Treba li nam bočica?

Najprirodnija stvar na svijetu ne mora biti i najjednostavnija. A kad se poteškoće pojave, bočica nam je prvo na što pomislimo. Ipak, za probleme kao što su manjak mlijeka, zastoj ili bolna prsa postoje rješenja

U posljednjoj anketi na našem portalu pitali smo vas koristite li bočicu kao rješenje za hranjenje bebe i dobili sljedeće rezultate. 41,77% majki je isključivo dojilo svoje dijete, a isključivo bočicu koristilo je 21,2% majki. Sve ostale majke kombinirale su bočicu i dojenje bilo da su u nju stavljale izdojeno svoje mlijeko ili adaptirano mlijeko.


Naša anketa je pokazala kako su poteškoće kod dojenja prisutne kod mnogih majki i kako majke ne uspijevaju uvijek dojiti svoje dijete bez korištenja bočice kao pomagala. Međutim, mnoge poteškoće se mogu riješiti, ako znate kako se ponašati kad se konkretan problem pojavi.

Premalo mlijeka

Problem: Vaše dijete se pri dojenju ne najede, često plače na dojki, plačljivo je, nezadovoljno i brzo traži ponovno dojenje? Ako je apetit bebe veći no što je ponuda mlijeka, dijete najvjerojatnije upravo prolazi kroz razdoblje intenziviranog rasta.

Rješenje: Stavljajte dijete često na dojku, obavezno i noću. Pritom mijenjajte položaje dojenja da biste stimulirali što više dijelova dojke. Nakon nekoliko dana intenzivnog dojenja proizvodnja mlijeka prilagodit će se potražnji. Pripazite sa čajevima za dodatno pojačanje proizvodnje majčina mlijeka. Pretjerana količina čak bi mogla negativno djelovati na stvaranje mlijeka! Pijte sasvim normalno, odnosno kada ste žedni. Nije potrebno da se tjerate piti.

Ranjene bradavice (ragade)

Problem: Nadraženost pri podoju posve je normalna u razdoblju nakon poroda, zato što je koža stalno u bebinim ustima. Zato lagani bolovi pri dojenju nisu nimalo neobični, međutim trebali bi biti podnošljivi. Ako su bradavice nakon nekoliko tjedana i dalje ranjive i osjetljive, moguće je da se razlozi kriju negdje drugdje, primjerice ako niste dovoljno često mijenjali položaj pri dojenju. Što se može napraviti? Na bradavici ostavite nekoliko kapi majčina mlijeka da se osuši jer to pospješuje proces zacijeljivanja – međutim, razlog i dalje morate riješiti.

Rješenje: Poboljšajte tehniku stavljanja djeteta na dojku. Prije no što stavite dijete na prsa, škakljajte bradavicom djetetovu donju usnu. To oslobađa refleks kod bebe pa će ona široko otvoriti usta. Vodite tada dijete dojci tako da bradavica bude u sredini usta. Dijete ne bi trebalo zahvatiti samo vrh dojke, nego i čitavu areolu. Važno: uvijek vodite dijete prema dojci, a ne dojku prema dijetetu. Tako izbjegavate grčevito i pogrešno držanje, a time i bolove u leđima. I budite otvoreni prema eksperimentiranju pa isprobajte i više raznih položaja dojenja.

Neredovito dojenje

Problem: Često dojenje kod novorođenčadi je sasvim normalno i očekivano. Želudac djeteta još malen, a majčino mlijeko jako brzo prolazi kroz želudac i crijeva pa se kod djeteta brzo opet budi apetit. Povećani apetit može ukazivati i na ubrzan proces razvoja. Općenito, dulji ili kraći razmaci dojenja kod djece koja inače dobro napreduju nisu zabrinjavajući – dijete možda treba i vašu blizinu ili pak imate nezahtijevno dijete koje će dulje strpljivo čekati.

