Mama u četrdesetima?

Marina je svoje dvije djevojčice rodila u dobi od 42 i 45 godina. Jedna je od majki koje potvrđuju ne samo da to nije nemoguće nego da i u toj dobi sve može teći glatko i bez problema

Začeće, trudnoća i oba porođaja, i to prirodnim putem (ako ste starija trudnica, to doista ne znači da je carski rez obavezan), ni po čemu nisu bili drukčiji od toga da je Marina imala dvadeset godina manje. Naprotiv, po nekim je stvarima mnoge mlađe mame i "nadmašila". Primjerice, u drugoj je trudnoći sedam dana prije porođaja još išla na posao.

Marina je tipičan primjer kad je želja za djecom bila jača od svih eventualnih prepreka, uključujući i godine. Govori kako nije tražila muža, nego prije svega oca za svoju buduću djecu. I našla ga je u svom sadašnjem suprugu, koji se nije prestrašio ni njezinih ni svojih godina - kad su prvi put postali roditelji, Filipu su bile 52 godine. Marina priča: "Kad sam zatrudnjela, svi su bili u strahu kako ću ja to. Govorili su mi da sam jako hrabra. Ne mislim da sam bila posebno hrabra, nego je moja želja da imam djecu bila veća od svemira. Ne mogu reći da nisam osjećala zebnju. 'Bože, pa ja sam trudna', razmišljala sam, ali onda bih si rekla: 'Marina, ti si jedini inkubator koji može iznijeti to dijete na svjetlo dana.' Bila je to moja misao vodilja tijekom cijele trudnoće."

No obje su trudnoće bile školski primjer urednih trudnoća, jedino kad su Marina i Filip osjetili "teret" svojih godina bilo je u danima kad su očekivali rezultate amniocenteze, testa kojim se otkriva postojanje genskih i kromosomskih poremećaja poput Downova sindroma. "Razmišljali smo o tome što ako dijete nije 'normalno'? Brinuli smo se o tome što će biti s njim kad nas više ne bude. Što ako s dvadeset, trideset godina, nakon života u kojem je bilo obavijeno roditeljskom ljubavlju, završi u nekoj ustanovi? Kakav će mu život tada biti? Možemo li to učiniti svom djetetu? Kad su me nazvali i rekli da nosim zdravu djevojčicu, oboje smo se rasplakali."

Marina je obje kćeri, danas vesele, pametne i zdrave djevojčice od 12 i 9 godina, rodila prirodno, o carskom rezu nije bilo ni govora i u tome ju je podržao i liječnik koji je vodio trudnoću. Makar… "Mislim da sam bila zanimljiva medicini. Na mom se porođaju okupilo 20-ak ljudi u rađaonici, studenti, stažisti… Došli su vidjeti kako će proći gravida vetusta. Ništa mi to nije smetalo. Imala sam viši cilj", kaže Marina.

Gabrijela Pajić

Izvor: www.sensaklub.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Što medicinska struka misli o sve kasnijem rađanju prve djece?

Vođeni aktualnim istraživanjima koja kažu kako se sve…

Porod u 43. - vaginalno ili na carski?

Trebam roditi za 20-ak dana nakon IVF-a, po…

TEST: Što je drukčije kod kasnih trudnoća?

Sve više žena rađa u kasnijim godinama. Po…

Pročitajte i:

najbolje vrijeme u danu za zacece

Znate li koji je najbolji dio dana za začeće?

Novija studija koju su proveli znanstvenici na Sveučilišnoj bolnici u Zürichu tvrde da postoji "najbolje…

lažno pozitivan rezultat testa na trudnoću

Lažno pozitivan rezultat testa na trudnoću: 6 razloga zašto se može dogoditi

Lažno pozitivan test na trudnoću vrlo je rijetka pojava, ali moguća. Što može uzrokovati ovakav…

lubrikanti i zacece

Mogu li lubrikanti ometati začeće?

Parovi koji 'rade' na bebi obično su pod pritiskom. Tada pomaže lubrikant jer omogućuje da…

Courtney Cox: Iskustvo niza spontanih pobačaja i borba s neplodnošću potaklo je da napravi serijal za pomoć parovima

Glumica Courtney Cox odlučila je otkriti sve o svojim spontanim pobačajima i borbi s neplodnošću…