Dijete može biti pušteno na kućnu njegu kad uspostavi sve osnovne funkcije odnosno dosegne 2400 g i gestacijsku dob od 37 do 40 tjedana

U tom trenutku ono je već sposobno samostalno disati i sisati, no sustav za termoregulaciju s kojim i ostala novorođenčad inače ima problema, kod ove djece je vrlo nerazvijen. Stoga je potrebno voditi računa da dijete bude na stabilnoj sobnoj temperaturi od 23 ºC te bude primjereno odjeveno.

Gubitak na težini kod kuće

Budući da će u početku gubiti više energije kako bi održalo tjelesnu temperaturu, bilo da mu je hladno ili prevruće, nedonošeno dijete će kod kuće vjerojatno u početku izgubiti na težini. Dojenje bi iz tog razloga trebalo biti učestalije i duže trajati kako bi se dijete najelo (nedonošeno dijete sporije siše i ima manji želudac).

Imunitet je slab

Niti imunitet djeteta još uvijek nije izgrađen pa ograničite kontakte s rođacima i poznanicima. Cijepljenje nedonoščeta će se provoditi po posebnom kalendaru kojeg će utvrditi liječnik neonatolog i imunolog. Iako nedonoščad u velikom broju slučajeva uspješno odrasta bez posljedica na zdravlje, sklonost prema raznim bolestima i poremećajima kod njih je ipak nešto veća nego u ostale djece. Najveće poteškoće se javljaju kod nedonoščadi gestacijske dobi između 23. i 25. tjedna te kod onih porođajne mase manje od 750 g.

Poteškoće u razvoju

Na sreću polovica te djece razvija se bez poteškoća dok bi se kod ostalih mogao pojaviti neki od tipičnih blažih ili ozbiljnijih hendikepa: autizam, motoričke smetnje, anomalije mišićnog tonusa, teškoće u učenju. Važno je istaknuti da pritom kvocijent inteligencije može biti sasvim normalan.

Iako je nedonošče na neki način posebno dijete i to treba respektirati te pažljivije pratiti njegov razvoj, dijete ne treba obilježiti kao slabo i bolesno te mu time uskratiti normalno napredovanje u intelektualnom i fizičkom smislu. Pokušajte naći zlatnu sredinu između potrebe da ga zaštitite i potičete. Sigurno nećete pogriješiti jer ako dijete volite, uvijek ste uz njega, odgovarate na njegove potrebe, dodirujte ga i grlite ono može samo napredovati.

Dostižemo vršnjake

Nedonošeno dijete od dana njegovog rođenja nastavlja svoj rast i razvoj, doduše u malo sporijem ritmu. To je razlog zašto će zaostajati u razvoju za svojim vršnjacima. Naime, dijete je ranijim rođenjem doživjelo svojevrstan prekid u razvoju i napreduje sporije od ostale djece svoje dobi.

Zbog toga ga ne smijemo uspoređivati s vršnjacima, niti ga zbog njegove posebnosti previše držati pod staklenim zvonom. Kako nedonošeno dijete raste, razlike između njega i ostale djece njegove dobi koja su se rodila u predviđenom terminu biti će sve manje uočljive. Nedonošeno dijete će intelektualno i fizički potpuno dostići svoje vršnjake do 7. godine života, a do tad ga poštedite velikih očekivanja. Zaostajanje u razvoju do 3 mjeseca smatra se potpuno normalnim.

Foto: Thinkstock