posvajanje djece

Udruga Adopta: Pojam „posvojenje“ ne smije biti zloupotrijebljen za trgovinu djecom

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom obliku posvojenja koje može uključivati trgovinu djecom.

"Nadležne institucije, uključujući i pravosudne, pozivamo da predano rade svoj posao, a potencijalne posvojitelje djece iz inozemstva na veliku odgovornost u cijelom postupku posvojenja i ispitivanju porijekla svoje djece. Naime, nedavna vijest o trgovini novorođenčadi siromašnih trudnica iz Bugarske koju su organizirali grčki odvjetnik i neonatolog, snažno je odjeknula u posvojiteljskoj zajednici. Oni su od siromašnih trudnica kupovali djecu uvjeravajući ih da će biti posvojena, što je nezakonito i kažnjivo jer predstavlja trgovinu djecom. Duboko nas uznemiruje kriminal te vrste te činjenica da se događa uz zlouporabu pojma ‘posvojenje'”, istaknula je Diana Topčić-Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte. Dodala je kako osobe koje žele posvojiti dijete, možda ni ne znaju da se upuštaju u prostor trgovine djecom.

Diana Topčić-Rosenberg

"Njihova želja za roditeljstvom i dugo čekanje na mogućnost posvojenja u Hrvatskoj mogu ih navesti da se upuste u kontakte s organizacijama koje nemaju ovlaštenja nadležnih tijela zemalja iz kojih se djeca posvajaju, a koje nisu potpisnice Haške konvencije o posvojenju. Možda iskreno vjeruju da je djetetu prilika za odrastanje u njihovoj obitelji, u Europi, bolja opcija od odrastanja u siromaštvu i bijedi zemlje iz koje dolaze. Međutim, sigurnost da naše dijete nije postalo naše kao rezultat trgovine ili prisile, je preduvjet odgovornog roditeljstva. Najbolji interes djeteta podrazumijeva da posvojitelji jednoga dana iskreno mogu djetetu odgovoriti na pitanje kako je došlo k njima te mu omogućiti pristup kulturi i ako je moguće, i jeziku zemlje njegova podrijetla i bioloških roditelja", kazala je Diana Topčić-Rosenberg.

Pri posvojenju treba voditi računa o najboljem interesu djeteta

Adopti je na prvom mjestu interes djeteta i zato sve sumnjive slučajeve uz koje se veže posvojenje, prijavljuje nadležnim institucijama. Tako je udruga već upozorila nadležne institucije na posvojenja djece iz afričkih zemalja, posebice Demokratske Republike Kongo. Ta zemlja nije potpisnica Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, pa postoji realna opasnost da su neka posvojenja iz te zemlje provedena suprotno odredbama Konvencije, tj. da se pri njihovoj provedbi nije vodilo računa o najboljem interesu djeteta.

Tekst i foto: press
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana - pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

Kako ponovo pokrenuti menstrualni ciklus?

Menstruacija može početi izostajati iz različitih razloga. Ako je želite ponovo uspostaviti, za to postoji…

koliko cesto imati odnos za zacece

Je li bolje više ili manje seksa za brže začeće?

Ovo je pitanje s kojim se susretne svaki par s problemom začeća. Kada i koliko…