prehrana za plodnost

Hrana za plodnost. Što biste trebali jesti da biste zatrudnjeli?

Hrana i ljubav oduvijek su išli ruku pod ruku, no može li prehrana utjecati na plodnost para i ostavariti želju da trudnoćom?

Mnogo prije no što smo u bili u stanju provjeriti kemijske sastavnice pojedine namirnice, ljudi su "znali" kako povećati plodnost odnosno koje bi namirnice u prehrani mogle pomoći paru da začne dijete. Odvajkada se za veću plodnost savjetovala hrana koja nalikuje spolnim organima. Tako su parovi trebali jesti primjerice mladi luk, školjke kamenice i smokve ili pak hranu koja zagrijava tijelo kao što su ljute papričice ili curry. No, može li hrana zaista utjecati na plodnost?

Odgovor je i da i ne. Gubitak težine zbog stroge dijete može omesti ciklus ovulacije kod žena i utjecati na smanjenje proizvodnje spermija kod muškaraca. Previše hrane i pretilost također mogu imati negativan efekt na plodnost jer može doći do poremećaja hormonalne slike. Iz toga slijedi da naše prehrambene navike zaista mogu utjecati na plodnost.

Tajna je u cinku
Znanost je, međutim, dokazala djelovanje samo jedne od gore navedenih namirnica i to su kamenice. Razlog nije magično djelovanje, već povećana količina cinka u školjci. Dovoljna količina cinka osigurava brojnost spermija i potrebnu razinu testosterona u krvi muškarca. Velike količine cinka osim u kamenicama, nalaze se i u nemasnom goveđem mesu, tamnom pilećem mesu, bijelom grahu i rajčici. Razna istraživanja pokazala su da pozitivno djelovanje na kvalitetu i kvantitetu spermija imaju i vitamin E i D, te kalcij.

Izbacite alkohol
Valja znati i da konzumacija alkohola kod žena može imati velik utjecaj na plodnost. Naime, alkohol u bilo kojoj količini smanjuje šansu za začećem za 50%. Također ispijanje više od jedne šalice kave dnevno čini se da ima mali utjecaj na smanjenje plodnosti, a kod muškaraca koji je popiju neposredno prije seksa onesposobljuje i uništava veliku količinu pojedinih spermija. Stoga ako se već dulje vrijeme trudite, pokušajte piti kavu bez kofeina.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

ponavljajući spontani pobačaji

Povezanost kvalitete sperme i ponavljajućih spontanih pobačaja

Kad žena doživi više uzastopnih spontanih pobačaja, liječnici…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Pročitajte i:

zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana - pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

posvajanje djece

Udruga Adopta: Pojam „posvojenje“ ne smije biti zloupotrijebljen za trgovinu djecom

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom…

Kako ponovo pokrenuti menstrualni ciklus?

Menstruacija može početi izostajati iz različitih razloga. Ako je želite ponovo uspostaviti, za to postoji…