Babinje i postporođajne komplikacije

Kako biste što lakše prošli kroz razdoblje babinja, proučite što vas tada očekuje i prepoznajte prve simptome mogućih komplikacija...

Babinje, kao i sama trudnoća, predstavljaju jedno od najintenzivnijih razdoblja u tijelu žene. Tijekom kratkog razdoblja dolazi do velikih tjelesnih promjena, involucije genitalnih organa (stezanja) koji su tijekom trudnoće i porođaja bili promijenjeni, kao i do promjena u ostalim organskim sustavima žene koji su bili prilagođeni trudnoći.

Unutar kratkog razdoblja koje započinje neposredno po porođaju i traje 6 tjedana, tijelo babinjače (puerpere) vraća se u svoje prvotno stanje, tjelesne funkcije koje su bile prilagođene trudnoći vraćaju se u svoje "normalno" stanje. Ovo razdoblje ima posebno značenje u životu svake rodilje u kojemu se povećava svjesnost o majčinstvu. No, također ga prate i brojne psihičke prilagodbe i promjene. U suvremenom načinu života kada je primarna obitelj promijenila svoj oblik i obim, mnoge su žene prepuštene same sebi u novonastaloj situaciji i potrebna im je i fizička i psihička pomoć. Bliža i daljnja okolina dinamički prati trudnoću, dok snažna podrška tijekom babinja vrlo često izostaje.

Što vas sve očekuje

Dakle, kako smo već napomenuli babinje (puerperij) razdoblje je od šest tjedana koje započinje 2 sata nakon porođaja. Najintenzivnije promjene se zbivaju unutar prvih 14 dana po porođaju, a to je ujedno i razdoblje kada su metaboličko-imunosne promjene u neravnoteži i kada je žensko tijelo najranjivije. Tijekom razdoblja babinja tijelo se prilagođava novonastaloj situaciji i postupno vraća u svoje prvotno stanje. Neposredno nakon porođaja posteljice materište doseže do pupka žene i u nadolazeća četiri dana smanjuje se za jedan prst dnevno, te četvrti dan po porođaju doseže do pola puta od stidne kosti i pupka. Sedmi dan ulazi u zdjelicu, dok drugi tjedan po porođaju doseže veličinu kao i prije zanošenja. Kanal vrata maternice u pravilu se zatvori već tjedan dana nakon porođaja.

Ovo razdoblje obilježavaju:

  1. izostanak menstrualnog krvarenja
  2. dojenje
  3. involucija maternice
  4. iscjedak iz rodnice koji se vrlo intenzivno iz dana u dan mijenja.

Tijekom babinja iscjedak se vrlo intenzivno mijenja, bojom, količinom i kvalitetom. Obim ovisi o brojnim čimbenicima (veličini djeteta, broju porođaja, načinu dovršenja porođaja), u prvih nekoliko dana obilan je i krvav (cruenta), nakon nekoliko dana postaje sukrvav i oskudniji (rubra), te nakon 10-tak dana oskudan i smeđ (fusca). Ulaskom u treći tjedan babinja postaje sve oskudniji i bjelkast.

Zaostali dijelovi posteljice

Ako se intenzitet i boja opisanog iscjetka ne mijenjaju ni nakon 10-tak dana, nužno je potražiti stručnu pomoć s ciljem isključivanja mogućih komplikacija. Zaostali dijelovi posteljice (dijelovi posteljice sa ili bez plodovih ovoja, tzv. residua placentae) predstavlja jednu od najčešćih komplikacija. Zaostali dio posteljičinog tkiva prirastao uz stjenku podržava stalno krvarenje jer onemogućuje zatvaranje krvnih žila na mjestu sijela zaostalog posteljičinog tkiva, oko njega dolazi do stvaranja krvnog ugrušaka koji se tijekom vremena stalno povećava i stvara placentarni polip. Upravo to onemogućuje stezanje (involuciju) maternice i zatvaranje materničnog grlića. Imajući na umu da je cijeli genitalni trakt ispunjen brojnim mikroorganizmima, a posebno materište, moguće je brzo širenje infekcije kroz otvorene krvne žile i limfne puteve po čitavu tijelu. Budući da je cijelo materište već 24 sata nakon porođaja u cijelosti inficirano, placentarni polip, odnosno zaostalo posteljičino tkivo, idealno je hranilište za mikroorganizme.

Klinička slika je vrlo jasna i karakteristična: krvarenje iz maternice koje ne prestaje ni nakon sedam do deset dana po porođaju, s tendencijom pojačanog krvarenja uz malaksalost i naglašeniju iscrpljenost babinjače, uz mogući porast temperature.

Zbog zaostalog tkiva ne dolazi su stezanja maternice koja je vrlo često bolna na dodir i pomicanje, a grlić maternice ostaje i dalje prohodan. Vrlo često žene navode i osjećaj truleži i smrada. Terapija se sastoji od nadoknade tekućine, uvođenje antibiotika koji je moguće primijeniti i tijekom dojenja i odstranjivanje zaostalog posteljičinog tkiva (curettage, kiretaža). Odstranjenje zaostalog posteljičinog tkiva te uvođenjem antibiotske terapije i nadoknadom tekućine žene se relativno brzo oporavljaju i babinje nastavlja svojim fiziološkim tijekom.

Napisala: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med, spec. ginekologije i porodiljstva

Foto: Profimedia

 

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

sudionici showa Brak na prvu Gordana Marelli i Adam

Kad je vrijeme za prvu šetnju s bebom i koliko, uistinu, traje oporavak rodilje?

Sudionica showa "Brak na prvu" Gordana Marelli susrela…

3 stvari bez kojih ne možete tijekom babinja

Ako ste mislile da će biti riječ o…

Pojačano znojenje nakon porođaja?

Tijekom šest tjedana babinja primijetit ćete pojačano znojenje…

Pročitajte i:

bebin plač

Zašto moja beba stalno plače?

Možete li zamisliti život u kojem bebe uopće ne plaču? Teško! Da vaša beba ne…

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…