Većina zemalja s najvećom stopom nataliteta nalazi u Africi, kontinentu koji već pati od siromaštva i niskog životnog standarda. Ekstremno visoke stope nataliteta dodatno povećavaju pritisak na gospodarstvo što je ujedno jedan od razloga zašto se zemlje s višom stopom nataliteta također suočavaju s problemom gladi i pothranjenosti. Kako bi se borili protiv toga, mnoge tvrtke i državna tijela pokreću programe i potiču planiranje obitelji. Nažalost, kontrola rađanja i planiranje obitelji snažno su povezani s vjerskim i tradicionalnim vrijednostima, što otežava učinkovitost, posebno u najplodnijim zemljama svijeta koje općenito imaju jake vjerske i tradicionalne konotacije. A riječ je, donosi portal Yahoo, o ovim zemljama...

5. MALI - prosječna stopa nataliteta po ženi: 6,00 djece

Stopa nataliteta u Maliju samo je neznatno opala u posljednjih nekoliko desetljeća, tako da se ova afrička država i dalje nalazi na popisu najplodnijih zemalja svijeta.


4. DEMOKRATSKA REPUBLIKA KONGO - prosječna stopa nataliteta po ženi: 6,18 djece

DRK je među najsiromašnijim zemljama na svijetu, što znači da visoka stopa nataliteta jednostavno dodaje veći pritisak na gospodarstvo i mogla bi pogoršati problem gladi u zemlji.


3. ČAD - prosječna stopa nataliteta po ženi: 6,30 djece

Čad je jedna od najplodnijih zemalja svijeta no u kombinaciji s visokom stopom smrtnosti rodilja tijekom poroda postala je dodatno opasna zemlja za žene.


2. SOMALIJA - prosječna stopa nataliteta po ženi: 6,36 djece

Somaliju je mučilo nekoliko kriza u posljednjih nekoliko desetljeća, ali njezini dugoročni demografski problemi i dalje se nastavljaju velikom brzinom zbog visoke stope plodnosti, koja je od 1970-ih pala samo 12%.


1. NIGER - prosječna stopa nataliteta po ženi: 6,86 djece

Na vrhu popisa najplodnijih zemalja svijeta do nalazi se Niger, najbrže rastuća zemlja u Africi. No nažalost, ako se politika kontrole rađanja ne provede uspješno, zemlja će morati smisliti kako u naredna tri desetljeća prehraniti još 25 milijuna ljudi.

shutterstock_2092723966.jpg
Shutterstock Afrika je kontinent na kojem se rađa najviše djece u svijetu