Nježnom masažom izmamite osmijehe svojim bebicama

Masaža u najranijoj dobi postaje jedan od načina na koji možemo svojoj bebi pokazati koliko je voljena, zaštićena i poštovana. Više o tome doznajte od certificirane instruktorice za masažu beba Tee Bunjevac

Znamo koliko je bliski kontakt koža na kožu bitan već od samog djetetovog rođenja, a način na koji se možete dodatno povezati s djetetom i pomoći mu da se osjeća još ugodnije i voljenije je, dakako, kroz redovitu masažu. Nešto više o tome doznajemo od certificirane instruktorice za masažu beba Tee Bunjevac koja je po zanimanju magistra francuskog i portugalskog jezika i kniževnosti i više od desetljeća se aktivno bavi plesom te radi u turizmu. No njezina zadnja ljubav što se posla tiče je postala masaža beba. Evo što sama kaže o tome:
“Sve je počelo s edukacijom za klasičnu masažu, što je logičan slijed nakon što su mi godinama prijatelji govorili da imam “zlatne ruke”. Zatim mi je plesna prijateljica iz Beograda, Nana Majstorović Kožul, inače certificirana instruktorica za masažu beba, ispričala zanimljivosti o tom “najdivnijem zanimanju na cijelom svijetu”. Bez puno razmišljanja odlučila sam otputovati u Beograd na tjedan dana i pohađati obuku za masažu beba koju je držala poznata instruktorica, šveđanka Ewa Westman. Sve se to dogodilo početkom 2015. godine i od tada podučavam roditelje ovoj vještini na području Zagreba i Siska.”


Zašto biste sa svojom bebom trebali proći tečaj za masažu?

Vimala McClure, osnivačica Svjetske udruge za masažu beba, je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća volontirala u jednom sirotištu u Indiji. Prolazeći kroz selo u kojem je sirotište bilo smješteno, jedan od najčešćih prizora koje je viđala bio je prizor majke koja masira svoje dijete. Često su najmlađe članove obitelji masirala starija braća ili sestre. U uvjetima ekstremne neimaštine majka je svom djetetu mogla pokloniti samo dodir pun ljubavi. Vimala je uvidjela kako su sva djeca u tom selu bila brižna, zaigrana i uvijek s osmijehom na licu, bez obzira na to što ništa od materijalnih bogatstava nisu imali. Vimala je htjela tu prekrasnu tradiciju prenijeti i na Zapad te se razvio koncept masaže beba, a kasnije je osnovana i Svjetska udruga (International Association of Infant Massage – IAIM) koja danas djeluje u čak 39 država svijeta.

Teu, koja je jedna od tri certificirane instruktorice za masažu beba po Vimalinoj metodi u Hrvatskoj, pitali smo kako izgleda tečaj za roditelje:
“Tečaj se odvija kroz 5 sastanaka po sat vremena jednom tjedno. Instruktor na lutki roditeljima demonstrira pokrete, a roditelji to odmah primjenjuju na svojim bebama. Osim same masažice, na satovima se događa puno zanimljivih stvari – roditelji izmjenjuju iskustva, razgovaramo o mnogim stvarima koje muče mlade roditelje, bebice rade sve ono što bebe inače rade (i zato nam je ponekad jako zanimljivo na satovima :-), a instruktori u svemu nastoje ohrabriti i osnažiti roditelje u njihovoj novonastaloj ulozi. Provođenje vremena u masaži kroz dodir pun ljubavi pomaže povezivanju roditelja i bebe već od najranije dobi.”


Što možete postići masažom svojih beba?

Cilj ovih tečajeva koji se održavaju za roditelje s djecom do prve godine života je da jednom kada roditelji nauče princip masaže beba mogu to primjenjivati također kroz cijelo djetinjstvo i adolescenciju, naravno uz određene prilagodbe. Možda bebama i nisu potrebna sva čuda moderne tehnologije da bi bile zadovoljne i da bi se osjećale voljene i sigurne. Potrebno im je kvalitetno provedeno vrijeme s osobama u koje imaju najviše povjerenja, a to su njihovi roditelji. Uz to vrijeme provedeno na najnježniji mogući način, roditelji znaju da svom djetetu donose i pregršt drugih dobrobiti masaže beba. Instruktori su najsretniji kada čuju komentare o boljem spavanju beba, smanjenju grčeva, opuštanju mišića ili jednostavno nestanku raznih roditeljskih strahova.

Pitali smo Teu da nam pojasni dobrobiti masaže:

“Fizičkih dobrobiti masaže beba ima toliko da ih je teško sve nabrojati no postoji i drugi aspekt koji je jednako tako važan, a koji možda nije tako poznat. Masaža u najranijoj dobi postaje jedan od načina na koji možemo svojoj bebi pokazati koliko je voljena, zaštićena i poštovana. Kada verbalna komunikacija još nije moguća onda je od najveće važnosti djetetu neprestano pokazivati da smo kao roditelji prisutni, da na nas uvijek mogu računati i da će sve njihove potrebe biti ispunjene…”

Više o mnogim drugim dobrobitima masaže i mogućnosti prijave na tečaj za masažu možete pročitati ovdje.
Sljedeći tečaj za masažu beba počinje 27. 2. 2017. u Zagrebu i održavat će se u prostorima centra Sirius.

Razgovarala: Ivančica Tarade
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

masaža bebe

Kineziologica u prekrasnom videu pokazala tehniku masaže beba

Mag. kineziologije i kineziterapeut Lana Novota u videu…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i…

Bolni sinusi, grčevi, nicanje zubića: Ublažite bolove nervoznoj bebi masažom stopala

Masažom refleksnih točaka na stopalu ublažite djetetu bolove…

Pročitajte i:

Novorođenče

Majka Priroda se pobrinula: Za što su sve sposobne bebe čim se rode?

Doista smo čudesno svoreni, zar ne? Da bi čovjek kao vrsta opstao na Zemlji, evolucijski…

mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili svoje prvo dijete), vjerojatno ste već pročitali…

Dojenje može postati pravi užitak

Iskustvo majke: "Dojenje mi je bilo veći izazov od poroda, a na kraju sam dojila četiri godine!"

Svaka majka svome novorođenom djetetu želi osigurati najbolje. Tijekom trudnoće proučavamo načine poroda, bavimo se…

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…