Nije lako izdržati prodoran djetetov plač, a još je teže imati osjećaj da dijete nešto boli, nešto mu treba, a vi ne znate kako mu pomoći ni utješiti ga

Prosječna europska beba u prvih tri mjeseca života statistički plače jedan do dva sata na dan. No, po pitanju plakanja beba gotovo sve je normalno. Postoje bebe koje uopće ne plaču i kad su gladne samo se potiho jave pokojim zvukom. Kad spavaju, eventualno glasno dišu, malo uzdahnu, katkad lagano zahrču i to je otprilike to što od njih možemo čuti.



Zatim postoje bebe koje plaču iz jasnih razloga jer su gladna, pospana, razdražena. Za roditelje takve djece poprilično je lagano otkriti što djetetu treba. Oni će zbog toga lakše izdržati plač djeteta koji će potrajati i do 60 minuta jer će dijete na kraju prestati plakati kad roditelj zadovolji njegove potrebe.



Međutim, postoje i one senzibilne ili osjetljive bebe koje stvarno zavređuju naziv plačljive bebe. U plačljive bebe svrstavaju se sve bebe koje plaču duže od 3 tjedna, oko 3 dana u tjednu i to najmanje 3 sata. Nažalost, minimalno znači da vrijeme plakanja može biti i duže.



Za malu utjehu: intenzivan plač je najjače izražen u prvoj četvrtini godine. Dakle prvih dva i pol mjeseca mogu potrajati razdoblja plača, nakon kojih se količina plača većinom smanjuje kod svih beba pa tako i onih plačljivih. Dogodi li se da se plakanje nastavi i postane vam prevelik teret, nemojte čekati, već potražite pomoć pedijatra.



Kako utješiti bebu?


1. Za početak pokušajte s fizičkom blizinom i dodirom. Osjetiti toplinu tijela roditelja za plačno dijete je najveća i najbolja utjeha, čak i kad vam se to ne čini da je tako.


2. Od koristi vam može biti umatanje djetetovog cijelog tijela u dekicu. Tako će stalno osjećati granice svog tijela kao što je osjećalo u maminu trbuhu i možda se na taj način lakše smiriti. U tom smislu pokušajte i s sling maramom ili nosiljkom. Dijete će biti stalno uz vas i lakše se smiriti.


3. Možda vam pomognu smirujući zvukovi usisavača, sušila za kosu, glazbe, šuškalice


4. Katkad pomaže ritmično kretanje, šetnja, vožnja u kolicima, u automobilu...


5. Po čitavom svijetu majke nunaju svoje bebe i ispuštaju šuštave zvukove ne bi li tako umirile dijete. Čine to instinktivno, no zanimljivo je da slične zvukove beba sluša i dok se nalazi u maminom trbuhu pa bi je to svakako najprije trebalo smiriti.