Evo nekoliko savjeta:

* Ne režite prve, prve noktiće odmah poslije rođenja. Oni će se vrlo brzo odlomiti sami i neće smetati djetetu. Dalje ćete noktiće rezati jednom tjedno.

* Nije nužno nabavljati posebne škarice namijenjene rezanju bebinih noktića, ali ako ih nabavite bit ćete sigurniji da se nitko neće upiknuti iznenadnim pomakom djeteta.

* Ako vaše dijete ima čvrst san ili vam nije problem ako ga probudite rezanjem, moći ćete ih odrezati tijekom spavanja. Ako ne možete tako, onda uzmite dijete na ruke, zauzmite povoljan položaj tako da budete djetetu iza glave (u prvo vrijeme možete to činiti tako da dijete polegnete na sebe u poluležećem položaju, a kasnije da ga posjednete na koljena i okrenete licem od sebe). Lijevom rukom držite prstiće, a desnom režite noktiće. Može vam pomoći i netko od ukućana.

* Nokte na rukama režite polukružno kako biste uklonili oštre rubove, a nožne noktiće režite ravnom linijom.

Treba li dijete zaštititi od ozljeda noktićima posebnim rukavicama?

Mlade majke su često uplašene da bi se dijete moglo noktićima ozlijediti. Dijete se ne može ozbiljno ozlijediti noktićima, već samo ogrebati, najčešće po licu. Za taj problem doduše postoje male rukavice, ali ako zaštitite rukavicama ručice lišit ćete dijete osjeta dodira. Na dlanovima i jagodicama nalazi se mnogo živčanih završetaka pa dijete dodirom dobiva jako puno informacija iz okoline. Radije redovito režite noktiće i tako spriječite ogrebe.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia