Fontanele su otvori na bebinoj glavi koji omogućuju lakši prolazak bebine glavice kroz porođajni kanal. Što ako se ne zatvore na vrijeme?

U većini prirodnih porođaja beba kroz porođajni kanal prolazi prvo glavom, koja je najveći dio njezina tijela. Priroda je zato uredila da kosti bebine lubanje budu vrlo fleksibilne i pokretljive te da ne srastu do kraja. Mogu se čak preklapati na mjestima gdje su fontanele kako bi glavica što lakše prošla kroz porođajni kanal. Pritom je mozak zaštićen jer se između njegove dvije polovice nalazi sustav komora s moždanom i moždinskom tekućinom. Taj sustav amortizira pritisak, pa mozgu sabijanje i preklapanje ne smeta. Kada glavica "prokrči" put, u velikoj većini slučajeva svi ostali dijelovi tijela lako i brzo prolaze porođajnim kanalom.

Važnost funkcija fontanela, međutim, ne prestaje nakon rođenja. Upravo je u prvim mjesecima najveći porast opsega glave, jer tada mozak najbrže raste − kako bi beba imala što veću sposobnost prilagodbe novoj sredini. U početku opseg glave raste za dva centimetra mjesečno, a tijekom prve godine prosječno se poveća za oko dvanaest centimetara. To omogućavaju otvorene fontanele i vrlo pokretljivi spojevi. Zahvaljujući njima, rast kostiju omogućava mozgu koji intenzivno raste da se prirodno povećava i ima dovoljno mjesta za svoj obujam.

Položaj, oblik i veličina

Dvije su fontanele. Velika je na samom vrhu lubanje, deltoidna je, a njena je veličina obično oko 5x5 centimetara. Mala se nalazi straga, na vrhu zatiljka, i velika je oko jedan centimetar. Veličina varira od bebe do bebe. S vremenom se fontanele smanjuju, sve dok se potpuno ne zatvore.

Veličina i oblik fontanela mogu ukazivati na kakav problem, no to će primijetiti liječnik dok bude pregledavao bebu. Ako postoje neke sumnje, uputit će bebu na specijalistički pregled. Nema nikakva razloga da roditelji strahuju unaprijed.

Uvučene ili ispupčene fontanele redovito se pregledavaju kod djeteta koje je ozbiljno bolesno. Kod djeteta koje je zdravo, veselo, koje se normalno razvija, raste, stječe nove funkcije, Pulsiranje Kod zdravog, veselog, naprednog djeteta fontanele često pulsiraju, posebno ako dijete zaplače. To je sasvim normalna pojava. lijepo jede − to nije potrebno. Ako dijete povraća (baš povraća, a ne bljucka) te usto ima proljev i temperaturu, roditelji svakako trebaju potražiti pomoć pedijatra. Na roditeljima je da bolesno dijete odvedu liječniku, a ne da zdravom djetetu pregledavaju fontanele. Udubljene ili ispupčene fontanele mogu ukazivati na problem ako postoje i druga patološka stanja kod djeteta. Naravno, to neće promaknuti medicinskom osoblju koje redovito prati bebu, pa roditelji ne bi trebali sami postavljati dijagnozu.

Zatvaranje otvora

Mala fontanela zatvara se prije velike. Katkad je od samog početka njezino postojanje vrlo teško otkriti, a obično se zatvori do bebina šestog mjeseca. Velika se obično zatvara kada se uspori rast mozga, oko 18. mjeseca, ali to često bude i mnogo prije. Nema razloga za zabrinutost ako se beba razvija psihički i motorički − jer mozak i dalje raste, a kosti se razmiču na spojevima. Kod pojedine se djece velika fontanela zatvara tek oko druge godine, ali je to također u redu ako se beba lijepo razvija.

Ne trebate se plašiti fontanela. Slobodno mazite dijelove bebine glavice od čela prema zatiljku jer su tu svijene moždane vijuge. Time podražavate prirodne zapise, svladavate vlastite strahove i postajete bliskiji sa svojom bebom.