Novorođena beba beskrajno je slatka, nevina i potpuno nemoćna, ali jeste li znali da se njezin plač može usporediti s rikom lavova i tigrova? Znanstvenici su otkrili da su zvukovi plača malog djeteta gotovo jednako snažni kao glasanje divljih životinja, razlika je jedino u tome što je bebin plač niže frekvencije.

Zvuk dječjeg plača toliko intenzivno djeluje na živčani sustav svih sisavaca da ga je gotovo nemoguće ignorirati. I dok lav riče kako bi upozorio nekoga da se nalazi na njegovu teritoriju i otjerao ga, dijete plače da privuče pozornost odrasle osobe koja može zadovoljiti neku njegovu potrebu. Dijete nikada ne plače da bi bezrazložno gnjavilo jer ne razumije kako njegov plač utječe na okolinu.

No nije uvijek jednostavno dokučiti o kojoj je djetetovoj potrebi riječ – je li gladno, uplašeno, umorno, boli li ga nešto ili mu smeta nečista pelena. To je osobito teško u početku, prije nego što se s djetetom uspostavi kvalitetna komunikacija. Imajte na umu da će novorođenče poslije manje plakati ako otpočetka brzo reagirate na njegov plač i ispunjavate mu potrebe koje izražava plačem. Naime, s vremenom će imati sve više povjerenja u vas znajući da ste uvijek u blizini kada vas treba te će, čak i ako njegova potreba ne bude odmah ispunjena, strpljivo pričekati.

Navodimo nekoliko razloga za plač novorođenčeta, otkrivamo vam kako ih možete prepoznati i ispuniti potrebu koju dijete izražava plačem.

Hrana

Kad vaša beba plače, vjerojatno ćete prvo pomisliti da je gladna. Tu vrstu plača prepoznat ćete po kratkim stankama koje dijete radi dok uzima zrak, po pojačavanju i stišavanju plača u pravilnom ritmu te po bebinu nemiru, oblizivanju usana, okretanju glavice prema vašoj ruci kada je mazite po obrazu i stavljanju ručica u usta. Pravovremeno prepoznavanje te potrebe omogućuje vam da započnete s hranjenjem prije nego što dijete počne plakati. U dobi od 10 do 15 dana novorođenče jede više nego prvih dana i tada češće plače zbog gladi. Ako je beba nakon hranjenja nemirna i plače te često bljucka hranu, moguće je da je pojela previše. To se obično događa kada se umor i pretjerana stimulacija pobrkaju s glađu pa se bebi prečesto nudi hrana.

Nečista pelena ili dosada?

Pojedina djeca imaju vrlo nisku toleranciju na nečiste pelene i odmah počnu plakati, dok drugoj to određeno vrijeme ne smeta. Tu vrstu plača lako je zamijeniti s plačem uzrokovanim dosadom jer oba zvuče kao stenjanje. Kako znati je li vašem zlatu dosadno ili mu treba promijeniti pelenu? To je lako, uzmite ga u naručje. Ako prestane plakati, znači da je samo htjelo da ga zabavite. Ako nastavi plakati, provjerite pelenu i promijenite je ako je potrebno. Kako biste spriječili pelenski osip, bebu trebate prematati otprilike svaka tri sata ako su pelene suhe, a ako upotrebljavate kvalitetnije jednokratne pelene, to može biti i rjeđe. Ako su pelene pune, bebu premotajte odmah. Prilikom premotavanja ostavite je odmotanu desetak minuta kako bi joj se guza osušila na zraku.

Potreba za snom

Mališani su pravi sretnici. Kad se god umore i prispava im se, mogu zaspati u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu i nitko im to neće zamjeriti. No ako je dijete premoreno ili iz nekog drugog razloga ne može odmah zaspati, moglo bi početi tiho plakati u ritmu koji se postupno pojačava i ton mu postaje više nazalan. To znači da pokušava samo sebe umiriti i uspavati. Možda pritom trlja oči ili uši i zijeva. Možete uzeti bebu u naručje, prisloniti je na grudi, nježno joj šaptati, ljuljuškati je blago i pustiti je da se isplače. Njezin će se plač postupno smiriti i ona će zaspati. Jedna mama čija je beba često plakala zbog umora primijetila je da je smiruje kada joj govori: “Šššššššš...” Stoga je to snimila na kazetu u trajanju od pola sata i tako svaki put pomogla svojoj djevojčici da se brzo smiri i utone u san.

Potreba za dodirom

Malim bebama potrebno je mnogo dodira i maženja, one vole promatrati lica svojih roditelja, slušati njihove glasove i otkucaje srca te čak mogu prepoznati njihov jedinstveni miris. Isprekidanim, nepravilnim plakanjem mogu izraziti svoju potrebu da ih uzmete u naručje i mazite. Veoma je važno da im tu potrebu što je moguće prije ispunite i pritom se nemojte zabrinuti – tijekom prvih nekoliko mjeseci života novorođenčeta ne možete ga razmaziti koliko god da ga mazite i držite, ono doista treba maksimum vaše ljubavi i nježnosti.

Usamljenost

Ako dijete zaspi tijekom hranjenja, ali se probudi i naglo zaplače čim ga stavite u kolijevku, vjerojatno vam želi reći da mu nedostaje toplina vašeg zagrljaja i ne želi biti samo. To je barem lako riješiti!

Zabrinutost ili strah

Nađe li se vaše maleno zlato odjednom u naručju nepoznate osobe te ne vidi lica svojih roditelja, dotadašnje gugutanje vrlo se lako može pretvoriti u glasno vrištanje kojim vam poručuje da se boji. Objasnite osobi koju dijete ne poznaje da mu treba vremena kako bi se naviknulo na nju i omogućite im da se druže tako da vi držite dijete.

Toplo, hladno

Plače li novorođenče na sav glas i pritom mu gornja usna podrhtava, koža mu je naježena, drhti i plavkasta je, hladno mu je. To se može dogoditi nakon kupanja, dok ga presvlačite i odijevate. Utoplite ga što prije. Ako, pak, njegov plač zvuči poput cviljenja i dašće umjesto da pravilno diše, nemirno je, koža mu je vruća i vlažna te rumena u licu i gornjem dijelu tijela, vruće mu je i treba ga skloniti s mjesta na kojem je vruće te mu skinuti odjeću ako je ima previše.

Hoću malo mira!

Bebi katkad može zasmetati previše vanjskih podražaja poput bučnih, napornih igračaka živih boja i glasnih zvukova ili joj mogu dosaditi odrasli koji je pokušavaju zabaviti. Ako je to u pitanju, plakat će dugo i teško, slično kao kad je premorena, micati ručicama i nožicama te okretati glavicu od svjetlosti. Maženje i ljuljuškanje neće je smiriti. Polegnite je na mirno, tiho i udobno mjesto gdje će se opustiti i odmoriti, ali odakle vas istodobno može vidjeti i čuti.

Bolest ili problemi s probavom

Plač bolesnog djeteta razlikuje se od krepkog plača zdravog djeteta po tome što je cendraviji, a dijete je nemirno, razdražljivo i može biti vruće. Ako ima temperaturu višu od 39 stupnjeva, prvo je snizite pa zatim otiđite liječniku. Ako dijete nakon hranjenja često, dugo i neutješno plače visokim tonovima, crveno je u licu i privlači nožice k trbuhu, vjerojatno ga muče probavni grčevi ili kolike uzrokovane zrakom koji je progutalo pri hranjenju. Nakon svakog obroka pomozite bebi da izbaci taj zrak držeći je podignutu i prebačenu lagano preko ramena ili koljena, nježno joj masirajući leđa oko petnaest minuta. Možete je i poleći na leđa, uhvatiti je za stopala i pomicati joj nožice nježno kao da vozi bicikl, što također može pomoći pri oslobađanju viška zraka iz probavnog sustava.

Dobro je i držati novorođenče kožu uz kožu da osjeti toplinu vašeg tijela i otkucaje srca jer to posebno smiruje grčeve. Kolike ne treba shvatiti kao bolest nego kao fiziološku pojavu koja spontano prolazi s vremenom. Ako je dijete između pojedinih vriskova mirno oko dvije sekunde ili se njegov plač pojačava pa stišava, vjerojatno ga nešto boli pa je najbolje da ga odvedete liječniku.

Samo polako i smireno

Ako ste sve već pokušali – nahranili ste dijete, presvukli ste ga i nije mu hladno, nije bolesno – ali mališan ipak i dalje plače, uzmite ga u naručje i privijte uz grudi. Ako njegov plač počne slabjeti, držite ga tako još neko vrijeme dok se potpuno ne smiri. Kada smirujete dijete, najvažnije je da sebi ne dopustite da postanete očajni, izgubite kontrolu i počnete se ljutiti na dijete jer to neće pomoći ni vama ni njemu. Nikada ne tresite dijete! To je najveća opasnost za dijete do godine dana jer pritom može stradati njegova glavica i vratna kralježnica, što može ostaviti teške posljedice, kako neposredne, tako i trajne.

Nije lako slušati dugotrajan plač djeteta, koji je njegov bolan poziv u pomoć. No jako je važno da ne gubite živce i ostanete smireni koliko god možete jer ćete jedino tako moći prenijeti svoj mir na uplakanu, nemirnu bebu. Ako ste učinili sve što ste mogli, a beba i dalje plače, zamolite partnera ili drugu osobu iz obitelji da vas zamijeni kako biste malo predahnuli. Premda vam je teško, sjetite se da će i to proći i dijete će vam uskoro samo znati pokazati, a potom i reći što ga muči.

Bebe najviše plaču u dobi od dva mjeseca; poslije su takve situacije sve rjeđe, a njihovi uzroci poznatiji. Ako vas bebin plač tjera u očaj i zbog njega gubite kontrolu, stavite bebu u sigurno okruženje – kolijevku ili kolica – te otiđite u drugu prostoriju, otvorite prozor i duboko dišite, umijte se, popijte hladan čaj ili neki drugi osvježavajući napitak dok se ne smirite, zatim se vratite, pustite tihu glazbu te pokušajte ponovno otkriti što je uzrok plača i smiriti svoju bebu. Ne predbacujte sebi ako vaša beba često i dugo plače unatoč tomu što činite sve što je u vašoj moći. Također nemojte misliti da s njom nešto nije u redu, mnoga tek rođena djeca često plaču, a poslije se to svede na normalnu mjeru.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Profimedia