Gledajući fotografije beba svojih prijateljica, možda ćete misliti da sve bebe izgledaju čarobno. No, puno je vjerojatnije da ste u ruke dobili samo najbolji izbor fotografija. Kad majka prvi put ugleda svoju bebu, ponekad joj se učini da s njim nije sve u najboljem redu. Ogromna glava, sićušno tijelo, smežurane nogice i rukice, koža sva u mrljicama... Ne brinite, tako uglavnom izgledaju sve novorođene bebe. Rijetko se rađaju baš onakvima kakve zamišljamo. Takav "neobičan" izgled povući će se u kratkom vremenu, ali ne odmah. A ako vas zaista nešto zabrinjava, iskoristite vrijeme u rodilištu i upitajte liječnika sve što vas muči.

VELIKA GLAVA

Glava novorođenčeta može u početku imati različite oblike. Može izgledati plosnato ili pak izduženo, nalik jajetu. Glava ima jajolik oblik zato što se tijekom porođaja kosti lubanje prilagođavaju porođajnom kanalu kroz koji prolazi. A s obzirom da je taj kanal uzak, glava se može izdužiti. Kroz nekoliko dana, glava će poprimiti uobičajeni okrugli oblik.

  • Čini vam se da beba ima preveliku glavu? To je normalno jer bebe imaju imaju puno veću glavu u odnosu na tijelo.
  • Kad mame ugledaju potpuno ćelavu glavu svoje bebice, teško mogu sakriti zabrinutost. "Pa gdje je kosica? Nitko u obitelji nema problema s kosom." To uopće ne znači da će dijete ostati ćelavo cijeli život. Kosica može početi rasti tek oko sedmog ili osmog mjeseca. No, kako vjerojatno već znate, prva kosa će ionako otpasti i oko prve godine će izrasti nova, trajna kosa.
  • Gledajući djetetovu glavicu, mama može uočiti meka udubljenja, zategnuta tankim pulsirajućim membranama. To su mjesta na kostima lubanje gdje još nije došlo do potpunog okoštavanja. Ta se mjesta nazivaju fontanele. U pravilu fontanele zarastaju oko prve godine, no mogu zarasti i ranije. Prema mišljenju porodničara i neonataloga posljednje se vrijeme sve češće rađaju djeca s malim fontanelama koje su u prosjeku velike 13 cm, no postoje i manje. Liječnici smatraju da je to povezano s većim konzumiranjem vitamina tijekom trudnoće. Čak ako je fontanela rano zarasla, nastavite djetetu davati vitamin D kao što vam je pedijatar vjerojatno savjetovao.

JEZIK

Bebin jezik također je specifičan. Većim dijelom svoje površine prianja za dno usne šupljine, kod neke djece toliko izrazito da ga ne mogu puno pomicati. Tijekom prve godine života skraćenje frenuluma (nit tkiva koja povezuje dno jezika s donjim dijelom usne šupljine) se povlači samo od sebe. Ako liječnik zaključi da dijete otežano siše zbog skraćenog frenuluma, možda vam savjetuje mali kirurški zahvat rezanja frenuluma nakon čega će dojenje postati puno jednostavnije.

PREKRASNE PLAVE OČI

  • Većina novorođenčadi rađa se s tamnoplavom bojom očiju i mame se znaju pitati od koga je to beba nasljedila. Oko šestog mjeseca boja očiju se mijenja u boju koju će dijete zadržati cijeli život. Ponekad se događa da majka ne može vidjeti boju djetetovih očiju jer ih dijete zbog otekline ne može otvoriti. Ne brinite, oteklina će splasnuti sama od sebe. Ponekad je oteklina izazvana infekcijom očiju, ali u tom slučaju je uvijek vidljiv žućkasti iscjedak iz očiju. Infekcija se liječi u rodilištu i oteklina prolazi bez posljedica.
  • Još jedna od osobitosti dječjeg izgleda nakon rođenja je razrokost i nije nimalo rijetka. Ta se pojava objašnjava slabošću očnih mišića. Oko šestog mjeseca razrokost će proći sama od sebe.

