Rođenje djeteta ogromna je sreća za obitelj, ali i izazov. Rođenje blizanaca, dvostruka je sreća kao i izazov

Vjerojatno ste se u trenutku kad ste saznali da vam stižu blizanci, utješili argumentom:"Kako s jednim tako i drugim, samo je posla dvostruko više." To i jest istina, donekle, konačno možda su vam blizanci prva djeca pa ni ne znate što znači imati samo jedno dijete. Ali život s blizancima donosi pitanja i dileme koje s jednom djetetom nikada ne bi imali. Evo nekih od odgovora kako se organizirati:

1. Mogu li dojiti blizance?

Svakako! Strah da nemate dovoljno mlijeka jednako je neopravdan kao i kod majki s jednim djetetom. Potražnja stvara ponudu! Majke s trojčekima mogu u tome uspjeti pa zašto ne biste i vi? Pružaju vam se dvije mogućnosti! Dojenje pojedinačno ili dojenje istovremeno.

Dojenje pojedinačno! Dojite prema zahtjevu djece i to odvojeno. Tako će vam biti lakše i možete se koncentrirati na jedno dijete. Prednost takvog dojenja je ta da snažnije dijete može pojačati proizvodnju mlijeka za drugo dijete koje možda slabije sisa. Nedostatak ovakvog načina jest da ćete ovako po čitave dane samo dojiti, a može se dogoditi da oba djeteta budu gladna istovremeno.

Dojenje istovremeno! Potrudite se uskladiti ritmove djece i dojite istovremeno. Isplati se već u trudnoći nabaviti jastuk za trudnice koji možete koristiti i kasnije za dojenje blizanaca. Ovim načinom možete bolje planirati vrijeme, no veliki nedostaci su ti da je teško pronaći ritam koji će zadovoljiti oboje blizanaca, a majci početnici nije lako pravilno postaviti djecu na prsa.

Najbolje rješenje je kombinacija odvojeng i zajedničkog dojenja. A neće odmoći ni ako potražite pomoć patronažne sestre ili nabavite priručnik o dojenju blizanaca.

2. Kako uhvatiti ritam kad vam se rode blizanci?

3. Kako se posvetiti i jednom i drugom blizancu ravnomjerno?

4. Treba li za blizance kupovati iste igračke?

5. Koje stvari kupiti za lakše funkcioniranje s blizancima?

6. Gdje će blizanci najbolje spavati?

7. Ista ili različita robica za blizance?

8. Kako se opremiti s blizancima u šetnju?

9. Kojim argumentima možete uvjeriti supruga na još jedno dijete nakon blizanaca?

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock