Debeli tata – debelo dijete

Da žene trebaju paziti tijekom trudnoće na kilograme, svima je jasno. No da tate moraju paziti čak i prije začeća na svoju težinu jer svojim stilom prehrane utječu na zdravlje djeteta, to nitko nije očekivao. No to je pokazala studija na Univerzitetu u Kopenhagenu

U istraživanje je uključeno 23 muškarca između 20 i 40 godina starosti. Od toga je 13 muškaraca bilo normalne građe, a 10 muškaraca imalo je BMI preko 29,7 dakle, bilo je predebelo. Znanstvenici su uzeli uzorke sperme svih uključenih muškaraca i ustanovili razlike između navedene dvije grupe i to u genima koji upravljaju apetitom.

Rezultati su pokazali da pretili muškarci svojim genetskim materijalom jasno utječu na pojačan djetetov apetit tako da njihova djeca kasnije također više jedu i dobivaju na težini. Taj su zaključak dodatno potvrdili činjenicom da je šestero muškaraca iz grupe pretilih podvrgnuto operaciji podvezivanja želuca te im je ponovno uzet uzorak sperme. Zamijećeno je otprilike 4000 strukturalnih promjena u DNA uzetoj iz njihovih spermatozoida odmah nakon operacije te godinu dana kasnije.

"Svakako moramo dalje istraživati značenje ovih razlika; no, ovo je rani dokaz da sperma nosi informaciju o muškarčevoj težini. Naši rezultati impliciraju da gubitak kilograma kod očeva može utjecati na prehrambene navike njihove buduće djece", smatra profesor Romain Barrès’ za sciencedaily.com i nadodaje: "Nismo očekivali tako značajne promjene u epigenetskoj informaciji pod utjecajem vanjskih faktora. Otkriće da životni stil i faktori iz okoliša kao što su primjerice prehrambene navike osobe, mogu oblikovati informaciju u našim zamecima i time modificirati prehrambene navike sljedeće generacije, po mojem mišljenju, vrlo je značajno otkriće".

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kazališni performans za mlade 'Ide debeli, makni se'

Povodom obilježavanja „Hrvatskog dana osviještenosti o debljini“ Zagrepčani…

Program prevencije pretilosti školaraca „Petica – igrom do zdravlja”

26,4% djece školske dobi ima prekomjernu masu, dok…

Pročitajte i:

beba rodena u svemiru

Uskoro prvi porod u svemiru?

Sjećate li se vizije nizozemske start-up kompanije Specelife Origin i njezinog osnivača Kees Muldera o…

kako povećati plodnost

Što možete oboje odmah napraviti da biste brže zatrudnjeli?

I muškarci i žene mogu odmah u svoj svakodnevni život unijeti jednostavne promjene koje će…

ponavljajući spontani pobačaji

Povezanost kvalitete sperme i ponavljajućih spontanih pobačaja

Kad žena doživi više uzastopnih spontanih pobačaja, liječnici traže uzroke u njezinom tijelu. No, jedna…

Tokofobija - strah s kojim se danas bori sve više žena

Panični strah od trudnoće i porođaja poznatiji kao tokofobija, sve češće srećemo u društu jer…