Kolostrum – savršeno prvo mlijeko

Tek posljednjih godina o kolostrumu se govori kao o vrlo dragocjenom mlijeku. Neki ga zovu i prvim cjepivom jer štiti imunitet djeteta

Kolostrum je prvo mlijeko koje se stvara u majčinim prsima, katkad već tijekom trudnoće, a najčešće prva dva do tri dana nakon porođaja. Ono je gušće od običnog mlijeka, ima ga u malim količinama i žućkaste je boje.

Iako neočekivanog izgleda – neke majke se uplaše da je to mlijeko koje prvo izlazi pokvareno – ono sadrži sve što je potrebno djetetu: vitamine, minerale i puno više obrambenih antitijela no što će majčino mlijeko ikada više sadržavati. Zato je kolostrum zaista dragocjen i majka bi trebala pokušati dati ga svom djetetu.

Još neke prednosti kolostruma

Stvara se u manjim količinama – maksimalno do 100 ml na dan – no koncentracije hranjivih tvari u njemu su veće. Za dijete je lako probavljiv jer sadrži manje količine teže probavljivih šećera i masnoća. Kroz nekoliko dana, kako će se dojenje uspostavljati, kolostrum će se sve više pretvarati u zrelo mlijeko.

Važnost kolostruma posebno se ističe kod djece koja su potencijalni alergičari. Ako u obitelji ima alergičara, dijete bi obavezno trebalo dobiti kolostrum jer će on obložiti i zaštititi sluznice probavnog trakta od napada loših bakterija. Važno je takvoj djeci ne davati bočicu, ako je to ikako moguće, kao ni bilo kakav oblik kravljeg mlijeka.

Pročitajte i:

Pospješite razvoj živčanog sustava kod bebe (bez da ga preopteretite)

Ako ste se pitali vidi li vas vaše novorođenče dobro i zašto je najmirnije kad…

Podarite sebi i bebi nešto posebno - naučite osnovne tehnike masaže bebe

Masaža bebe je drevna tradicija pružanja emocionalne i fizičke veze između roditelja i bebe. To…

Kažem vam, bebe imaju senzore!

Sjećam se kako mi je moja draga mentorica koja je rodila četvero djece pričala kako…

Stanja s novorođenčetom kod kojih je potrebno potražiti liječničku pomoć

Nakon otpusta iz rodilišta roditeljima u mnogočemu mogu pomoći patronažne sestre, no ovo su znakovi…