masaža bebe

Dodir i masaža čine čuda

Bebe vole da ih se mazi i nježno masira. Dodir je iznimno važan za uravnotežen emocionalni razvoj bebe i zdravu komunikaciju između roditelja i djeteta.

Kroz dodir, milovanje, masažu i poljupce dijete dodatno prima toliko potrebnu ljubav koja će mu pomoći da se uz vas osjeća sigurno, zaštićeno i željeno. Osim tijekom nošenja, kupanja, dojenja, maženja, važan tjelesni kontakt s bebom ostvaruje se i svakodnevnom masažom.

Masiranje može početi već u dobi od dva tjedna i to najbolje u vremenu kad je dijete naspavano, okupano ili mu upravo skidate prljavu pelenu. Masiranjem možete primjerice umiriti dijete ako je uznemireno, a masaža je odlična i za jačanje imunološkog sustava, poboljšanje cirkulacije i mišićnog tonusa. Zbog umirujućeg učinka roditelji se obično odluče bebu masirati prije večernjeg spavanja, nakon kupanja kad je dijete dodatno opušteno.

Ako beba ne voli kad je skidate, masirati je možete i dok je u bodiju, a tada joj masirate ručice i nožice. Pratite djetetovu reakciju i uskoro ćete naučiti koji joj pokreti najviše odgovaraju, a gdje možda ne voli da je masirate. Kad vidite da se mršti i spremno je zaplakati, shvatite to kao uputu da je zasad dosta masiranja i da je vrijeme za nešto drugo.

Uvijek dok masirate bebu, budite vedri i nasmiješeni jer na taj način produljujete vrijeme bebine zainteresiranosti za masažu. Za masažu se koristite uljem ili losionom za bebe, mekanim ručnikom na kojem će beba ležati i, ako želite, pripremite neku umirujuću glazbu koja će cijeli ovaj ritual dodatno oplemeniti. Možete prigušiti svjetlost kako bi cijela atmosfera bila potpuna. Kod masiranja glavice izbjegavajte dodirivati fontanele, a trbuščić masirajte kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

Jeste li znali? Istraživanja pokazuju da prerano rođene bebe koje se masira i puno dodiruje brže dobivaju na težini i ranije su spremne za odlazak iz rodilišta od onih koje nisu bile masirane.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i…

Bolni sinusi, grčevi, nicanje zubića: Ublažite bolove nervoznoj bebi masažom stopala

Masažom refleksnih točaka na stopalu ublažite djetetu bolove…

Nježnom masažom izmamite osmijehe svojim bebicama

Masaža u najranijoj dobi postaje jedan od načina…

masaža bebe

Blagotvorna masaža beba za svako doba dana

Masažu bebe možete provoditi ujutro za dobro jutro…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…

Što nam govori bebino lice?

Mimika djeteta može nam od prvih dana otkriti mnogo o blagostanju i zdravlju djeteta