beba rodena u svemiru

Uskoro prvi porod u svemiru?

Sjećate li se vizije nizozemske start-up kompanije Specelife Origin i njezinog osnivača Kees Muldera o ljudskoj reprodukciji u svemiru? Njegova kompanija je do srpnja ove godine ozbiljno planirala muškarčevo sjeme i ženske jajne stanice lansirati u svemir i tamo pokušati izvesti oplodnju. Time je trebao samo započeti niz planiranih ambicioznih eksperimenata s ljudskom reprodukcijom u svemiru koja je trebala kulminirati lansiranjem rodilje i porođajem u svemiru. No, početkom srpnja zaustavljen je cijeli projekt zbog etičkih, sigurnosnih i medicinskih sumnji...

To što NASA radi na Međunarodnoj svemirskoj postaji uzgajajući rajčice, planirala je raditi i ova start-up kompanija, ali s ljudskim spolnim stanicama. Iako su to mnogi znanstvenici smatrali etički neprihvatljivim, ova tvrtka se odlučila raditi takve pothvate te ih čak naplaćivati za one željne svemirske avanture.

Mulder, osnivač tvrtke, inače stručnjak na području marketinga, smatra kako Zemlja za 100 godina neće više biti nastanjiva i zato je još tamo 2018. pokrenuo projekt niza eksperimenata koji se trebao sprovesti narednih godina.

beba rodena u svemiru

Za početak je 2020. godine planirao u misiji ‘The Ark’ u svemir poslati ljudske spolne stanice te uz novčanu nadoknadu od 30 000 do 125 000 dolara omogućiti vlasnicima stanica da putem kamera uživo prate lebdenje svojih spermija i jajašaca. Godinu dana poslije želio je u misiji Lotus pokušati spajanje spolnih stanica odnosno oplodnju u svemiru, a oplođeno jajašce zatim donijeti natrag na Zemlju i vratiti ga majci. Cijela akcija je trebala koštati između 250 000 i 5 milijuna dolara. Najambicioznija ideja, misija Cradle (kolijevka) planirana je za 2024. kada je ovaj vizionar planirao na kratak put u svemir lansirati rodilju koja bi u roku od 36 sati rodila u bestežinskom stanju.

Projekt se za sada zaustavlja

Sada se ta cijela priča zaustavila jer idejni začetnik Mulder smatra kako je projekt ipak neralističan i opterećen nizom pitanja etičke, medicinske i tehničke prirode koja ne dopuštaju da se plan sada sprovede. Dio odluke zašto se projekt zaustavlja vjerojatno su i troškovi. Samo cijena inkubatora za embrio iznosi nevjerojatnih 250 000 dolara i jednog dana kad će biti upotrebljen bit će to zasigurno najskuplji postupak potpomognute oplodnje ikada izveden. Za sada je stavljen na čekanje, ali da će se u bližoj budućnosti dogoditi, to je nepotrebno i sumnjati.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

kako povecati muskarcevu plodnost

Može li hlađenje testisa pomoći povećati plodnost muškarca?

Ova priča nije tako nova, ali će mnogi parovi o tome sada možda prvi puta…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite da vam ovi pogrešni potezi utječu na…

kako povećati plodnost

Što možete oboje odmah napraviti da biste brže zatrudnjeli?

I muškarci i žene mogu odmah u svoj svakodnevni život unijeti jednostavne promjene koje će…

ponavljajući spontani pobačaji

Povezanost kvalitete sperme i ponavljajućih spontanih pobačaja

Kad žena doživi više uzastopnih spontanih pobačaja, liječnici traže uzroke u njezinom tijelu. No, jedna…