Koža tek rođene bebe osjetljivija je te se lakše isušuje i postaje podložna infekcijama. Ipak, većina promjena na koži beba je na bezazlena

Čudni osipi i crvenilo posve su normalna pojava na koži novorođenčeta nekoliko dana nakon rođenja. Naime, koža tek rođene bebe osjetljivija je, potkožno tkivo tanje, količina je lipida mala, a količina vode povećana.

Osim toga, nisu se još razvile lojne i znojne žlijezde, a osjetljiv je i bebin mehanizam regulacije tjelesne topline. Zbog toga se bebina koža lakše isušuje i postaje podložna infekcijama. Većina je osipa bezazlena i spontano nestaje nakon nekog vremena. No ako se pritom dijete ne osjeća dobro ili je očito da je riječ o upali, svakako posjetite liječnika.

Rizik od pojave iritacije, crvenila i ranica na dječjoj koži povećavaju:

  • toplina, vlaga i nedostatak zraka u nepropusnim pelenama
  • trljanje pelene o dječju kožu
  • održavanje higijene sredstvima za pranje i njegu koja mogu poremetiti pH-vrijednost kože djeteta i isušiti je te izazvati bol na mjestu oštećenja
  • urin i stolica mogu utjecati na promjenu pH-vrijednosti kože i oštetiti površinski sloj, čemu dodatno pridonose enzimi, bakterije i gljivice
  • pranje pamučnih pelena na niskim temperaturama

Njega suhe dječje kože

Bebe imaju osjetljivu kožu, pa im je potrebna posebna njega. Sklonost kožnim bolestima kao što su ekcemi i lišajevi kod njih je pojačana upravo zbog suhe kože. Neki pedijatri kažu da nije dobro bebu kupati svaki dan, osobito zimi.

Također savjetuju mazanje hidratantnim kremama posebno spravljenima za bebe te izbjegavanje pjenušavih kupki, antibakterijskih i parfimiranih sapuna jer oni isušuju kožu. Najbolje je upotrebljavati ulje za kupanje bez mirisa. Također nije preporučljiva previše topla voda, kao ni namakanje djeteta dulje od deset minuta. Dijete ne treba mazati po vratu i ispod ruke; jedini dijelovi na tijelu za koje dermatolozi savjetuju veće količine kreme jesu guza i prepone.

Evo nekoliko promjena koje se mogu pojaviti na bebinoj koži. Shvatite ovo samo kao informaciju te provjerite što liječnik misli o tome.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock