Nedonošenim djetetom se smatra svako dijete koje je rođeno prije 37. tjedna trudnoće

Potpuno ste rastreseni! Porođaj se dogodio ranije od predviđenog termina i vaše dijete mora sljedećih nekoliko tjedana boraviti u inkubatoru? Vjerujte, sve će biti dobro! Na vama je samo da djetetu pružite mnogo ljubavi i imate strpljenja.

Šanse za preživljavanje nedonoščeta danas su veće

Dok se još prije samo dva desetljeća smatralo kako potencijalne šanse za preživljavanjem ima djetešce porođajne mase iznad 500 g i to najmanje rođeno u 22. tjednu trudnoće, danas se napretkom medicine granice pomiču. Suvremena medicina u stanju je na životu održati i spasiti dijete koje je u majčinoj posteljici provelo samo pola razdoblja trudnoće mase od 396 g što je uspjelo japanskim liječnicima.

Naravno, u ovom slučaju kao i inače u životu sve ovisi o individualnim snagama malenog bića te procjeni liječnika hoće li dijete preživjeti kao tako maleno i nerazvijeno i je li vjerojatnost za teškim tjelesnim oštećenjima i hendikepima prevelika. Ipak, nedonošče danas svakako ima veće šanse za preživljavanjem jer su stavovi liječnika o tome sve pozitivniji, a prati ih i tehnologija.

Dodatno ohrabrenje roditeljima nedonoščeta pružaju i dvije važne činjenice: liječnici će se boriti za život svakog nedonoščeta, a šanse nedonošenog djetešca u preživljavanju povećavaju se svakim sljedećim preživljenim danom.

Na sljedećim linkovima pročitajte više detalja o nedonošenim bebama:

Tekst: Roditelji.hr Foto: Thinkstock