Upozorenje stručnjaka: Ako ne rodite do 30. godine, riskirate da ostanete bez djece

Geeta Nargund, jedna od vodećih britanskih stručnjaka za liječenje neplodnosti objavila je upozorenje ženama: Ako ne rodite do 30. godine, riskirate da ostanete bez djece

U pismu "upozorenja" koje je uputila britanskoj državnoj tajnici za obrazovanje Nicky Morgan, Geeta Nargund je poručila da tinejdžere treba učiti o opasnostima odlaganja roditeljstva, koje dovodi do ogromnih troškova za postupke umjetne oplodnje.

Profesorica Nargund opisala je agoniju koju sve više žena proživljava zbog nemogućnosti da dobiju dijete, kao glavni razlog da se predavanja o plodnosti uvedu u obrazovanje.

"Previše puta sam vidjela šok i agoniju na licima žena koje shvate da su zakasnile sa zasnivanjem obitelji. Većina njih se zaprepasti kad to shvati, i obuzme ih veliko kajanje."

Obično je prvo što kažu "Zašto me nitko nije na to upozorio?"

"Informiranost je najvažnija, bez nje ljudi ne mogu imati kontrolu nad svojim životom, a ona se jedino postiže kroz obrazovanje", kaže ona. Poslije tridesete godine plodnost žene drastično opada, pa je važno da žena koja želi imati djecu, počne raditi na svom majčinstvu pijre toga.

Pravovremeno otkrivanje problema

"Mnoge žene misle da mogu tek tako odložiti majčinstvo, podvrći se umjetnoj oplodnji i tako riješiti stvar" kaže 53-godišnja Lesley Pyne, koja je prošla kroz istu agoniju neuspješno pokušavajući dobiti dijete, nakon što je s 35 godina odlučila da je vrijeme da zatrudni. Prošla je kroz šest pokušaja umjetne oplodnje, da bi na kraju odustala. "Da sam znala, ranije bih počela misliti o tome" kaže ona. Sada je posvećena pomaganju drugim ženama koje se bore s neplodnošću. "Kada žene na vrijeme uvide da imaju probleme, liječnici imaju vremena da otkriju uzroke i učine nešto prije nego što je prekasno," objašnjava ona.

Da bi zatrudnjele, mnogim ženama potrebne su hormonske terapije ili operacije kao i višestruki pokušaji umjetne oplodnje. Kada se problem uoči tek s 35 godina, liječnici su na nesigurnom terenu, kaže profesor Allan Pacey, predsjednik Britanskog udruženja za probleme plodnosti. I on smatra da djeca još u osnovnoj školi trebaju učiti o ovom problemu.

Što su žene starije, to su postupci složeniji i skuplji, i s istim budžetom možemo postići manje trudnoća, dodaje profesorica Nargund. U prosjeku, na četiri umjetne oplodnje dolazi jedno uspješno rođenje djeteta, a za starije žene - tek svaki osmi postupak je uspješan. Kvaliteta i brojnost jajnih stanica su glavni problem u kasnijoj dobi, kao i lošija prokrvljenost reproduktivnih organa. Također, mnoge žene nisu svjesne u kojoj mjeri pušenje, alkohol, droge ili prekomjerna debljina smanjuju izglede za trudnoću.

"Kada je plodnost u pitanju, i obrazovane žene su prilično neobrazovane", zaključuje ona.

Izvor: Daily Mail

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

VIDEO: Kad je došla beba, odrekla sam se toliko toga...

Donosimo vam dirljiv i moćan kratki video u…

Mama u moderno vrijeme - nemoguća misija?

Biti mama u današnje vrijeme nije nimalo lak…

Mojem djetetu, kad zaboravim biti sretna

Neće vam biti teško poistovjetiti se s ovim…

VIDEO: Što to nove mame rade po cijele dane s bebama?

Mnogi koji djecu nemaju pitaju se ovo pitanje,…

Pročitajte i:

kako povecati muskarcevu plodnost

Može li hlađenje testisa pomoći povećati plodnost muškarca?

Ova priča nije tako nova, ali će mnogi parovi o tome sada možda prvi puta…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite da vam ovi pogrešni potezi utječu na…

beba rodena u svemiru

Uskoro prvi porod u svemiru?

Sjećate li se vizije nizozemske start-up kompanije Specelife Origin i njezinog osnivača Kees Muldera o…

kako povećati plodnost

Što možete oboje odmah napraviti da biste brže zatrudnjeli?

I muškarci i žene mogu odmah u svoj svakodnevni život unijeti jednostavne promjene koje će…