pravilno zahvaćanje prsa

Pravilno zahvaćanje prsa

Kako s dojenjem ne završiti i prije no što ste uopće počeli? U tome vam uvelike može pomoći znanje o tome kako pravilno postaviti dijete na prsa...

Uspješno dojenje ili bar najbolji mogući start dojenja povezan je s pravilnim zahvaćanjem prsa. Kad je dijete dobro zahvatilo dojku ono sisajući stvara kvalitetan vakuum zatim masirajući bradicom pod dojkom potiče dojku na otpuštanje mlijeka. Kad se svi mehanizmi pravilno pokrenu, dijete u principu bez velikog truda i prevelikog napora može izvući mlijeko iz svih dijelova dojke.

Kako se pravilno postavlja dijete na dojku?

 1. Smjestite se udobno, poduprite leđa ili ruke jastucima kako vam dojenje ne bi postalo naporno zbog težine djeteta. Vašu nelagodu će osjetiti i dijete, a to može omesti tijek dojenja.
 2. Uzmite dijete i prislonite ga prsima. Uvijek prislanjajte dijete prsima, a ne prsa djetetu.
 3. Prstom nježno dodirnite kut djetetovih usana kako biste ga potaknuli da široko otvori usta. Tek kad dijete široko otvori usta, prislonite ga dojci.
 4. Što dijete dublje zahvati dojku odnosno što je veća površina areole u ustima djeteta to će sisanje vjerojatno biti uspješnije.
 5. Dijete u ustima treba imati cijelu areolu koja se nalazi ispod bradice te većinu areole na gornjoj usni. Zahvaćanje samo bradavice neće osigurati izlaženje mlijeka. Pripazite da dijete što bolje zahvati dojku.
 6. Ako dijete nije od prve dobro zahvatilo dojku, prstom dodirnite kut usana, opustite vakuum, odmaknite dijete od dojke, ponovno potaknite usta na otvaranje i prislonite dijete na dojku bez straha da će previše dojke zahvatiti.
 7. Preduvjet da dijete može dobro sisati i zahvatiti dojku jest i položaj tijela i glavice u odnosu na vaša prsa. Liniju tijela mora pratiti i glava. Dakle, zamislite da je vaša beba lutka kojoj je glavica nepomična. U svakom položaju sisanja, primjerice postavili ste dijete na bok taj položaj prati i glavica. Stavite li dijete u položaj na leđa tada mu glavica ne smije biti okrenuta u stranu.
pravilno zahvaćanje prsa
Ovdje su glava i tijelo u jednoj liniji i dijete može neometano sisati. Kad bi se dijete sada okrenulo na leđa i tako nastavilo sisati (glavica bi ostala u istom položaju) to bi bio nepravilan položaj koji znatno oteževa dojenje.

Kad glavica ne prati liniju tijela, dijete ne može sisati. Pokušajte sami okrenuti glavu u stranu i probajte progutati slinu. Vidjet ćete kako je to vrlo težak i neugodan položaj za gutanje. Tako se i beba može mučiti i negodovati, a vi ćete vjerojatno pomisliti da nemate mlijeka ili je nekvalitetno, a radi samo o nepovoljnom položaju glave.

Ove korake pokušajte ponavljati pridržavajući se detalja. Tako ćete izbjeći:

 • ragade (ranice na bradavicama)
 • lakše zaliječiti već postojeće ragade
 • olakšati djetetu sisanje
 • izbjeći negodovanje i mučenje djeteta da izvuče mlijeko
 • izbjeći umaranje djeteta na prsima
 • izbjeći nepotrebno izdajanje
 • i jednostavno naučiti uspješno dojiti svoje dijete

Potvrda da uspješno dojite:

 1. broj djetetovih mokrih pelena (12 i više mokrih pelena dnevno)
 2. ujednačen porast težine oko 140 g tjedno prvih 6 mjeseci

Ako vam nikako ne uspijeva dojiti bez problema, a to biste željeli, pokušajte pomoć potražiti u grupama za potporu dojenju u sklopu vašeg lokalnog Doma Zdravlja ili na SOS-telefonu za dojenje Udruge Roda. Ako ni nakon što ste sve poduzeli ne uspijevate dojiti, onda si pomozite kombiniranjem bočice s adaptiranim mlijekom te svakako izbjegnute osjećaj krivnje.

Budite zadovoljni sa svakom svojom odlukom jer je ona uvijek s ciljem da napravite najbolje za svoje dijete u datom trenutku. Nitko vam to ne može i ne smije zamjeriti, a ponajviše to sami sebi ne smijete činiti.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Doris Pinčić

I Doris Pinčić zbog pandemije nije bila uz dijete u bolnici

Poznata televizijska voditeljica s javnošću je podijelila nedavno…

porod u vrijeme koronavirusa

Riječanka ispričala iskustvo poroda u 'novom normalnom'

Stižu brojne reakcije naših čitatelja na odluku Ministarstva…

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…