hranjenje bebe

Hranjenje izdojenim mlijekom

Dijete koje iz nekog razloga ne može samostalno posisati vaše mlijeko iz prsa ipak može imati dobrobiti od njega ako ga izdojite i ponudite na žličicu ili čašu

Ako vam je u cilju vratiti dijete na prsa, čim okolnosti koje ga sprečavaju da samo doji prođu, tada pokušajte izbjegavati davati mlijeko na bočicu. Iz bočice mlijeko samo curi i djeca se lako navikavaju da se za mlijeko ne treba truditi. Često je povratak na dojku zbog toga težak ili nemoguć jer se za mlijeko iz prsa dijete treba malo pomučiti. Zato prije no što uzmete bočicu, radije izdojeno mlijeko pokušajte davati na kapaljku, žličicu ili šalicu. Ako nijedno od ovih rješenja ne funkcionira, uzmite bočicu s najmanjom rupicom na dudi.

Kapaljka i žličica će biti pogodne za davanje malih količina mlijeka (primjerice prvog kolostruma) kad će dijete ionako moći progutati vrlo malo mlijeka. Ovakvo hranjenje je dugotrajnije, traži upornost majke i dosta mlijeka se može proliti što je šteta. Zato se najviše isplati pokušati nahraniti dijete na šalicu.
Smatra se da djeca mogu naučiti jesti iz šalice već od 30. do 32. tjedna gestacije što znači da bi većina djece rođene u terminu to trebala uspijevati. Šalica je dobar izbor i zbog toga što ju ne doživljavamo kao trajno rješenje pa nam ostavlja realnu mogućnost povratka na dojenje. Djeca se osim toga na šalici uče koristiti jezik, koordinirati disanje, sisanje i gutanje, a od toga profitira i probava. Kad se ponovno stvore svi uvjeti za dojenje, dijete će bez problema sa šalice ponovno prijeći na sisanje mlijeka iz dojke.

Kako hraniti dijete na šalicu?

  • Dijete postavite u polusjedeći položaj s time da mu poduprite glavicu i leđa. Ako je dijete jako malo, lakše će vam biti ako ga zamotate u dekicu ili jastuk za bebe.
  • U šalicu stavite malo mlijeka te je približite djetetovim ustima.
  • Šalicu prislonite na djetetovu donju usnu i lagano je nagnite da mlijeko samo malo dodirne djetetovu gornju usnu.
  • Dijete će reagirati i otvoriti usta. Tada mu dopustite da proguta malu količinu mlijeka.
  • Male količine mlijeka će se sigurno proliti ili će ih dijete izbaciti. Budite uporni, strpljivi i dajte pomalo male količine mlijeka. Najbolje je djetetu ustvari dopustiti da samo uzima mlijeko i nikada mu nemojte ulijevati mlijeko u usta.
  • Količine mlijeka koje dijete pojede mjerite na kraju dana, a ne po svakom obroku jer će dijete nekada pojesti više, a nekada manje mlijeka. Kad mu je dosta, ono će samo zatvoriti usta i više ih neće otvarati. Ako niste sigurni da je dobilo dovoljno mlijeka u posljednjem obroku, češće mu nudite jesti.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Izdajalica – udobnost i praktičnost za svakodnevno izdajanje

Kada nastupi majčinstvo, svaka pomoć je uvijek dobro…

Nadohrana bočicom? Kako da dijete pritom ne odbije prsa?

Majke koje se odluče za bočicu strahuju da…

duda varalica i bočica

Trebaju li nam duda varalica i bočica?

Mnoge trudnice prije nego što pođu u rodilište,…

mama i beba

Kako čuvati izdojeno mlijeko?

Imate viška mlijeka, vraćate se na posao prije…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…