uloga stresa kod začeća

Stres je neprijatelj začeća

Koliko puta ste već čuli priču o stresu kao glavnom krivcu za sve. Ako sa začećem ne teče sve po planu, vjerojatno je stres glavni krivac i govore vam kako se trebate opustiti i ne živcirati se. Naravno, samo vi znate da je jedno s drugim teško spojivo pogotovo ako rezultat izostaje. No, nove spoznaje znanstvenika i istraživanja koja se stalno provode upućuju na to da stres zaista smanjuje šansu za začećem. Zato, evo starog savjeta: opustite se!

Studija koju su proveli znanstvenici sa Courtney Denning-Johnson Lynch Ohio State University u Columbusu SAD, pokazala je kako visoke vrijednosti proteina stresa alfa-amilaze smanjuju šanse za začećem za 30 posto. To je razlog, kako piše portal Focus.de zašto se ženama koje pokušavaju zatrudnjeti savjetuju razne tehnike opuštanja.

Ova studija je potvrdila ranije rezultate sličnih studija koje su povezivale stres sa smanjenim šansama za začeće, no u prijašnjim studijama se nije razjasnilo radi li se o stresu koji je uzrokovao sam problem neuspjelih pokušaja začeća primjerice kod ozbiljnih problema neplodnosti ili se radilo o uobičajenom stresu. Kako bi razjasnili tu dilemu znanstvenici su u studiju uključili 373 žena između 18 i 40 godina koje su pokušavale zatrudnjeti i kod kojih problem nije upućivao na probleme s neplodnošću. Sudionice su davale uzorke sline na početku studije i ciklusa. Znanstvenici su testirali slinu na markere stresa kortizol i alfa-amilazu.

Žene s visokim razinama alfa-amilaze, za razliku od onih koje nemaju visoke razine, su imale 29 posto manju šansu za začeće po svakom ciklusu. Pored toga je šansa da ne ostvare začeće niti u godinu dana neštićenih odnosa bila dvostruko veća. Znanstvenici su zamijetili da razine drugog markera kortizola nisu utjecale na šansu za začeće, a u obzir su pritom uzimali i starost žene te učestalost seksualnih odnosa tijekom ciklusa.

Ova studija nije dala konačan odgovor o razlozima, ali zato daje jasne dokaze da stres u pokušaju začeća igra bitnu ulogu. Zato znanstvenici savjetuju da se kod problema sa začećem žena posveti sebi i tehnikama opuštanja kao što su joga i meditacija. Također savjetuju da se parovi ne smiju osloniti samo na faktor stresa jer on zasigurno nije jedini koji može ometati začeće.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Teškoće oko začeća druge bebe

Prvu bebu ste lako začeli, ali nikako ne…

Pročitajte i:

kako povecati muskarcevu plodnost

Može li hlađenje testisa pomoći povećati plodnost muškarca?

Ova priča nije tako nova, ali će mnogi parovi o tome sada možda prvi puta…

beba rodena u svemiru

Uskoro prvi porod u svemiru?

Sjećate li se vizije nizozemske start-up kompanije Specelife Origin i njezinog osnivača Kees Muldera o…

kako povećati plodnost

Što možete oboje odmah napraviti da biste brže zatrudnjeli?

I muškarci i žene mogu odmah u svoj svakodnevni život unijeti jednostavne promjene koje će…

ponavljajući spontani pobačaji

Povezanost kvalitete sperme i ponavljajućih spontanih pobačaja

Kad žena doživi više uzastopnih spontanih pobačaja, liječnici traže uzroke u njezinom tijelu. No, jedna…