FETALNI POLOŽAJ

  • Ma koliko se mama trudila pozdraviti bebu tako da joj otvori šačicu, to joj zbog djetetovog čvrstog stiska možda neće uspjeti. Osim toga, noge novorođenčeta su u tzv. fetalnom položaju. Ako ga polegnete na trbuh, vjerojatno će se pojaviti refleks puzanja, jer će noge skvrčiti i podviti pod trbuščić i činiti pokrete slične puzanju. Taj se refleks gubi tijekom prva tri mjeseca kad beba počne uživati u slobodnom mahanju nožicama.
  • Ovakav karakterističan položaj uzrokovan je povišenim tonusom mišića pregibača u rukama i nogama. Do trećeg, četvrtog mjeseca takvo je stanje sasvim uobičajeno i ne bi vas trebalo brinuti. Oko trećeg mjeseca dijete bi trebalo početi otvarati i zatvarati šake, a vršcima prstiju pokušati dohvatiti igračku. Ako se to ne dogodi, pedijatar će preporučiti odgovarajuću terapiju.
  • Bebina stopala mogu biti izrazito zakrenuta prema unutra ili prema van zbog slabosti mišića u koljeničnostopalnom sustavu. Razlog tome je nedostatak kisika tijekom trudnoće. Ovakvi problemi sa stopalom mogu se u potpunosti korigirati pomoću masaže, tako da ne trebate očajavati.
  • Na nekoj djeci zamjećuju se nabubrele mliječne žlijezde (pa i kapi mlijeka koje kaplju iz bradavica), kako kod djevojčica tako i kod dječaka. Do te pojave dolazi zbog povećanja razine ženskih hormona prilikom porođaja (hormoni majke su dospjeli u djetetovu krv). Ova pojava prolazi nakon tjedan dana. Mlijeko koje primijetite nemojte ni u kojem slučaju istiskivati. Dovoljno je na njih staviti suhu tkaninu Hormoni u organizmu ubrzo će se stabilizirati.

ISCJEDAK

Paniku najčešće izaziva krvavi iscjedak iz vagine djevojčica, iako u tome nema ništa neobično. To je također jedna od spolnih kriza koja izaziva i curenje mlijeka iz prsa novorođenčadi. Povući će se sama od sebe.

BEBIN PUPAK

Neka vas ne smeta ni bebin pupak. Batrljak okrenut prema van možda ne izgleda lijepo, ali kroz desetak dana on će otpasti i pupak će dobiti svoj prirodni izgled.

MRLJICE NA KOŽI

Bebina koža nakon rođenja također ne izgleda jako privlačno i neke majke upravo to najviše zabrinjava. Očekivale su nježnu, glatku i blago ružičastu boju kože svog novorođenčeta, a ugledale nešto sasvim deseto. Prizor koji više opisuje realno stanje jesu crvenkaste mrlje, koža koja se ljušti, dlačice, prištići i slično.

  • Ponekad se beba rađa s izrazito ružičastom bojom kože, paperjem i uglavnom je ljepljiva od plodove vode... Djetetova koža još nije dovoljno zrela i paralelno s bebinim rastom, koža će poprimiti svoj zdrav prirodni izgled.
  • Neka vas ne brine perutanje kože vašeg novorođenčeta. Nakon nekoliko kupanja sva stara epiderma će se oljuštiti i djetetova će se koža obnoviti.
  • Crvene mrlje ponekad su povezane s alergijskom reakcijom koju je izazvala mamina prehrana ili alergijskom reakcijom na mikrobe koji su se počeli nastanjivati na sterilnoj koži djeteta. U tom je slučaju dovoljno samo dobro nahraniti dijete i alergen će sam izaći iz organizma.
  • Neka se djeca rađaju s kapilarnim promjenama u obliku pauka (tzv. spidernevusi). To nije opasno za dijete, ali neće proći samo od sebe kao ni smeđi madeži s kojima se dijete rodi.

Foto: Thinkstock