bebin plač

Nezaustavljiv djetetov plač izazov je za obitelj

Višesatno plakanje, kratka razdoblja dojenja, česti podoji i emocionalne krajnosti - život s djetetom koje neprestano plače može biti veliki izazov za roditelje

Plač djeteta koji roditelji nikako ne uspijevaju smiriti velik je problem za obitelj. Plače li dijete neprestano, to višestruko djeluje na roditelje i budi pomiješane emocije. Osim toga što ne znaju kako smiriti dijete zbog čega se osjećaju nesposobnima, pomišljaju da u nečemu griješe i osjećaju krivnju ili kritiziraju sami sebe. Roditelji takvog djeteta istodobno imaju osjećaje suosjećanja za dijete, ali i ljutnje što se dijete ne želi smiriti. "Cijelo vrijeme sam pomišljala kako je liječnik nešto previdio. Imala sam osjećaj da mi dijete plačem nešto poručuje, da ga nešto boli, da mu treba pomoć, a ja ga nisam znala razumjeti. Tko će ako neću ja kao majka!", govori nam Lana, majka jednog dvomjesečnog dječaka.

Pored svakodnevnih emocionalnih uspona i padova, Lana je patila i zbog kronične neispavanosti što je jednog dana dovelo i do ispada agresije. "Bilo je trenutaka kad sam otišla u spavaću sobu i lupala šakama u jastuk. Istovremeno sam suosjećala s njim i bila bijesna na njega." Krajnje situacije kao što je ova mogu dovesti i do neželjenih reakcija roditelja. Nerijetko su upravo bebe koje puno plaču žrtve zlostavljanja ili tresenja. Takvi ispadi bijesa, pogotovo trešnja djeteta, mogu biti životno opasni za dijete. Naša Lana osjetila je svu silinu zbunjujućih osjećaja, no uspjela se kontrolirati.

bebin plac

Što napraviti kad dijete ne prestaje plakati?

Svaki je roditelj drukčiji i svako je dijete drukčije i zato je i teško definirati plače li vaše dijete previše. Ako ste pokušali napraviti sve da zadovoljite djetetove potrebe, posavjetovali se s pedijatrom, isprobali baš sve, a dijete i dalje plače, tada djetetov plač jest problem koji nije nastao vašom krivnjom. To je važno znati!

U takvim je situacijama najvažnije da roditelj skupi snage i strpljenja i ne doživljava djetetov plač osobno. Potrebno je olakšati sebi tako što ćete se prepustiti vlastitoj intuiciji i pronaći način kako ćete umiriti dijete.

  • polegnite dijete pokraj sebe u krevet i dojite ga noću.
  • na jedan sat prepustite dijete baki na čuvanje, a vi odite u šetnju ili odspavjate.
  • pojadajte se prijateljici na telefon. Podijelite svoju muku s nekim i bit će vam lakše.
  • Isprobavajte razne strategije, pjevajte djetetu, uključite sušilo čiji zvuk će možda umiriti dijete…
  • Vodite dnevnik djetetetovih dnevnih aktivnosti koji će vam možda skrenuti pozornost na uzroke plakanja koji se ponavljaju.
  • I zapamtite! Dijete treba vašu staloženost. Ako osjećate da ne možete izdržati ili da ste agresivni, potražite pomoć liječnika, pedijatra, psihologa. Važno je da o tom problemu progovorite te da se malo odmaknete od situacije. Vrlo brzo ćete se smiriti i skupiti snagu za dalje.

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

"Upomoć, moja beba plače!"

Bebin plač za mnoge je roditelje velika nepoznanica.…

Radionica za one koji žele izbjeći kolike kod bebe

Jeste li ste se ikada zapitali zašto su…

Naučite zaustaviti bebine kolike

Beba ima kolike, kapi ne pomažu, a pedijatar…

Radionica Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo

Nakon već šest popunjenih radionica Čarobna trudnoća, porod…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…