Uloga AMH hormona pri planiranju obitelji

Upoznajte se s pretragom koja omogućava procjenu plodnosti i šansi za prirodno začeće kako biste lakše krenuli u planiranje proširenja obitelji

Većina se žena zasigurno zapitala; postoji li idealno vrijeme za trudnoću, posebice prvu trudnoću? Biološki gledano moguće je odrediti godine kada je žensko tijelo najspremnije za proces začeća i iznošenja trudnoće. No, budući da je za zdravu i sretnu trudnoću uz fizičko zdravlje potrebna i psihološka, te financijska spremnost/stabilnost, razdoblje majčinstva je individualno.

Posljednjih je godina učestaliji trend majčinstva u kasnijoj životnoj dobi, a razlozi za nešto kasnije zasnivanje obitelji su različiti; dugo školovanje, financijska nestabilnost, nemogućnost nalaženja partnera, emocionalna nespremnost… Pri odluci odgađanja trudnoće važno znati kako ženina plodnost počinje opadati u njezinim tridesetim godinama, što znači da dolazi do pada mogućnosti začeća, ali i iznošenja trudnoće, dok ulaskom u 40-e plodna moć žene bilježi još dramatičniji pad.

Žene se rađaju s određenom ovarijskom rezervom, odnosno s točno određenim brojem jajnih stanica, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica (značajnu ulogu ima i obiteljsko nasljeđe). Upravo zbog neumoljive biologije većini je žena bitno znati kakva je funkcija njezinih jajnika, odnosno koja je (okvirno) duljina njezinog reprodukcijskog života.

Uvid u ovarijsku rezervu pruža nova, revolucionarna pretraga: određivanja anti-Müllerovog hormona (AMH).

”AMH je proteinski hormon značajan za predviđanje trenutka ulaska u menopauzu te rano otkrivanje patoloških procesa u jajniku, kao i određivanja stvarne ovarijske rezerve.” - pojašnjava ravnateljica Poliklinike Breyer, Hana Breyer Priselac, mag. med. biochem.

”Određivanje anti-Müllerovog hormona preporučljivo je svim ženama koje žele znati koliki je njihov reproduktivni potencijal, ženama koje sumnjaju na ulazak u menopauzu, a žele trudnoću, te ženama koje planiraju potpomognutu oplodnju. Rezultati pretrage predstavljaju pouzdan pokazatelj potencijala jajnika i plodnosti, laički rečeno pokazuju biološki sat plodnosti.”- nastavlja ravnateljica Breyer Priselac.

Smatra se kako se AMH stvara u jajnicima kao hormon koji regulira dozrijevanje pojedine jajne stanice kod svakog ovulacijskog ciklusa, te djeluje kao fina protuteža FSH i LH, kako prilikom ovulacije ne bismo istovremeno imali velik broj zrelih jajnih stanica. Kako broj jajnih stanica koje bi prilikom ovulacije mogle dozrijeti opada s godinama, tako pada i vrijednost AMH. Na ovaj način, AMH korelira s brojem jajnih stanica tj. on opisuje takozvanu ovarijsku rezervu. Upravo je iz tog razloga značajan pri utvrđivanju vremena preostalog za ostvarivanje trudnoće, te u procjeni ovarijske rezerve nakon kemoterapije ili operativnih zahvata nad jajnicima, a može se mjeriti od rođenja do menopauze.

”Razina AMH hormona iznimno je važna i za proces umjetne oplodnje. Njegovo je određivanje u sklopu postupka postalo uobičajeno, jer odražava pad rezerve primordijalnih folikula u kasnim reproduktivnim godinama, te može usmjeriti proceduru u najboljem smjeru. S druge strane, određivanje AMH je bitno kako bi se izbjegao rizik hiperstimulacije jajnika (koji je ozbiljna komplikacija postupaka stimulacije jajnika za izvantjelesnu oplodnju).

Također, AMH ukazuje i na bolest jajnika; povećane vrijednosti hormona najčešće kazuju na sindrom policističnih jajnika. Naravno, svaki nalaz, pa tako i vrijednost AMH potrebno je bez izuzetka, tumačiti u kliničkom kontekstu.

Što se tiče same pretrage ona je bezbolna i brza, sastoji se od uzorkovanja krvi i može se obaviti bilo kojeg dana menstrualnog ciklusa, a nalazi su gotovi već isti dan.” - završava magistra Breyer Priselac.

Tekst: Poliklinika Breyer

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada…

Primalje – zaštitnice žena

U cijelom svijetu se 5. svibnja obilježava Međunarodni…

Stres u trudnoći - manji dotok krvi do bebe

Kakav točno utjecaj naše negativne emocije i stres…

Prenatalne glazbene radionice za trudnice

Želite li naučiti kako bebi pružiti podršku u…

Pročitajte i:

kako povecati muskarcevu plodnost

Može li hlađenje testisa pomoći povećati plodnost muškarca?

Ova priča nije tako nova, ali će mnogi parovi o tome sada možda prvi puta…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite da vam ovi pogrešni potezi utječu na…

beba rodena u svemiru

Uskoro prvi porod u svemiru?

Sjećate li se vizije nizozemske start-up kompanije Specelife Origin i njezinog osnivača Kees Muldera o…

kako povećati plodnost

Što možete oboje odmah napraviti da biste brže zatrudnjeli?

I muškarci i žene mogu odmah u svoj svakodnevni život unijeti jednostavne promjene koje će…