srastena resica u bebinim ustima otezava dojenje

Dojenje ponekad ne funkcionira zbog sraštene resice u bebinim ustima

Bebama je jezik najvažniji alat za preživljavanje. On omogućuje sisanje. U nekim slučajevima, međutim, mala resica ispod jezika koja je sraštena, skraćena i predebela sprječava upravo to da dijete učinkovito siše

Do 10% novorođenčadi, uključujući tri puta više dječaka nego djevojčica, pati od problema s resicom. Ona može biti toliko deformirana da ozbiljno ograničava kretanje jezika, a time i dojenje. Na sreću nema svako dijete s tim problemom i problem s dojenjem, ali neka se od prvog dana zbog toga muče na majčinim prsima. Obroci traju dulje, nedjelotvorni su i često bolni za majku. U kasnijem razvoju djeteta problem sa spojenom resicom može biti uzrok problema s izgovorom glasova pa čak i s iskrivljenim zagrizom.

Ovako prepoznajte problem sa sraštenom resicom

Postoje određeni simptomi koji ukazuju na problematičnu resicu kod bebe. Ako primijetite jedan ili više simptoma svakako prvo isključite druge uzroke problema s dojenjem kao što je krivo postavljanje i loše zahvaćanje prsa.

 • Jezik ima poseban oblik, ovisno o tome koji je problem s resicom prisutan. Ako je resica spojena prema naprijed, onda jezik ima oblik srca, a resica je vidljiva. Ako je resica stegnuta i skraćena, jezik ima okrugao oblik i povlači se unatrag kada beba širom otvara usta.
 • Djeca s deformiranom jezičnom resicom često imaju visoko i usko nepce.
 • Jezik ostaje uglavnom u ustima i ne može prijeći liniju usana što je važno za učinkovito sisanje.
 • Beba često “gubi” prsa iz usta i zbog toga više mljacka.
 • Dijete ne uspijeva dugotrajnije sisati i često otpusti prsa. Pokušava dojku držati usnama.
 • Mlijeko izlazi djetetu iz usta.
 • Dijete je napeto, nemirno i cvili ili svako malo zasniva na prsima.
 • Ne dobiva dovoljno majčinog mlijeka. Iako postoje dulja razdoblja dojenja, beba gubi težinu odnosno ne dobiva dovoljno na težini. Neželjena posljedica ovoga jest smanjenje proizvodnje mlijeka jer prsa nisu dovoljno stimulirana dojenjem.
 • Dojenje je bolno za majku.

srastena resica u bebinim ustima otezava dojenje

Dva oblika malformacije resice

 1. Resica može biti sraštena više prema naprijed i ona se vidi kao bjelkasta kožica.
 2. Resica može biti sraštena više straga kad vrh jezika postaje zaobljen. Obično je debela i čvrsta što znatno smanjuje pokretljivost jezika. Na primjer, ako beba širom otvori usta, jezik će se povući natrag u usta. Ovakva resica obično nije vidljiva.

Skraćena resica – u kojem položaju pokušati dojiti?

Ako ste uklonili sve druge uzroke problema s dojenjem, možete pomoći bebi da iz dojki dobije više mlijeka promjenom položaja dojenja. Primjerice, u položaju “majka na leđima” dijete leži na majčinim grudima i može lakše prirodno zahvatiti prsa.

Potreban je zahvat

Kad je riječ o prednje položenoj resici obično se problem rješava uz minimalan kirurški zahvat. Liječnik u tom zahvatu malim rezom zareže resicu kako bi jeziku dao više slobode kretanja. Za taj zahvat se ne daje anestezija ako je beba manja. Zato je bolje što prije obaviti zahvat i to u prvim danima djetetova života. Nakon zahvata se beba odmah postavlja na prsa jer se tako najbolje smiruje. Kod resice koja je više straga također se izvodi ambulantni zahvat, ali malo ozbiljniji, pri kojem se međutim rana mora i malo šivati.

U slučaju problema s dojenjem svakako s primaljom, patronažnom sestrom ili pedijatrom isključite i problem s djetetovom resicom jer možda se dojenje može lako uspostaviti brzom reakcijom i rješenjem ovog relativno malog problema.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…