Respiratorni sincicijski virus (RSV)

Dolaskom hladnijih dana počinje i sezona brojnih virusnih infekcija, među kojima je najpoznatija gripa. Iako više od 64 milijuna ljudi godišnje oboli od infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV), svijest javnosti o tom virusu iznimno je niska. Infekcija RSV-om najčešća je u dojenčadi i male djece, a u tim je dobnim skupinama RSV najvažniji virusni uzročnik bronhiolitisa i upale pluća.

Najveća je vjerojatnost zaraze ovim virusom u sezoni RSV-a, od studenoga do travnja, kad je potrebno provoditi dodatne preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa. Kod većine zdrave djece i odraslih osoba RSV uzrokuje blagu infekciju gornjih dišnih putova koja se manifestira simptomima prehlade i ne ostavlja posljedice. No, kod određene djece kao što su nedonoščad, mala djeca do dvije godine života, djeca sa srčanim problemima i djeca s plućnim problemima infekcije RSV-om često zahtijevaju hospitalizaciju ili primanje u jedinicu intenzivnog liječenja. Nažalost, posljednjih se godina učestalost hospitalizacija zbog infekcije RSV-om povećava.

Na težinu infekcije dodatno mogu utjecati i čimbenici kao što su niska porođajna težina, koja je tipična za nedonoščad, niska starost na početku sezone RSV-a, izostanak dojenja, izloženost duhanskom dimu te boravak u jaslicama. Danas se s infekcijom RSV-om povezuje i nastanak astme te kronična plućna bolest koja može potrajati sve do kraja adolescencije.

RSV je najčešće prisutan ondje gdje ima mnogo ljudi, lako je prenosiv i vrlo otporan. Prenosi se kapljičnim putem (udisanjem zraka sa sitnim kapljicama iz okoline bolesne osobe), direktnim dodirom ili inficiranim predmetima.

Kako spriječiti ili smanjiti mogućnost infekcije RSV-om?

Osim provođenja higijenskih mjera koje smanjuju mogućnost širenja virusa među ljudima, učinkovitom se pokazala pasivna imunizacija (imunoprofilaksa) koja se provodi primjenom palivizumaba. Imunizacija se djetetu daje u obliku mjesečnih injekcija u sezoni infekcija RSV-om.

Imunoprofilaksa palivizumabom visokorizične dojenčadi i djece s bronhopulmonalnom displazijom i kongenitalnom srčanom greškom mlađom od dvije godine u Europi je medicinski standard. U Hrvatskoj je, na prijedlog stručne skupine Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi početkom 2007. godine uvrstilo imunizaciju u Program obvezne imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom od određenih zaraznih bolesti Republike Hrvatske. Preporuku za profilaksu izdaje neonatolog ili pedijatar pulmolog, a primjenjuje se u trinaest regionalnih centara prema kriterijima koje su postavila stručna društva

Sve države u kojima se primjenjuje pasivna imunizacija u indikaciju imaju uključenu i djecu s hemodinamski značajnom kongenitalnom srčanom greškom, kao i djecu do dvije godine s kroničnom plućnom bolesti. Razlike postoje i u pogledu stupnja nedonošenosti. Tako Hrvatska, Austrija, Francuska i Nizozemska uključuju djecu ispod 32 tjedna gestacije, dok u Njemačkoj, Italiji, Grčkoj i Španjolskoj profilaksu mogu primiti djeca ispod 35 tjedana gestacije.

PALČIĆI – Prva udruga roditelja nedonoščadi u Hrvatskoj

Klub roditelja nedonoščadi Palčići (www.palcici.com), osnovan u veljači ove godine, prva je udruga u Hrvatskoj s ciljem promicanja svjesnosti te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 5 posto. Udruga pruža podršku roditeljima nedonoščadi u ranim danima već u bolnici, a potom i nakon izlaska iz bolnice organizacijom predavanja i savjetovanja za roditelje i posvojitelje uz pomoć vanjskih suradnika ili stručnjaka različitih struka. Već su uhodana aktivnost udruge i grupe podrške roditeljima nedonoščadi, u sklopu kojih se, u toploj i nekritičnoj atmosferi, želi potaknuti razmjena ideja, informacija i proživljenih iskustava. Cilj je ovih okupljanja i potaknuti zbližavanja i prijateljstva kako bi se smanjio osjećaj usamljenosti kroz koji prolazi većina roditelja u ovom iznimno osjetljivom i zahtjevnom razdoblju za bebe i roditelje. Grupe za podršku redovito se okupljaju u Zagrebu, Splitu, Daruvaru te uskoro Čakovcu.

Palčići će i ove godine u studenome obilježiti drugi Međunarodni dan svjesnosti o nedonoščadi koji je prošle godine u Hrvatskoj obilježen u organizaciji Centra dječjeg zdravlja i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz potporu Europske zaklade za brigu o novorođenoj djeci (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI). Sve pojedinosti u vezi s obilježavanjem ovogodišnjeg Međunarodnog dana svjesnosti o nedonoščadi bit će dostupne putem službene internetske stranice udruge www.palcici.com.

Kontakt za učlanjenje u Klub roditelja nedonoščadi Palčići:

Željka Vučko, predsjednica kluba roditelja nedonoščadi Palčići

e-mail: info@palcici.com; zdvucko@gmail.com

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…