Kako su na tržnicama i u voćarnama jabuke uskoro glavno voće, a možda ih dobijete i od nekog susjeda ili dobronamjerne tete, valja se oboružati dobrim receptimaza pripremu ukusnih jabučnih slastica. Pita od jabuka je stara, tradicionalna delicija, a mi smo je malo modificirali, ako želite smanjiti unos šećera, i oplemenili je pirovim brašnom. I... ispala je odlična. 

Sastojci za prhko tijesto

• 40 dkg pirovog brašna (ako želite da bude izdašnije, pomiješajte s bijelim pirovim)
• 8 dkg brezinog ili kokosovog šećera (možete i običnog ako vam to nije važno)
• 25 dkg maslaca
• 2-3 žlice vrhnja ili mlijeka
• 1 žlica ruma
• malo korice od limuna

Sastojci za nadjev

• 1 kg jabuka
• 10 dkg oraha (može i kokosovo brašno)
• pola šalice grožđica (ne morate ako niste ljubitelj)
• bilo koji šećer, a količina ovisi o kiselosti jabuka
• cimeta po želji
• 1 vrećica vanilin šećera

Priprema

Da bi tijesto bilo prhko, u njemu prije svega treba biti dovoljno masnoće i svi se sastojci trebaju dobro sjediniti.

Stoga, prvo u velikoj posudi dobro izmiješajte pirovo brašno, šećer, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna. Potom dodajte listiće maslaca (pakiranje maslaca ustinite na listiće) i dobro ih izmiješajte s brašnom i šećerom. Dobit ćete smjesu punu grudica zato u nju dodajte rum i mlijeko kako bi tijesto postalo kompaktno (Ne smije biti ni premekano ni pretvrdo). Tijesto podijelite na dva dijela I ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Pleh za pečenje namastite maslacem pa jednu polovicu tijesta razvaljajte tako da prekrije pleh ili kalup. Stavite ga u pleh i pospite sa 5 dkg oraha (ili kokosova brašna) i pecite u pećnici 20 do 30 minuta na 150 stupnjeva.

naribane jabuke
Shutterstock 

Dok se tijesto peče, naribajte jabuke, pospite šećerom (po želji), pustite da odstoje 10-ak minuta i ocijedite.

Tijesto izvadite iz pećnice, po njemu posložite naribane jabuke, pospite ostatkom oraha (kokosova brašna), cimetom i vanilin šećerom. Razvaljajte drugi dio tijesta i prekrijte jabuke, a potom ga ravnomjerno izbodite vilicom. Sve stavite u pećnicu na 175°C i pecite još 40-ak minuta.
Nakon pečenja narežite, a ako želite, možete pitu posuti šećerom u prahu.