Gljivična infekcija u usnoj šupljini s kojom se susreće svaka treća beba

Gotovo svako treće novorođenče već se u rodilištu susretne s gljivičnom infekcijom poznatom kao mliječac ili soor. Riječ je o infekciji gljivicom Candida albica koja je stalno prisutna u organizmu. Potaknuta oslabljenim imunitetom ili nekim drugim promjenama u organizmu, gljivica se počinje ubrzano razmnožavati i može izazvati čitav niz teškoća s hranjenjem bebe.



Kako izgleda mlječac?


Mliječac se vrlo lako uočava. Male bijele naslage, nalik na ostatke mlijeka, opazit ćete na djetetovu jeziku i nepcu, odnosno po cijeloj usnoj šupljini. No, za razliku od nakupina mlijeka, koje se lako uklanjaju gazom, nakupine bijele gljivice nećete moći tako lako skinuti jer se čvrsto drže za sluznicu. To je sasvim očit znak infekcije koju nazivamo još i kandidijaza.



Ako se ne liječi, od prvotno blage i bezazlene infekcije, mliječac se može toliko nagomilati u djetetovim ustima da uzrokuje poteškoće pri sisanju i gutanju te izaziva bolnu nadraženost sluznice usne šupljine. Posljedica teškoća pri dojenju, uznemirenog sisanja, pa čak i odbijanja dojke, najčešće je usporeno dobivanje na težini. Odugovlačite li s liječenjem infekcije, gljivice se mogu prenijeti i na sluznicu želuca ili spolni organ, pa postoji mogućnost pojave pelenskog osipa.



Kako ćete se ponašati kad posumnjate na mliječac?


Prije svega s djetetom pođite pedijatru koji će postaviti dijagnozu. Radi li se o ovoj infekciji, pedijatar će prepisati protugljivično sredstvo u obliku gela ili kapljica koje će se nakon svakog dojenja nanositi na jezik i usnu šupljinu. Budući da se gljivice hrane mlijekom, lijek će bolje djelovati ako izbjegavajte dojiti pola sata nakon što ste nanijeli preparat i lijeku dali dovoljno vremena da se uhvati u koštac s gljivicama. U slučaju da su gljivice već stvorile deblji sloj naslaga, pokušajte ih fizički ukloniti lagano ih strugajući gazom, a tek zatim nanesite lijek.



Koliko dugo se provodi terapija?


Ako je terapija uspješna i lijek djeluje, rezultati će se vidjeti već drugi ili treći dan. Terapiju je potrebno provoditi do pet dana. Ne izliječi li se mliječac u tom razdoblju, potrebno je ponovno poći pedijatru koji će promijeniti način liječenja. Katkad su razlozi sporijeg liječenja nedovoljna higijena dudice, bočice koju dijete stavlja u zaražena usta ili čak zaražene majčine dojke. Naime, sisajući mlijeko, dijete može iz svojih usta prenijeti gljivicu i na majčine bradavice koje odjednom postaju osjetljive, bolne, crvene, ljušte se ili se na njima čak stvaraju ranice. Mama se u ovom slučaju mora liječiti istim lijekom kao i dijete te ga nanositi na bradavice odmah nakon dojenja.



Mlječac se može pojaviti nakon liječenja antibioticima


Gljivice najčešće napadaju nedonoščad, zatim općenito djecu slabijeg imuniteta ili one mališane čije su mame tijekom trudnoće i porođaja imale vaginalne infekcije. Kod tih mališana potrebno je ojačati imunitet. Uporaba antibiotika također pospješuje razvoj gljivičnih infekcija pa ne treba čuditi ako dijete nakon liječenja prehlade i crijevnih oboljenja antibioticima dobije mliječac. No, kako dijete raste, njegov imunitet postaje sve snažniji, tako da postoji sve manja šansa da gljivice nadjačaju njegov organizam. A i kad se to dogodi, riječ je samo o povećanoj koncentraciji inače stalno prisutnih gljivica na našoj koži koje se brzo i vrlo uspješno liječe.