prehrana za plodnost

Hrana za plodnost. Što biste trebali jesti da biste zatrudnjeli?

Hrana i ljubav oduvijek su išli ruku pod ruku, no može li prehrana utjecati na plodnost para i ostavariti želju da trudnoćom?

Mnogo prije no što smo u bili u stanju provjeriti kemijske sastavnice pojedine namirnice, ljudi su "znali" kako povećati plodnost odnosno koje bi namirnice u prehrani mogle pomoći paru da začne dijete. Odvajkada se za veću plodnost savjetovala hrana koja nalikuje spolnim organima. Tako su parovi trebali jesti primjerice mladi luk, školjke kamenice i smokve ili pak hranu koja zagrijava tijelo kao što su ljute papričice ili curry. No, može li hrana zaista utjecati na plodnost?

Odgovor je i da i ne. Gubitak težine zbog stroge dijete može omesti ciklus ovulacije kod žena i utjecati na smanjenje proizvodnje spermija kod muškaraca. Previše hrane i pretilost također mogu imati negativan efekt na plodnost jer može doći do poremećaja hormonalne slike. Iz toga slijedi da naše prehrambene navike zaista mogu utjecati na plodnost.

Tajna je u cinku
Znanost je, međutim, dokazala djelovanje samo jedne od gore navedenih namirnica i to su kamenice. Razlog nije magično djelovanje, već povećana količina cinka u školjci. Dovoljna količina cinka osigurava brojnost spermija i potrebnu razinu testosterona u krvi muškarca. Velike količine cinka osim u kamenicama, nalaze se i u nemasnom goveđem mesu, tamnom pilećem mesu, bijelom grahu i rajčici. Razna istraživanja pokazala su da pozitivno djelovanje na kvalitetu i kvantitetu spermija imaju i vitamin E i D, te kalcij.

Izbacite alkohol
Valja znati i da konzumacija alkohola kod žena može imati velik utjecaj na plodnost. Naime, alkohol u bilo kojoj količini smanjuje šansu za začećem za 50%. Također ispijanje više od jedne šalice kave dnevno čini se da ima mali utjecaj na smanjenje plodnosti, a kod muškaraca koji je popiju neposredno prije seksa onesposobljuje i uništava veliku količinu pojedinih spermija. Stoga ako se već dulje vrijeme trudite, pokušajte piti kavu bez kofeina.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

ponavljajući spontani pobačaji

Povezanost kvalitete sperme i ponavljajućih spontanih pobačaja

Kad žena doživi više uzastopnih spontanih pobačaja, liječnici…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Pročitajte i:

kako povecati muskarcevu plodnost

Može li hlađenje testisa pomoći povećati plodnost muškarca?

Ova priča nije tako nova, ali će mnogi parovi o tome sada možda prvi puta…

beba rodena u svemiru

Uskoro prvi porod u svemiru?

Sjećate li se vizije nizozemske start-up kompanije Specelife Origin i njezinog osnivača Kees Muldera o…

kako povećati plodnost

Što možete oboje odmah napraviti da biste brže zatrudnjeli?

I muškarci i žene mogu odmah u svoj svakodnevni život unijeti jednostavne promjene koje će…

Tokofobija - strah s kojim se danas bori sve više žena

Panični strah od trudnoće i porođaja poznatiji kao tokofobija, sve češće srećemo u društu jer…