Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje pripremi i čuvanju hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95% - rezultati su to istraživanja koje je predstavila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a koje je provedeno na području cijele Hrvatske tijekom 2022. Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu, od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom hrane preuzima je potrošač. A istraživanje je pokazalo slijedeće:

pravila čuvanja i pripreme hrane
Shutterstock Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje pripremi i čuvanju hrane

• Prilikom kupnje rok trajanja proizvoda uvijek provjerava 53 % ispitanika, a ponekad njih 41 %
• Uputa o korištenju pakirane hrane uvijek se drži 46 % ispitanika, a ponekad njih 42 %
• Iako je preporuka da pripremljena hrana na sobnoj temperaturi ne stoji duže od dva sata, 30 % ispitanika ostavlja je izvan hladnjaka duže od preporučenog vremena
• 59 % ispitanika svjesno je nužnosti korištenja odvojenog pribora za pripremu sirove i termički obrađene hrane
• Zamrznutu hranu na kraju kupovine kupuje tek nešto više od polovine (55 %) ispitanika
• Većina ispitanika za zamrznutu (86 %) i hranu iz hladnjaka (93 %) prilikom kupovine ne koristi prijenosne hladnjake ili termo vrećice
• Ostatke pripremljene hrane kod kuće baca 12 % ispitanika, a najviše u Zagrebu (25 %)
• Hranu najviše bacaju osobe između 40 i 50 godina, a najmanje stariji od 70 godina (6 %)

shutterstock_2261033815.jpg
Shutterstock Čak 12% ispitanika baca ostatke pripremljene hrane kod kuće

Chef Melkior Bašić osvrnuo se na zlatna pravila u kuhinji koja garantiraju da će hrana biti sigurna za konzumaciju, ali i pridonijeti smanjenju njezina bacanja:

  • Prije nego krenete, trebate imati jasnu viziju što želite kuhati i planirati kupnju kako biste smanjili bacanje hrane
  • Ljudi najviše griješe kod kupnje voća i povrća, pa se ove namirnice često bacaju. Primjerice, luk, mrkva i korjenasto povrće mogu dulje stajati, ali paprika, brokula, cvjetača ili salata mogu stajati do tri dana.
  • U kuhinji se svaki dio namirnice može iskoristiti, primjerice kosti ili komadiće povrća za temeljac, a neke namirnice koje znamo da nećemo stići iskoristiti možemo narezati i zalediti pa iskoristiti za varivo
  • Što se pripreme tiče, sve namirnice prvo treba dobro oprati, često brisati radnu površinu i osobito paziti da se koriste odvojene daske i noževi za rezanje sirove i termički obrađene hrane

EU bira sigurnu hranu_15.jpg
Dino Spaic Lumen art Pravilno postupanje s hranom u domaćinstvu bila je i tema panel rasprave u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Sanja Vidaček Filipec, profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva; doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, , poznati chef Melkior Bašić i dr. sc. Brigita Hengl, stručna savjetnica – specijalistica u HAPIH-u

Nekoliko je pravila higijene hrane navedenih na stranici kampanje „EU bira sigurnu hranu“ (#EUChooseSafeFood) kojih se moramo pridržavati kod kuće:

Održavanje čistoće

  • Perite ruke prije rukovanja hranom i tijekom pripreme hrane
  • Perite ruke nakon boravka u zahodu
  • Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite tijekom pripreme hrane
  • Zaštitite kuhinju i hranu od kukaca, nametnika i drugih životinja

Odvajanje sirove i termički obrađene hrane

  • Odvajajte sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane
  • Koristite odvojenu opremu i pribor (poput noževa i dasaka za rezanje) za obradu sirove hrane
  • Čuvajte hranu u posebnim posudama kako bi izbjegli međusobni dodir sirove i pripremljene hrane
shutterstock_2146346063.jpg
Shutterstock Koristite odvojenu opremu i pribor (poput noževa i dasaka za rezanje) za obradu sirove hrane

Temeljita priprema hrane

  • Hranu temeljito skuhajte ili ispecite, posebice meso, perad, jaja, ribu i morske plodove
  • Hranu poput juha ili variva kuhajte do vrenja kako biste osigurali da je dostignuta temperatura od 70 °C
  • Temeljito podgrijte već kuhanu hranu

Čuvanje hrane na sigurnim temperaturama

  • Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi dulje od dva sata
  • Nakon konzumiranja, spremite svu kuhanu i lako kvarljivu hranu u hladnjak (po mogućnosti na temperaturu nižu od 5 °C)
  • Kuhanu ili pečenu hranu zagrijte prije posluživanja tako da se vidi isparavanje (iznad 60 °C)
  • Ne čuvajte hranu predugo čak ni u hladnjaku
shutterstock_2288379341.jpg
Shutterstock Kuhanu ili pečenu hranu zagrijte prije posluživanja tako da se vidi isparavanje (iznad 60 °C)

Sigurno odmrzavanje hrane

  • Neke namirnice možete početi kuhati dok su još zamrznute; provjerite upute za pripremu navedene na ambalaži
  • Najsigurniji način odmrzavanja zamrznute hrane je tako da ju stavite u hladnjak


Uporaba sigurne vode i sigurne hrane

  • Upotrebljavajte sigurnu vodu ili ju prokuhajte kako bi postala sigurna
  • Birajte svježu i sigurnu hranu
  • Birajte hranu koja je termički obrađena, kao što je pasterizirano mlijeko
  • Perite voće i povrće, posebice ako ga jedete sirovo
  • Ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja

Prema istraživanju, provedenom na reprezentativnom uzorku ispitanika odgovornih za kupovinu i pripremu hrane u domaćinstvima, u 81 % slučajeva za pripremu hrane u kućanstvima zadužene su žene.