Mame često sanjaju o slatkim frizurama, konjskim repićima i kopčicama na kosici svojih curica. Neke majke već oko 6. mjeseca svojim djevojčicama rade razne frizurice, a neke moraju čekati da kosica naraste i očvrsne i do druge godine. Ne treba se oko toga zabrinjavati jer kosica je poput prvih zubića - nepredvidljiva i nije strašno ako malo zakasni.

Potrebno je osvrnuti se i na raširenu zabludu da kosa očvrsne i postane gušća ako se dijete ošiša na ćelavo. To na žalost nije istina. Ta zabluda dolazi iz vremena kad su se šišanjem kose do gole glave djeca štitila od bolesti (primjerice trbušnog tifusa) ili se tako rješavao problem s ušima. Danas takvo šišanje nema nikakvu razumnu podlogu i neće ojačati slabu kosicu jer šišanje u toj dobi ne utječe na gustoću i čvrstinu kose.

Kad je opadanje kose zabrinjavajuće?

Ispadanje kosice, međutim, može zabrinuti. Kosa i dlačice po tijelu s kojima se beba rodi obično nakon nekoliko mjeseci prirodno otpadaju. Nakon toga djetetu raste prava kosica koja zna biti i sasvim drugačije boje nego prva kosica.

Guste dlačice po tijelu, ili lanugo, nakon što otpadnu, obično više ne rastu, već ih zamjenjuju nježne, rijetke i normalne male dlačice koje će se zadržati.

kupanje bebe
Shutterstock 

Ono što može ukazivati na problem kod ispadanja kose jest nedostatak vitamina D odnosno mogućnost pojave rahitisa. Znakovi da dijete možda pati od nedostatka ovog vitamina nisu toliko očiti, ali se osim jakog znojenja glave, koje se javlja pred kraj hranjenja i općenito svrbeža glave, očituju i opadanjem kose na potiljku. O tome se međutim, najbolje posavjetovati s pedijatrom jer ćelavost na potiljku može doći i od ležanja i spavanja bebe na leđima. Pokušajte češće mijenjati položaj spavanja djeteta na bok i konzultirajte se s pedijatrom.

Kako njegovati bebinu kosu?

Njega kosice novorođenčeta vrlo je jednostavna i što ćete jednostavnije postupati to ćete bolje napraviti. Kao prvo ne treba djetetu prati kosicu svaki dan. To što se glavica možda smoči kod kupanja, potpuno je u redu, ali sapun ili šampon ne bi trebalo koristiti više od jedanput tjedno.

Mnogo mališana nekoliko tjedana nakon rođenja na glavici ima bijele ljuskice suhe kože odnosno tjemenicu. Neki stručnjaci smatraju taj problem posljedicom alergije, ali radi se o hiperprodukciji lojnih žlijezda. Nemojte ih uklanjati na suho, niti odmah čim se pojave inzistirati na njihovom trajnom uklanjanju jer biste tako mogli iziritirati kožu. Problem, međutim, ne treba niti ignorirati jer ljuskice same po sebi mogu nadraživati kožu, svrbjeti pa se dijete može 'raščešati', što pak može dovesti do upale.