Rješenje: Ako imate osjećaj da je vaša beba jako nezahtjevna i ne plače kada je gladna, tada obratite pažnju na rane znakove gladi. To mogu biti pokreti sisanja, “traženje”, pokreti rukama prema ustima, nemir, nježni zvukovi ili uzdisaji. Za novorođenčad je normalno 8 do 12 obroka unutar 24 sata. I razotkrivanje jednog mita: nije istina da bebe počne boliti trbuh ako neprobavljeno mlijeko susretne probavljeno mlijeko. Upamtite kao pravilo: dojite bez ograničenja, prema potrebama i željama djeteta.

Zastoj mlijeka (mastitis)

Problem: Napetost dojke, tvrdoća i bol ukazuju na zastoj mlijeka. Zastoj mlijeka nastaje zbog mlijeka zaostalog u nekom od mliječnih kanala. Ako mlijeko ne može izaći, stvara se povišena koncentracija bakterija na koje tijelo reagira temperaturom, a zatim ako se zastoj ne riješi i upalom. Zastoj mlijeka se često događa kada se promijeni bebin ritam dojenja – ako beba jednom prespava ili preskoči obrok. Ponekad zastoj mlijeka može izazvati premalen grudnjak ili pak stavljanje djeteta uvijek u isti položaj.

Rješenje: Važno je da mlijeko izađe jer se u suprotnom upala neće smiriti. Zato biste na početku obroka bebu trebali stavljati na bolnu dojku. Doljnja čeljust dijeteta bi trebala biti na tvrdom dijelu dojke kako bi stimulirala oslobađanje zaostalog mlijeka. Ako vam je to prebolno, zagrijte dojku i zaostalo mlijeko izdojite. Za vruće i crvene dijelove na dojki pomaže svježi kravlji sir. Hladni kravlji sir nanesite prst debelo na gazu i stavite ga u grudnjak. Kad se sir stvrdnuo, maknite ga. Sličan efekt ima i list kupusa kojeg možete držati u grudnjaku. Prije dojenja ugrijite dojku da biste omekšali mliječne kanale. Nakon toga dojku ohladite da bi se mliječni kanali opet stisnuli.

Lakše reći nego učiniti, ali priuštite si puno mira i sna i izbjegavajte stres i užurbanost.

Bljuckanje

Problem: Nakon obroka imate dojam da dijete više ispljune, nego što zadrži? Nemajte straha, sve dok dijete normalno raste i napreduje sve je normalno. Problem je više velika količina robice koju treba oprati.

Zašto bebe bljuckaju? Kod nekih beba se donji sfinkter jednjaka ne zatvara dobro pa takva djeca rado piju i više nego su žedni. Ako beba ne dobiva na kilaži i ne raste trebali biste razgovarati s pedijatrom.

Rješenje: Neka dijete podrigne nakon svakog podoja i izbjegavajte previše kretanja. Njihanje bi samo moglo potaknuti bljuckanje. Postavite dijete tako da mu je glava nešto viša od tijela jer tako možete ublažiti podražaj na bljuckanje. Ponekad se može dogoditi da pri stavljanju na dojku mlijeko jako šprica pa tako beba odjednom popije previše mlijeka. Ako vam se to događa, dijete stavite kratko na dojku, pustite mlijeko da kratko štrca u ručnik i time otpustite pritisak u dojci pa će i djetetu onda biti jednostavnije jesti.

Kolike

Problem: Mnogo se diskutira o uzrocima večernjeg plakanja, odnosno kolika. Dosad su kao glavni osumnjičeni navedeni prehrana majke, stres, obrada dojmova i iskustava prikupljenih tijekom dana te osjetljiv probavni sustav.

Rješenje: Bebi pomaže mnogo blizine, nježnost i nošenje pa čak i ako joj tada bolovi u trbuhu ne prođu, ona ipak osjeća blizinu i zaštićenost. Djeca s bolovima u trbuhu često pokazuju prekomjernu osjetljivost na proteine iz kravljeg mlijeka. Da biste ustanovili jesu li baš ti proteini uzrok napuhavanja, trebali biste na dva tjedna izbjegavati te proizvode. Toliko je potrebno da proteini kravljeg mlijeka napuste tijelo te prestanu prelaziti u majčino mlijeko. Pazite kako se beba ponaša i ako se smanje večernja plakanja, otkrili ste im uzrok. Ali kod kolika svako dijete ima svoje razloge: ponekad pomaže da prislonite bebu koja je gola ili samo u peleni na svoje golo tijelo. Najbolji savjet koji vam možemo dati jest da kolike oko trećeg mjeseca jednostavno – prestaju.

