beba

Oblik bebine glave nakon rođenja

Zabrinuti ste zbog oblika bebine glave nakon porođaja? Ne izgleda vam savršeno i niste sigurni što su to fontanele? Evo odgovora

Glava novorođenčeta zauzima gotovo četvrtinu ukupne bebine dužine. Novorođenče rođeno vaginalno, pogotovo ako je porođaj potrajao, može imati stožastu glavu. Na sreću, u nekoliko tjedana nakon rođenja glava će poprimiti lijep okrugao oblik, no važno je tijekom prvih mjeseci voditi računa o tome da beba nije kontinuirano na leđima kako joj glavica ne bi postala spljoštena. Naime, dok je beba budna i nije na rukama, preporučujemo da je što češće stavljate u potrbušni položaj. On ne samo da će spriječiti neželjeno formiranje lubanje nego će i pomoći kvalitetnom razvoju mišićne vratne muskulature.

Ne stavljajte bebu spavati u potrbušnom položaju, važno je da spava isključivo na leđima, no slobodni ste mijenjati mjesto u krevetiću gdje poliježete bebinu glavu sve dok vodite računa o tome da je podloga ravna, bez opuštenih tkanina, jastuka ili plišanih igračaka.

Fontanele
Te malene pulsirajuće točke na bebinoj glavi pomogle su da beba iziđe kroz porođajni kanal, a nakon porođaja osiguravaju brzorastućem mozgu da raste i razvija se fantastičnom brzinom, neograničen koštanim tkivom lubanje, tijekom prve godine.

Prednja ili velika fontanela nalazi se na spoju čeonih i tjemenih kostiju, odnosno na vrhu bebine glave i lako se opipava kao mekan prostor između kostiju. Njeno potpuno zatvaranje pričekat ćemo do bebinih 18 mjeseci. Romboidnog je oblika, dijagonalnog promjera do 4 cm.

Stražnja je fontanela manja i trokutasta te se nalazi u prostoru između tjemenih i kostiju na bebinu zatiljku, a potpuno se zatvara oko trećeg mjeseca života. Obje fontanele prekrivene su čvrstim membranama i dobro čuvaju bebin mozak, tako da, ako bebu ne tresete i ponašate se primjereno, nećete ozlijediti ni fontanele, ni glavu ni mozak. Fontanele nam također mogu pomoći da prepoznamo dehidraciju ako su uvučene, a stalno i jako pulsiranje fontanele može upućivati na pritisak bebina mozga.

Tekst: Josipa Brkić
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Zatvorena fontanela

Danas nam je fizijatar rekao da je bebici…

fontanele kod novorođenčeta

Nježne fontanele na glavici novorođenčeta

Mnogi su roditelji vrlo zabrinuti kada dobiju prvo…

Fontanele

Kod zdravog novorođenčeta fontanele su ravne i mekane,…

Istina ili laž?

Trudnoća je oduvijek bila okružena pričama, teorijama i…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…