Kosica kod novorođenih beba

Neka se djeca rode s kosicom, dok druga nemaju nijedne vlasi. Obje varijante su normalne i nema razloga za brigu

Mame često sanjaju o slatkim frizurama, konjskim repićima i kopćicama na kosici svojih curica. Neke majke imaju tu privilegiju pa oko 6 mjeseca svojim djevojčicama već rade razne frizurice, a neke moraju čekati da kosica naraste i očvrsne i do druge godine. Ne treba se oko toga zabrinjavati jer kosica je poput prvih zubića – nepredvidiva i nije strašno ako malo zakasni.


Potrebno je osvrnuti se i na raširenu zabludu da kosa očvrsne i postane gušća ako se dijete ošiša na ćelavo. To na žalost nije istina. Ta zabluda dolazi iz vremena kad su se šišanjem kose do gole glave djeca štitila od bolesti (primjerice trbušnog tifusa) ili se tako rješavao problem s ušima. Danas takvo šišanje nema nikakvu razumnu podlogu i neće ojačati slabu kosicu jer šišanje u toj dobi ne utječe na gustoću i čvrstinu kose.

Ispadanje dlačica i kosice

Ispadanje kosice međutim može zabrinuti. Kosa i dlačice po tijelu s kojima se beba rodi obično nakon nekoliko mjeseci prirodno otpadaju. Nakon toga djetetu raste prava kosica koja zna biti i sasvim drugačije boje, no prva kosica.

Guste dlačice po tijelu, nakon što otpadnu, obično više ne rastu, već ih zamjenjuju nježne, rijetke i normalne male dlačice koje će se zadržati.

Ono što može ukazivati na problem kod ispadanja kose jest nedostatak vitamina D odnosno mogućnost pojave rahitisa. Znakovi da dijete možda pati od nedostatka ovog vitamina nisu toliko očiti, ali se pored jakog znojenja glave, koje se javlja pred kraj hranjenja i općenito svrbeža glave, očituju i opadanjem kose na potiljku. O tome se međutim, najbolje posavjetovati s pedijatrom jer ćelavost na potiljku može doći i od ležanja i spavanja bebe na leđima. Pokušajte češće mijenjati položaj spavanja djeteta na bok i konzultirajte se s pedijatrom.

U salonu ljepote

Njega kosice novorođenčeta vrlo je jednostavna i što ćete jednostavnije postupati to ćete bolje napraviti. Kao prvo ne treba djetetu prati kosicu svaki dan. To što se glavica možda smoći kod kupanja, potpuno je u redu, no sapun ili šampon ne bi trebalo koristiti više od jedanput tjedno.

Mnogo mališana nekoliko tjedana nakon rođenja na glavici ima bijele ljuskice suhe kože odnosno tjemenicu. Neki stručnjaci smatraju taj problem posljedicom alergije, no radi se o hiperprodukciji lojnih žlijezda. Nemojte ih uklanjati na suho, niti odmah čim se pojave inzistirati na njihovom trajnom uklanjanju. Mogli biste tako nadražiti kožu. Problem, međutim, ne treba niti ignorirati jer ljuskice same po sebi mogu nadraživati kožu, svrbjeti pa se dijete može očešati što pak može dovesti do upale.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

tjemenica

Tjemenica: Iako izgleda uznemirujuće, bebe je ne osjete!

Pojavljuje se u obliku malih ljuskica žute boje koje prijanjaju uz kožu glave i s…

mastitis

Ako vam ne vjeruju da je mastitis bolan, pokažite im što izlazi iz dojke!

Osim očitih oteklina, boli i crvenila te povišene tjelesne temperature, koji su standardni simptomi kod…

dojenje i masaža

Začepljenje mliječnih kanalića: Masaža je velika pomoć, a naučite i kako!

Jedna od poteškoća koja se pojavljuje tijekom dojenja su i začepljeni mliječni kanalići, a masaža…

prvo kupanje bebe

Prvi put u kadici: Kupanje bebe je vrijeme zbližavanja!

Prvih nekoliko puta doista može biti nezgodno. No, kako god vam zahtjevno i teško izgledalo,…