Na svaki bebin plač treba reagirati

Prvi plač bebe je nešto čemu se svaki roditelj veseli na porodu. Međutim, za mnoge vrlo brzo postaje izvor frustracija, neispavanosti i iscrpljenosti pa čak i uzrok sindroma tresenog djeteta. Mnogi od vas su čuli ili će čuti savjet da bebu treba pustiti da plače kako bi se s vremenom naučila sama smiriti i kako ju ne bi razmazili s previše pažnje. Ovo je jedan od najlošijih savjeta koji novi roditelj može dobiti.

Plač je refleks s kojim se sve bebe rađaju i služi im kao jedini oblik komunikacije. Upravo zahvaljujući njemu, bebe preživljavaju. Da se u nekom slučaju smiju, umjesto da plaču, veliki broj vjerojatno ne bi poživio prve mjesece svog života. Mi odrasli smo fino ugođeni na taj ne baš ugodni zvuk. Kada ga čujemo digne nam se tlak, srce nam brže kuca, dlanovi nam se znoje i tijelo nam ulazi u stanje stresa. Upravo to nam aktivira instinkte koje koristimo kako bi smirili plač. Odnosno, provjeravamo bebine potrebe kako bi se smirila.

A bebe nikada ne plaču bez razloga. U početku, zapravo nisu ni svjesne da s nama komuniciraju. Zapravo, mogli bi reći da pričaju same sa sobom, a mi smo eto tu u blizini, pa ih čujemo. Kada bi ga mogli prevesti, vjerojatno bi čuli poruke, poput: “Gladna sam. Hladno mi je. Strah me je. Hoću mamu.”

I što napraviti kad krene taj “strašni” plač? Možete ga ignorirati ili reagirati. Ako se odlučite za ignoriranje, odmah ću vam reći da je to put prema brojnim problemima u odgoju. Kod ignoriranja, neke bebe s vremenom shvate da nema smisla ni truditi se i dolazi do gubitka komunikacije i povezanosti. Druge bebe pak neće odustati samo tako, već će plakati još jače i još duže. A vi ćete pokušati nekako zadovoljiti njene potrebe tek kada se smiri. Da se nauči da vas s plačem ne može manipulirati. Odnosno, počet ćete se boriti oko autoriteta i s vremenom ćete uništiti vezu koju ste imali. To se kasnije izražava kroz neposlušnost i agresiju, a kulminira u adolescenciji. Mladi koju su nasilni, konzumiraju drogu i alkohol… sve to proizlazi iz najranije dobi.

Na svaki plač treba se odazvati

Pravi put je reagirati na svaki bebin plač. Pogotovo prva tri mjeseca kada njezin život ovisi o vama. Tako ćete joj dati do znanja da može računati na vas. Da ste uvijek tu kada vas treba i da ju čujete. Upravo će to pridonijeti daljnjem razvoju komunikacije i s nekih navršenih tri mjeseca beba će točno znati koji plač za što treba koristiti.

A kako pravilno reagirati na plač, kako prepoznati bebine potrebe, smiriti kolike i povezati se s bebom je nešto što moramo naučiti, ili od stručnjaka, ili iz iskustva. Uz The Happiest Baby certificiranu edukatoricu polaznici to vježbaju na dvosatnoj radionici nakon koje to znaju uspješno primijeniti kad kod im zatreba.

Tekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica The Happiest Baby programa
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

odlazak na spavanje

Kako djeci nakon ljeta vratiti normalan ritam spavanja?

Otežano pamćenje informacija, nagle promjene raspoloženja, nasilno ponašanje,…

Reci NE bullyingu i riješi ga se na nenasilan način!

Edukatorica Iva Brčić osmislila je radionice namijenjene djeci…

Kako postati sretan roditelj

Djeca vrlo često krše pravila koje im roditelji…

Pročitajte i:

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…