banka mlijeka

Bebama u Hrvatskoj potrebna je banka mlijeka

U Hrvatskoj se više od 5% djece rađa prijevremeno, a još toliko terminski rođene djece nakon porođaja završava na odjelima intenzivne skrbi zbog bolesti. Majčino je mlijeko posebno važno za dojenčad koja je rođena ranije ili za bolesnu dojenčad. Ta su djeca u višestruko većem riziku od razornih crijevnih infekcija ako su hranjena mliječnim formulama umjesto majčinim mlijekom.

U Hrvatskoj takva djeca rijetko imaju priliku biti dojena od trenutka kad su sposobna sisati, a njihove majke često i ne mogu biti smještene uz njih. Mlijekom iz banke mlijeka ta su djeca još uvijek u mogućnosti primiti prednosti majčina mlijeka za pomoć u rastu i napredovanju. Neke majke nedonoščadi i bolesne dojenčadi ne mogu dojiti zbog vlastitih zdravstvenih komplikacija ili zbog lijekova koji ih sprečavaju da doje. Naravno, za novorođenčad je uvijek najbolji izbor prehrana mlijekom majke jer je to mlijeko prilagođeno njegovim potrebama i zato majku treba ohrabrivati da se što prije počne izdajati ili dojiti dijete.

Prijevrmeno rođena djeca
Ali ako je majka rodila dijete u 26. tjednu, njeno tijelo još neće biti spremno na laktaciju jer tek treba proći fiziološke faze koje vode do proizvodnje mlijeka. Isto tako, neke majke koje rode ranije ili rode bolesnu djecu, mogu biti nesposobne ili nespremne dojiti ili se izdajati zbog stresa, umora i tjeskobe, koji mogu ometati laktaciju. Neka su djeca rođena ranije zato što su majke u trudnoći bolovale od bolesti koje su nespojive s dojenjem (primjerice karcinoma). A tu su i djeca kojih se majke nakon porođaja odriču i koja idu na usvajanje.
Zato se u cijelom svijetu pokreću banke mlijeka, prva je pokrenuta prije 103 godine u Beču, a danas u Velikoj Britaniji, primjerice, postoji 17 banaka humanoga mlijeka.
Taj je koncept u Hrvatskoj nov, ali već sad dosta majki govori da im je prihvatljiva ideja davanja mlijeka druge žene svojem djetetu (ako je riječ o osobi od povjerenja ili o obrađenom i sigurnom mlijeku). Istovremeno, žene su i voljne dati višak izdojenog mlijeka za takvu plemenitu svrhu. Ne možemo zanemariti ni činjenicu da neke žene već sad na "svoje načine" dolaze do doniranog mlijeka za svoju djecu te da postoji potreba da se to uredi i osigura najbolji interes djece.

Potrebni uvjet za osnivanje banke mlijeka
Više je preduvjeta potrebno za prvu pravu banku mlijeka u Hrvatskoj. Potrebno je u javnosti promovirati donirano humano mlijeko kao zdravije i sigurnije od nadomjestaka, jer ono to jest, te educirati majke kako odlukom da doniraju mlijeko izravno utječu na spašavanje zdravlja i života novorođenčadi. Postoje i financijski preduvjeti: kupovina potrebnih pasterizatora, zamrzivača, druge jednokratne opreme i osiguravanje prostora za banku mlijeka.

Na kraju, za pravu banku mlijeka, koja daje jednake šanse novorođenčadi ma gdje se ona rodila, potrebno je i mijenjanje pravilnika kako bi se omogućila distribucija u sve odjele i bolnice u Hrvatskoj, preko npr. uputnice. Dosad smo na najveću spremnost za pokretanje ove inicijative naišle u KB Sveti Duh. Podrška osnivanju takve banke bit će zasigurno jedna od naših sljedećih aktivnosti.

Tekst: Ivana Zanze, Udruga Roda za časopis Moje dijete

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Poznata glumica u drami zbog prijevremenog porođaj trećeg djeteta

Stručnjak otkriva na koja tri načina počinje prijevremeni…

najmanja beba na svijetu

Iz rodilišta izašla najmanja beba na svijetu

Priča ove malene Palčice toliko je ohrabrujuća, dirljiva…

Humanitarna utrka za prvu hrvatsku banku humanog mlijeka

UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskom…

VIDEO: Život s bebom rođenom tri i pol mjeseca prerano

Trudnoća u prosjeku traje 40 tjedana. Za to…

Pročitajte i:

Novorođenče

Majka Priroda se pobrinula: Za što su sve sposobne bebe čim se rode?

Doista smo čudesno svoreni, zar ne? Da bi čovjek kao vrsta opstao na Zemlji, evolucijski…

mam i beba u igri

Sa svojom bebom možete se povezati i tijekom njezinog prvog mjeseca života!

Kao i mnogi roditelji-početnici (oni koji su dobili svoje prvo dijete), vjerojatno ste već pročitali…

Dojenje može postati pravi užitak

Iskustvo majke: "Dojenje mi je bilo veći izazov od poroda, a na kraju sam dojila četiri godine!"

Svaka majka svome novorođenom djetetu želi osigurati najbolje. Tijekom trudnoće proučavamo načine poroda, bavimo se…

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…