fontanele kod novorođenčeta

Nježne fontanele na glavici novorođenčeta

Mnogi su roditelji vrlo zabrinuti kada dobiju prvo dijete. Pitaju se dobiva li beba dovoljno mlijeka i muče li je kolike, ako bljucne, strahuju da bi to moglo biti povraćanje − zbog niza normalnih situacija s bebom skloni su paničariti. Slično je i s fontanelama. Mame promatraju glavice svojih beba i na njima primjećuju neobična mekana mjesta koja pulsiraju. Neminovno je da će se zapitati je li to normalno i što je to na glavici bebe?

U većini prirodnih porođaja beba kroz porođajni kanal prolazi prvo glavom, koja je najveći dio njezina tijela. Priroda je zato osmislila da kosti bebine lubanje budu fleksibilne i pokretljive te da ne srastu do kraja. Mogu se čak preklapati na mjestima gdje su fontanele kako bi glavica što lakše prošla kroz porođajni kanal. Pritom je mozak zaštićen jer se između njegove dvije polovice nalazi sustav komora s moždanom i moždinskom tekućinom. Taj sustav amortizira pritisak, pa mozgu sabijanje i preklapanje ne smeta. Kada izađe glavica, svi ostali dijelovi tijela lako prođu i dobro su usmjereni.

Funkcija fontanela nakon porođaja
Važnost funkcija fontanela, međutim, ne prestaje nakon rođenja. Upravo je u prvim mjesecima najveći porast opsega glave, jer tada mozak najbrže raste − kako bi beba imala što veću sposobnost prilagodbe novoj sredini. U početku opseg glave raste za dva centimetra mjesečno, a tijekom prve godine prosječno se poveća za oko dvanaest centimetara. To omogućavaju otvorene fontanele i vrlo pokretljivi spojevi. Zahvaljujući njima, rast kostiju omogućava mozgu koji intenzivno raste da se prirodno povećava i ne bude stisnut.

Položaj, oblik i veličina
Dvije su fontanele. Velika je na samom vrhu lubanje, deltoidna je, a njena je veličina obično oko 5×5 centimetara. Mala se nalazi straga, na vrhu zatiljka, i velika je oko jedan centimetar. Veličina varira od bebe do bebe. S vremenom se fontanele smanjuju, sve dok se potpuno ne zatvore.
Veličina i oblik fontanela mogu ukazivati na kakav problem, no to će primijetiti liječnik dok bude pregledavao bebu. Ako postoje neke sumnje, uputit će bebu na specijalistički pregled. Nema nikakva razloga da roditelji strahuju unaprijed.

Uvučene ili ispupčene fontanele mogu ukazivati na bolesti
Uvučene ili ispupčene fontanele redovito se pregledavaju kod djeteta koje je ozbiljno bolesno. Kod djeteta koje je zdravo, veselo, koje se normalno razvija, raste, stječe nove funkcije, lijepo jede − to nije potrebno. Ako dijete povraća (baš povraća, a ne bljucka) te usto ima proljev i temperaturu, roditelji svakako trebaju potražiti pomoć pedijatra. Na roditeljima je da bolesno dijete odvedu liječniku.

Udubljene ili ispupčene fontanele mogu ukazivati na problem ako postoje i druga patološka stanja kod djeteta. Naravno, to neće promaknuti medicinskom osoblju koje redovito prati bebu, pa roditelji ne bi trebali sami postavljati dijagnozu.
Budite opušteni, uživajte u svojoj bebi, nosite je, pričajte joj, pjevajte, provodite vrijeme s njom u prirodi. Tako ćete je lakše upoznati. Shvatit ćete koliko je jedinstvena.

Kod zdravog, veselog, naprednog djeteta fontanele često pulsiraju, posebno ako zaplače. To je normalno. Kod bolesnog djeteta, prije tog znaka mogu se uočiti brojni drugi znakovi koji ukazuju na patološka stanja.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Zatvorena fontanela

Danas nam je fizijatar rekao da je bebici…

beba

Oblik bebine glave nakon rođenja

Zabrinuti ste zbog oblika bebine glave nakon porođaja?…

Fontanele

Kod zdravog novorođenčeta fontanele su ravne i mekane,…

Istina ili laž?

Trudnoća je oduvijek bila okružena pričama, teorijama i…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…