utjecaj kontracepcijskih tableta na plodnost

Utječu li godine uzimanja kontracepcijskih tableta na plodnost, trudnoću i plod?

U današnje doba mlade djevojke se često odlučuju za kontracepcijske pilule i koriste ih godinama sve do trenutka kad žele zasnovati obitelji imati djecu. Tada se obično i zapitaju utječu li godine uzimanja hormona štetno na plodnost, trudnoću ili na bebu, odnosno postoji li štetni utjecaj posebice ako se želi odmah zatrudnjeti nakon prestajanja...

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Ne! Od trenutka prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula žena slobodno može krenuti u ostvarivanje trudnoće jer nema nikakvog štetnog utjecaja tableta niti na trudnoću niti na dijete. Ono što ipak treba uzeti u obzir jest da se nakon godina uzimanja hormona može dogoditi da ciklus postane neredovit te time žena ne može znati hoće li imati ovulaciju ili računati na njezinu redovitost. Većina kontracepcijskih tableta suzbija upravo ovulaciju i zato treba dati tijelu priliku da ponovno pokrene zamašnjak ženinog reprodukcijskog sustava.

Može se dogoditi da hormoni kontracepcijskih tableta – koji praktički ‘uspavljuju’ ženine jajnike i time reguliraju ženin mjesečni ciklus – u isto vrijeme maskiraju druge probleme sa zdravljem ženinog reproduktivnog sustava koji prestankom uzimanja tableta mogu izaći na vidjelo. Nakon prestanka uzimanja tableta može se dogoditi da ne dolazi do mjesečnog krvarenja ili da je čak češće. Sve su to razlozi da potražite savjet liječnika.

utjecaj kontracepcijskih tableta na plodnost

Ako je žena još mlađa od 36 u nekim slučajevima i do 38 godina, dugotrajno uzimanje tableta neće utjecati na plodnost, a pogotovo neće štetno utjecati na trudnoću ili plod

 

Utječe li dugo uzimanje kontracepcijskih tableta na plodnost?

Žene se obično zapitaju i ovo pitanje kad nakon godina korištenja kontracepcijskih hormona odjednom prestanu s uzimanjem i žele zatrudnjeti. Ono je zanimljivo i značajno, ali u drugom kontekstu. Kontracepcijske tablete same po sebi ne utječu na plodnost, ali obično se uzimanju godinama što znači da je žena starija kad prestaje. Starost žene je vrlo važan faktor kad se govori o plodnosti. Što je žena starija, to je rizik od neplodnosti veći.

Stanke s uzimanjem pilula

Liječnici danas ne preporučuju raditi stanke s uzimanjem kontracepcijskih tableta s ciljem da ‘očistite’ tijelo od umjetnih hormona ili da ga ‘odmorite’. Naprotiv, savjetovati će vas da ih nikako ne radite. Jednom kad se sistem s kontracepcijskim tabletama uspostavi i ciklusi su stabilni, ne treba ga prekidati. Problemi kao što su ugrušci krvi (trombi) i drugi najčešće se javljaju upravo u fazama promjena hormona odnosno u trenutku prestanka ili početka uzimanja kontracepcijskih tableta. To je dovoljan razlog za kontinuirano uzimanje tableta.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

predrasude oko začeća

10 najčešćih predrasuda oko začeća

Želite ostvariti trudnoću i čini vam se da…

Pročitajte i:

Liječenje neplodnosti: važno je znati postaviti prava pitanja

Aktivistice Udruge Roda pripremile su neka pitanja koja možete, ako su primjenjiva na vašu individualnu…

Beyonce

'Pobačaji su me naučili da moram postati majka samoj sebi, prije nego li postanem nekome drugome.'

Nakon što je 2012. rodila svoju prvu kći Blue Ivy, svjetski popularna pjevačica Beyonce, javnosti…

'Pa, možete usvojiti' i slične bolne rečenice koje žene mogu čuti nakon spontanog pobačaja

U seriji fotografija "Projekt Benjamin", tužne majke i očevi dijele bolne rečenice koje su im…

zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana - pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči…