Prva adventska manifestacija ikada održana je u Beču davne 1298. Od tada do danas ova blagdanska tradicija se proširila diljem svijeta stoga ne čudi što nije lako sastaviti kratak popis destinacija u kojima se održava najimpresivniji Advent. Novinari CNN-a uspjeli su izbor suziti na nekoliko lokacija, a mi donosimo koje su najljepše ove godine.

BEČ, AUSTRIJA
Wiener Christkindlmarkt traje već od 10. studenog do 26. prosinca. Iako u austrijskoj prijestolnici postoji oko 20 božićnih sajmova, Wiener Christkindlmarkt ili Rathausplatz jedno je od najstarijih i najtradicionalnijih događanja. Održava se ispred Gradske vijećnice, a uključuje i klizalište za djecu od 150 četvornih metara te ima mnogo štandova koji nude ukusne poslastice poput austrijskih kobasica i kolačića od đumbira.

BASEL, ŠVICARSKA
Božićni sajam u Baselu održava se od 23. studenog do 23. prosinca i najveći je i nedvojbeno najbolji u Švicarskoj. Održava se na dvije lokacije, Barfusserplatzu i Munsterplatzu, i sastoji se od oko 150 nevjerojatno ukrašenih štandova koji prodaju božićne začine, ukrase i svijeće. Atrakcije za najmlađe uključuju božićnu, bajkovitu šumu na Munsterplatzu s aktivnostima kao što su ukrašavanje medenjaka i svijeća, radionicu sa zvijezdama i vožnju blagdanskim vlakom.


STRASBOURG, FRANCUSKA
Jedan od najstarijih božićnih sajmova u Europi, Strasbourg, prvi je put održan davne 1570. godine, ali se od tada znatno razvio. Rasprostranjen na više od 10 lokacija, uključujući i dio UNESCO-ve svjetske baštine Grande Île, obasjava grad tisućama svjetlucavih božićnih lampica i blagdanskih ukrasa. Održava se od 24. studenog do 24. prosinca.

BRUXELLES, BELGIJA
Jedan od najvećih i najpopularnijih događaja u Belgiji proteže se preko Boursea, Place de la Monnaie, Grand Place, Place Sainte Catherine i Marche aux Poissons. Svjetlosni i zvučni show, klizanje na ledu i vožnje sajmom su neke od aktivnosti u kojima možete uživati s najmlađima, a čeka vas i više od 200 kućica s blagdanskim delicijama. Održava se od 24. studenog do 31. prosinca.

PRAG, ČEŠKA
Čarolija adventa čeka vas na svakom uglu, no glavna događanja odvijaju se na Starogradskom i Vaclavskom trgu. Srećom, ova su mjesta udaljena samo nekoliko minuta hoda jedno od drugog, tako da možete lako posjetiti oba u jednom danu. Starogradski trg pruža beskrajnu zabavu u obliku predstava uživo, plesnih nastupa i kreativnih radionica, dok je Vaclavski trg izvrsna lokacija za kupovinu ručno izrađenih darova i lokalne poslastica poput klobase (češke kobasice). Advent se održava od 2. prosinca do 6. siječnja.

FIRENCA, ITALIJA
Ima mnogo toga za vidjeti na ovoj očaravajućoj manifestaciji, ali najčarobniji od svih je pogled na osvijetljenu franjevačku baziliku Santa Croce. Oni koji se prošeću do obližnjeg trga Piazza del Duomo bit će oduševljeni veličanstvenim jaslicama, kao i impresivnim božićnim drvcem čije će lampice zasjati 8. prosinca. Advent se održava od 18. studenog do 17. prosinca.

ZAGREB, HRVATSKA
Advent Zagreb ove godine će se održati od 2. prosinca do 7. Siječnja. Otvorenje je predviđeno za 2. prosinca, kada će se već tradicionalno upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića, a zatim slijedi otvaranje ostalih adventskih lokacija. Zbog brojnih građevinskih radova ove godine neće biti moguće održavanje adventskih manifestacija na Gornjem gradu. Međutim uz prošlogodišnje lokacije na Europskom trgu, Zrinjevcu i Strossmayerovom trgu, možete dodatno uživati u adventskom programu u novoproglašenoj pješačkoj zoni u Masarykovoj ulici te na Trgu bana Jelačića koji se kao zamjenska lokacija ove godine vratio na mapu adventskih događanja. Ljubitelji klizanja i ove će godine moći uživati u radostima klizališta na Tomislavcu. Za stvaranje bajkovitog ugođaja tu su i brojne dekorativne lokacije poput onih na Svačićevom i Mažuranićevom trgu, parku Ribnjak, Trgu bana Jelačića i Trgu Republike Hrvatske, a građani će moći kupiti prigodne ukrase i isprobati ugostiteljsku ponudu na kućicama u Gajevoj, Bogovićevoj i na Trgu bana Jelačića.

BUDIMPEŠTA, MAĐARASKA
Budimpešta ima dva glavna sajma - božićni sajam kod bazilike Svetog Stjepana i božićni sajam na trgu Vorosmarty. Na prvom se gomile okupljaju kako bi gledale 3D svjetlosne showove koje se projiciraju na pročelje bazilike. Tu se nalazi i 150 štandova sa slasticama, umjetninama i rukotvorinama. Sajam na trgu Vorosmarty pozicioniran je u srcu grada i privlači preko 800 tisuća posjetitelja godišnje. Njegova najveća atrakcija je golemi adventski kalendar koji svaki dan od 1. do 23. prosinca otkriva novi izlog. Advent će biti otvorren od 17. studenog do 1. siječnja.