Mama, ne brini. Zdrav sam

Donosimo vam pregled malih, relativno čestih, ali bezopasnih poteškoća koje bi vaše dijete moglo imati u prvim mjesecima života

Mongolska ili plava pjega

Ova neobična poveća pjega na donjem dijelu leđa pojavljuje kod neke djece rođene u Sredozemlju, a još je češća kod azijske djece tamnije puti. Iako može biti prilično velika, radi se samo o nakupini pigmenta ispod površine kože koja nije opasna i nestaje za nekoliko mjeseci.

Štucavica

Štucanje se obično javlja nakon samog podoja i obično traje nekoliko minuta. Radi se o refleksnim pokretima mišića dijafragme koji reagiraju na previše progutanog zraka pri hranjenju. Pokušajte stoga izbjeći nepravilne položaje pri dojenju ili hranjenju na bočicu te smanjite unos progutanog zraka. Također pomozite djetetu da se nakon obroka podrigne te izbaci višak zraka koji podražuje na štucanje. Štucanje nije opasno, no međutim moglo bi uznemiriti dijete. Utjeha svakako neće biti na odmet.

Mrlje na koži

Milije ili “mliječne točkice” su bijele nakupine (žlijezde lojnice) koje se pojave najčešće na nosu ili obrazima i prolaze za nekoliko tjedana. Ne predstavljaju nikakvu opasnost. Uobičajene su i crvene nepravilne mrlje koje se sele po tijelu, a na određenom mjestu se zadržavaju po nekoliko sati.

Fontanele

Kosti lubanje novorođenčeta su mekane, elastične i ne do kraja srasle. Na glavi novorođenčeta se nalazi ukupno 6 fontanela, a radi se o nesraslim otvorima između kostiju lubanje. Najprimjetnije su dvije fontanele: prednja čeona i zatiljna fontanela. Prednja čeona fontanela (u obliku romba površine 2,6 cm x 3 cm) zadaje najviše briga mladim roditeljima jer se čini kao da je na malenoj djetetovoj glavici velika površina slabo zaštićena. No opna fontanele je vrlo čvrsta i nimalo tako krhka kako se na prvi pogled cini. Ono što također može zabrinuti roditelje je uzdizanje fontanele dok dijete plače ili osjet pulsiranja krvnih žila ako se na nju nježno položi prst. Međutim, to su znakovi da je s djetetom sve u redu i da kosti lubanje polagano i pravilno strastaju. Sve fontanele će se do kraja 2. godine zatvoriti. Liječnika je međutim potrebno konzultirati ako je područje čeone fontanele veće od 3 cm x 3 cm površine, izrazito je napeto (sumnja na meningitis), konstantno je uvučeno (u slujau dehidracije) ili ispupčeno ili se fontanela s vremenom ne smanjuje.

Fiziološka žutica

Od fiziološke žutice oboli čak 30 % djece rođene u terminu i 70 – 90 % nedonoščadi. Javlja se u drugom ili trećem danu života i nestaje najkasnije za tjedan ili dva. Manifestira se žutilom kože i bjeloočnica koje nastaje zbog nemogućnosti još nedozrele jetre da preradi bilirubin. Kad jetra uspostavi svoje funkcije žutica nestaje, a u slučaju većih vrijednosti bilirubina dijete se podvrgava fototerapiji (ultraljubičastim zrakama koje olakšavaju njegovo izlučivanje), stavlja na infuziju i dobiva tablete fenobarbitona. Za razliku od ovog oblika žutice kao najčešćeg, žutica može biti i posljedica inkompatibilnosti majčinog i djetetovog Rh-faktora ili nekog drugog zdravstvenog problema. Što god bilo razlog pojavi žutice, dijete će svakako pratiti i liječiti još u rodilištu.

Pupčana kila (hernija)

Malo ispupčenje pored pupkovine koje se povećava kad dijete napreže trbušne mišiće (kad plače). Ustvari se radi o slabosti mišića trbušne stijenke uslijed koje dolazi do laganog ispupčenja tkiva (primjerice dijela crijeva). Hernija obično sama nestaje do navršene godine dana, ponekad liječnici preporučuju podvezivanje, a u zaista malom broju slučajeva potrebno je izvršiti operaciju

Uski prepucij

Kod tek rođenih dječaka vrh penisa pokriva kožica (prepucij) koja je ili vrlo uska ili sljepljena uz tkivo glavića što onemogućava njeno prevlačenje. Međutim, uloga ove kožice je zaštititi nježno tkivo glavića od utjecaja bakterija iz mokraće i vanjskih nečistoća. Iako bi potreba za higijenom mogla potaknuti roditelje da rašire kožicu to se ipak ne preporučuje jer se tkivo na taj način može povrijediti. Pedijatri će vam preporučiti tople kupke tijekom kojih možete pokušati lagano prevući prepucij, ali nikako na silu. Kožica će se postupno sama rastezati i kod mnogih dječaka se rastegnuti do 2. godine života. Ne dogodi li se to do 3. godine, tada je potrebno malim operativnim zahvatom osloboditi prepucij. U slučaju infekcije, otežanog mokrenja i stvaranja mjehurića nakupljene mokraće pod prepucijem, boli ili pojave gnojnih iscjedaka obavezno valja poći liječniku.

Skraćeni frenulum

S ovom poteškoćom rodi se oko 2 % djece, a radi se o zategnutom jeziku spojenom sa skraćenom niti donjeg nepca koji kod neke djece izaziva poteškoće sa dojenjem. U velikom broju slučajeva dijete se prilagođuje ovom malenom nedostatku i samo razvije metodu uspješnog sisanja, pogotovo ako jezik nije potpuno nepokretan. Međutim, ako dijete ne dobiva na težini, a pri dojenju čujete coktanje i uvlačenje zraka, posavjetujte se s pedijatrom. Problem se može riješiti jednostavnim zahvatom rezanja skraćene niti (frenuluma).

Nespušteni testisi

Testisi do 7. mjeseca trudnoće borave u trbušnoj šupljini dječaka. Zadnjih dva mjeseca počinju se polako spuštati u mošnice da bi se pred sam porođaj taj proces sasvim dovršio. Kod nekih mališana to se ipak ne dogodi, jedan ili oba testisa zaostanu na putu zbog čega mošnjice ostaju prazne ili pak samo s jednim spuštenim testisom. Ako to pedijatar nije primijetio pri redovitim pregledima upozorite ga. Ako se testis može napipati ili ga pedijatar uspije privremeno spustiti u mošnjice tad će se vjerojatno sve samo srediti do navršene godine dana. Ako se to ne dogodi tad biste ozbiljnije trebali pristupiti toj poteškoći jer se daljnim čekanjem povećava šansa da tkivo testisa, zbog prevelike tempreature u tijelu gdje je testis zastao, izgubi svoju buduću funkciju proizvodnje spolnih stanica (spermija) i ugrozi reproduktivnu moć vašeg budućeg odraslog muškarca.

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…