kolike

Beba ima kolike? Pomozite joj da se smiri!

Vaša beba ima grčiće i već ste naučili prepoznati ih kad dođu? Dijete se muči i plače i vi usprkos tome što ste naučili prepoznati ih i znate kada u danu dolaze, niste pronašli rješenje kako ih otjerati?

Vjerojatno ste isprobali sve. Ljuljati dijete, pjevušiti mu, masirali trbuščić, davali kapi, već ste palili sušilo za kosu, bijele šumove, napu, usisavač… proučili što ne biste smjeli jesti radi dojenja, pazili na prehranu,… napravili mnogo toga, ali ništa nije promijenilo neutješan bebin plač. Sve biste dali da u tim trenucima možete ostati smireni i ne boriti se sami sa sobom, grižnjom savjesti i pitanjima: Zašto?, Kako da mu pomognem?, Kada će to prestati?, Jesam li ja loš roditelj?

Kao što ste i sami zaključili rješenja za kolike nema. I morat ćete preživjeti zajedno s djetetom teško razdoblje prilagodbe probavnog sustava djeteta na novu prehranu. No, kad se već ne može puno napraviti protiv kolika, zašto ne biste napravili sve da bebi olakšate i smirite je. U tome će joj pomoći sljedeći načini umirivanja na koje bebe refleksno reagiraju. Sakupite snage i upornosti da sljedeće savjete provodite neko vrijeme makar ne imali odmah pozitivne rezultate. Dijete će se nakon nekog vremena brže smirivati u razdobljima grčeva.

Pokušajte sljedeće:

Zamotavanje - već ste o tome čitali i možda pomislili kako je to nepotrebno. Ali pomaže i zato pokušajte. Zamotajte bebu u dekicu ili ručnik zajedno s rukama i nogama. Lagani pritisak i dodir dekice po cijelom tijelu podsjeća na boravak u trbuhu i fetus-položaj što umiruje bebu.

Ležanje na boku - držite bebu na boku i tako joj pomozite u probavi.

Šuškanje - govorite ššššššššš glasno i jasno bebi na uho - budite glasniji od bebinog plača. Beba tada čuje zvukove slične zvukovima koje je slušala u maternici.

Ljuljanje - nunajte bebu. Beba se u maternici i svakim maminim pokretom ljulja i tako mjesecima. To ugodno ljuljanje sada može pomoći bebi da se umiri.

Sisanje - ono potiče prirodni refleks umirivanja bebe i otpušta kemikalije u mozgu koje umiruju dojenče - bebi se može ponuditi duda, bočica, dojka ili čak mamin prst.

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

dojenački grčevi

Sve što trebate znati o dojenačkim grčevima i kako ih spriječiti

Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za…

Radionica za one koji žele izbjeći kolike kod bebe

Jeste li ste se ikada zapitali zašto su…

Naučite zaustaviti bebine kolike

Beba ima kolike, kapi ne pomažu, a pedijatar…

Radionica Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo

Nakon već šest popunjenih radionica Čarobna trudnoća, porod…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…