Osnovana udruga IBCLC savjetnica za dojenje

Svaka žena koja je odlučila dojiti zasigurno će potražiti informacije o dojenju i spremno saslušati iskustva i savjete "iz prve ruke". Iako mogu pomoći, nestručni savjeti mogu i odmoći. Međunarodno certificirane savjetnice za dojenje u Hrvatskoj najstručnije su u pogledu pružanja savjeta dojiljama…

U procesu učenja i svladavanja dojenja majkama najbolje može pomoći stručno osposobljena osoba kao što je IBCLC savjetnica za dojenje. Skraćenica IBCLC dolazi od engleskog naziva International Board Certified Lactation Consultant i znači Međunarodno certificirana savjetnica za dojenje. Radi se najčešće o zdravstvenim djelatnicima posebno educiranim o dojenju koji polaganjem međunarodnog ispita dokazuju da posjeduju znanje i vještine potrebne za pomoć majkama i njihovoj djeci u vezi s dojenjem. Savjetnice djeluju u rodilištima, pri neonatološkim odjelima, u jedinicama za intenzivno liječenje novorođenčadi i djece, laktacijskim ambulantama, pedijatrijskim ordinacijama i ordinacijama liječnika obiteljske medicine, u privatnim ordinacijama i javnom zdravstvu. U svijetu djeluje više od 21000 savjetnica za dojenje u 75 zemalja svijeta. U Hrvatskoj je ovakav način visokostručnog savjetovanja i pomoći u vezi s dojenjem tek u začecima. Prve dvije IBCLC savjetnice za dojenje stekle su ovaj prestižan naziv polaganjem međunarodnog ispita u inozemstvu, dok se od prošle godine taj ispit može polagati i u našoj zemlji. Osam IBCLC savjetnica za dojenje, koliko ih trenutno djeluje u Hrvatskoj, osnovalo je u prosincu 2009. godine Hrvatsku udrugu IBCLC savjetnica za dojenje ili skraćeno HUSD. Cilj je udruge promicati, štititi i podržavati dojenje, a posebno promicati ulogu IBCLC savjetnica u našoj zemlji. IBCLC savjetnica će pomoći majkama koje imaju poteškoće s tehnikom dojenja, zastojnu dojku, oštećene i bolne bradavice ili ravne odnosno uvučene bradavice. Svojim savjetima pomoći će majkama prijevremeno rođene djece, majkama blizanaca i trojki te majkama djece s poteškoćama u razvoju da uspješno uspostave i održe laktaciju. IBCLC savjetnica podučit će majku načinu izdajanja i pohranjivanja mlijeka, odnosno kako da održi stvaranje mlijeka i kad je odvojena od djeteta, te pomoći svojim savjetima u mnogim drugim situacijama. Zadovoljna dojenčad koja lijepo napreduje na prsima te zadovoljstvo njihovih majki najbolji su odraz kvalitete rada IBCLC savjetnica.


Kako bi majke i djeca mogli uživati u najvišim standardima skrbi u vezi s dojenjem, Udruga će se zalagati da se što veći broj zdravstvenih djelatnika senzibilizira za edukaciju o dojenju i tako poveća broj IBCLC savjetnica u nas. Udruga poziva sve koji joj se žele pridružiti da se svakako uključe u njen rad i podrže nastojanja IBCLC savjetnica oko promicanja dojenja.


Detaljne informacije o radu udruge i o radu naših IBCLC savjetnica moguće je dobiti pri sjedištu udruge u Splitu, Šoltanska 2, na broj telefona 021/557 823. HUSD djeluje isključivo na volonterskoj osnovi.

Ukoliko želite pomoći radu Udruge, svoje donacije možete uplatiti na naš žiro račun: 2340009-1110439679 PBZ

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…