Ako vas muči to pitanje vjerojatno ste krenuli izdajati se kako biste to utvrditi. No, izdajanjem nećete saznati koliko mlijeka zaista imate u prsima

Pola ste sata prosjedili s izdajalicom u rukama, no uspjeli ste izdojiti samo 10 - 20 ml mlijeka. Istodobno, znate da obrok na bočicu s umjetnim mlijekom mora sadržavati najmanje 100 ml adaptiranog mlijeka. Dakle, mlijeka je u prsima premalo da bi zadovoljilo djetetove potrebe!



Zašto izdajalica često ne može dati odgovor?


Nažalost, ovom se metodom koriste mnoge majke, a ne znaju da na taj način teško uopće mogu doći do drugog zaključka osim da mlijeka nema dovoljno.


Za početak valja znati da je izdajanje vrlo zahtjevno i majka bez prakse ne može uspješno izdojiti sve mlijeko. Samo majke koje su od početka bile prisiljene izdajati se da bi nahranile dijete i imaju mnogo prakse u tome, mogu znati što to znači učinkovito se izdojiti i koliko uspjeh ovisi o stalnoj praksi izdajanja.


Osim toga, postoje različiti tipovi laktacije. Kod nekih je žena izrazito istaknut refleks otpuštanja mlijeka u trenutku kada dijete to zatraži svojim ustima i sisanjem ili čak plačem. Nekim majkama samo pri pomisli na dojenje i pri pogledu na gladno dijete grudi reagiraju puneći se.


Nijedna izdajalica ne može pobuditi slične majčine reakcije i na taj način potaknuti refleks stvaranja niti otpuštanja mlijeka. Izdajalica samo fizički stimulira prsa i zato je proizvodnja mlijeka sporija i manje učinkovita.


Poteškoće pri izdajanju se mogu javiti i zbog građe prsa. Kod nekih su žena mliječni kanalići uži i zavojiti. Takva je prsa vrlo teško izdajati. Katkad su i mliječni sinusi položeni ili visoko gore ili prenisko da bi ih izdajalica mogla uspješno poticati na lučenje mlijeka.




Izdajanje nije uvijek rješenje


Zbog svih tih poteškoća izdajanje može biti i bolno za majku, katkad se majke same ozlijede ne bi li izvukle malo mllijeka iz prsa, a katkad izdajalica koja stvara vakuum sama ozlijedi ionako načete bradavice. Imate li ragade, tada bi vas izdajanje moglo poprilično boljeti, a izdajalica i dodatno ozlijediti.



Kako znati ima li dijete dovoljno mlijeka?


Najvažnije što morate znati u čitavoj problematici jest činjenica da količine mlijeka u prsima nikako nećete točno moći odrediti izdajanjem. Jedini znak koji vam može reći da mlijeka ima dovoljno jest količina mokrih pelena na dan. Ako ste nabrojili 12 i više mokrih pelena, mlijeka ima dovoljno. Poželjno je pritom da vaše dijete na tjedan dobiva minimalno 140 g. Ako je dijete živahno, zadovoljno, nije blijedo i apatično te često sisa po danu i najmanje 3 puta po noći, tada vjerojatno ima dovoljno mlijeka u vašim prsima.