Dijete ne želi dojiti

Problem: Ako su bebe jednom doživjele neugodno iskustvo, može se dogoditi da neko vrijeme odbijaju dojku. Neka djeca također odbijaju dojku jer su se upoznala sa nečim još atraktivnijim: to može biti bočica iz koje mlijeko teče bez previše naprezanja ili pak duda koja je jako ugodna. Bebe doista rijetko započnu pravi štrajk dojenja. U tim slučajevima otprilike tri do pet dana odbijaju dojku, ali pritom jasno pokazuju da se ne osjećaju dobro i da su nesretna.

Rješenje: Nevoljkost kod dojenja ima vanjske uzroke, kakvi su, primjerice, kozmetički proizvodi oštrog mirisa i okusa. Pokušajte izbjegavati dezodoranse i kreme i uporno djetetu nudite dojku. Ako ne želi drugačije, djetetu mlijeko možete davati malom žličicom ili pipetom. Pomaže i dojiti dijete u polusnu jer se tada toliko ne opire. Važno: pokušavajte djetetu davati mlijeko žličicom ili pipetom, ali nemojte mu istodobno nuditi ni dudu niti flašicu. Dijete ima prirodan nagon sisanja koji želi slijediti – i zato mu dajte samo dojku.

Neobičan oblik bradavica

Problem: Uvučene bradavice, mala ili velika dojka: velik je broj različitih kombinacija i sve su normalne i prirodne. Uglavnom su majke te koje s time imaju problem. I te sumnje često projiciraju na dijete.

Rješenje: Novorođenče ništa ne očekuje jer još nema nikakva iskustva s prsima i zato je dojka njegove majke najbolja. Ako su bradavice jako male ili uvučene može ih se prije dojenja stimulirati prstima da se jače izraze. Pripazite sa šeširićima za dojenje. Ako su dojke već nadražene, šeširići bi mogli dodatno pogoršati ragade. Koristite ih povremeno. Budite ustrajni jer će se bradavice možda s vremenom malo izdužiti.

Dijete bi radije bočicu

Problem: Izdajanje, da bi se mlijeko kasnije djetetu dalo u bočici, praktično je i ponekad neizbježno. Neka djeca brzo i jednostavno prepoznaju razliku i ubrzo traže samo bočicu jer ona omogućuje da mlijeko teče bez previše truda i napora. Za dojenje je potrebno više truda i djeca ga upoznavši bočicu počinju odbijati.

Rješenje: Kad ste kod kuće, dojite, a kada vas nema, neka dijete dobije bočicu. Tako će naučiti da se kod tate dobije bočica, a kod mame dojka. Pokušajte da bočica ne postane stalan dio dnevne prehrane, već tek iznimka.

Majka mora uzimati lijekove

Problem: Često žene koje boluju od kroničnih bolesti pretpostavljaju da ne smiju dojiti. Iste strahove dijele i majke koje moraju obaviti neki kirurški zahvat ili dobiti injekciju kod zubara, da ne spominjemo jake prehlade ili upale koje traže antibiotike.

Rješenje: Posavjetujte se s liječnikom i tražite da vam objasni rizike uzimanja lijeka. Također, većina majki ne zna da za svaki lijek postoji verzija koja je pogodna za dojenje. Ako idete na opreativni zahvat, prije operacije obavijestite anesteziologa da dojite. U pravilu možete dojiti čim nakon operacije možete držati dijete.

Dodatnu pomoć stručnjaka za dojenje uvijek možete potražiti

Savjete o dojenju možete zatražiti od patronažne sestre koja će vam nakon poroda doći u kućni posjet. Pitajte pedijatra sve što vam nije jasno, a za specifične probleme oko dojenja možete zatražiti pomoć na Rodinom SOS telefonu (www.roda.hr) ili se priključiti grupi za potporu dojenju u vašem kvartu odnosno mjesnom Domu Zdravlja.

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…