uspavljivanje beba

Neobični načini kako uspavati bebu

Dok ste trudni, jedina vam je želja da trudnoća i porođaj prođu u redu, jer ionako vjerujete kako ćete sve poteškoće i izazove roditeljstva svladavati u hodu i rješavati s lakoćom. No svladavanje hranjenja, presvlačenja i uspavljivanja ne čini se tako jednostavnim zadatkom nakon nekoliko neprospavanih noći i dana.

Nije stoga neobično vidjeti mame kako s najmlađima u kolicima šeću uz bučne prometnice ili po parkovima kako bi prometna buka i ljuljuškanje kolica što dulje njihove najmilije držala u carstvu snova.

Svi također imamo barem jednu prijateljicu koja je zbog očaja što joj dijete premalo spava posegnula i za trikom vožnje automobilom. Iscrpljena mama, umjesto da se odmara dok beba spava, vozi automobil dok njezina najslađa beba spava u sjedalici. I to je moguće.

I naravno da znate kako za uspješno uspavljivanje beba treba prigušiti svjetla, ne pričati previše i bebi se obraćati tiho kako bi se što prije umirila. Znate da se ne treba igrati s bebom i dodatno je stimulirati. Treba je nahraniti, ako je suviše mala, čekati da podrigne i potom staviti u krevet. E kada bi barem sve bilo tako jednostavno! Mnogi roditelji vrlo brzo shvate da njihovu bebu nije lako uspavati, pa se svakodnevna rutina svodi na pronalaženje optimalnog načina uspavljivanja. A ponekad se naravno posegne i za pomalo neobičnim metodama. Od neobičnih metoda, nad kojima se vjerojatno zgražaju starije generacije, izdvajamo uključivanja sušila za kosu, perilice za rublje, ljuljuškanje u slingovima, pjevušenje pjesmica i poskakivanje na lopti za pilates.
Krenimo redom.

Bijeli šum

Mnoga djeca reagiraju na zvuk bijelog šuma (sušila za kosu, mikrovalne, nape), a mnogi novopečeni roditelji iskušat će i te trikove, sve samo da bi uspavali uplakani smotuljak. Naime, bijeli šum možete snimiti i pustiti na CD-u ili, kao mnogi prije vas, jednostavno upaliti sušilo za kosu i vidjeti kako vaša beba reagira. Sudeći prema iskustvima brojnih majki te snimki na internetu, bijeli šum djeluje kao sredstvo za smirenje. To je zvuk, recimo, brujanja motora, sušila za kosu ili mikrovalne koji sadrži mješavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekvencija. Njihovo brujanje tvori jednoličan zvuk koji neutralizira neželjene pozadinske zvukove.

Ako vam netko prigovara zbog ove metode, imate adut u rukavu. Naime, sličan efekt ima vrlo često rabljen zvuk kroz zube "ššššš…", kojim roditelji pokušavaju uspavati i umiriti bebu. No ipak savjetujemo da umjesto uključivanja kućanskih aparata zvukove snimite na CD jer je to sigurniji način.

Otkucaji srca

Djeca vole ritmičke zvukove, a ima li išta ljepše za njihove male uši od otkucaja srca, posebno ako je majčino. Iako ne savjetujemo da dijete uspavljujete nosajući ga na prsima (s vremenom će otežati), umirujući zvuk srca vaše bi dijete, pogotovo u nekim kritičnim trenucima, mogao umiriti. Postoje čak i audiosnimke otkucaja srca, pa ih možete pokušati pustiti svojem najmilijemu kad zagusti.

Vožnja automobilom

Ovu neobičnu tehniku uspavljivanja posebno prakticiraju novopečeni roditelji kad im se čini da njihovo dijete nikada neće prestati plakati i napokon zaspati. Iako ni taj neobičan način uspavljivanja ne vrijedi za sve bebe, većinu brujanje motora ipak lagano ponese u svijet snova. Kod ove tehnike svakako imajte na umu da se beba najbolje odmara u vlastitom krevetu.

Nosanje u slingu, marami

Ovo i nije tako neobičan način uspavljivanja jer smo svi skloni prvo iskušati tehniku nosanja, a bebe posebno uživaju čvrsto umotane uz majčino tijelo. No imajte na umu da će vaša kralježnica patiti, a i nećete se moći odmoriti dok beba spava na vama. No naravno da podržavamo da svoju bebu, posebno ako ima kolike, nosite, ljubite, ljuljuškate i mazite te radite apsolutno sve što joj odgovara i umiruje ju.

Tekst: Moje dijete
Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

beba se cesto budi

Vaša se beba često budi? Je li to normalno?

Novorođenčad spava oko 16 sati dnevno. Taj je…

Naučite kako umiriti dijete na najprirodniji način

Želite duže spavati, biti odmorni i bez podočnjaka?…

Beba vam se često budi? Pa vi ste pravi sretnici!

U novom izdanju časopisa StoriKids koji je od…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…