Simptomi trudnoće

Mučnina, bolovi u donjem dijelu trbuha, vrtoglavica... i pitanje: da nisam možda trudna? U ovom tekstu možete saznati koliko su simptomi koje imate pouzdani pokazatelji trudnoće

Simptomi trudnoće
Važno je znati: Kod znakova trudnoće važan je njihov broj. “inače nepouzdani” znakovi mogu postati pouzdani ako se učestalo pojavljuju. Pogledajmo koji su simptomi trudnoće:

1. Bradavice su mi posljednjih dana znatno potamnile.
Pod utjecajem hormona trudnoće i pojačanog protoka krvi, područje kože areola i stidnice potamne. Vrlo je vjerojatno da će se malena ispupčenja na areolama, tzv. Montgomerijeve žlijezde, dodatno ispupčiti i posmeđiti.

2. Grudi su mi toliko osjetljive da već danima ne mogu spavati na trbuhu
Zbog promjene razine hormona koja uslijedi odmah nakon oplodnje, u grudima rastu mliječne žlijezde. Grudi zato postaju veće i čvršće što je često povezano s bolnim osjećajem napetosti.

3. Mjesečnica mi kasni nekoliko dana, sad se odjednom pojavljuje lagano sluzavo krvarenje. Događa li se takvo krvarenje u trudnoći?
Takvo krvarenje se događa i na početku trudnoće. Liječnik mu treba odrediti uzrok. Da rano krvarenje ima veze sa smještanjem zametka u maternicu, samo je teorija koja nije medicinski dokazana. Sluzavo krvarenje može imati druge uzroke.

4. Pozli mi kad pečem meso. To mi se prije nije događalo
Mnoge trudnice su jako osjetljive na miris jer su sva osjetila u trudnoći izoštrena. Znanstvenici naslućuju da se iza toga skrivaju prsti prirode. Lako kvarljive namirnice poput mesa ili ribe, ali i stvari koje bi trudnice trebale izbjegavati (alkohol, previše kave, cigarete) budućim majkama «smrde» – neugodan miris bi trebao spriječiti uzimanje nezdravih stvari. Na taj način majka štiti i svoje i djetetovo zdravlje.

5. Trbuh mi je danima tvrd i napuhan
Povećano lučenje gestagena u trudnoći djelomično ograničava funkciju crijeva, što može izazvati zatvor i objasniti osjećaj napuhanosti. No takvi problemi s crijevima nastupaju svako malo, neovisno o trudnoći.

6. Stalno osjećam probadanje u donjem dijelu trbuha, drukčije od bolova u trbuhu prije mjesečnice
Maternica se namješta za trudnoću što prati tipično probadanje u donjem dijelu trbuha. Maternica raste, pojačano je prokrvljavanje, nastaju nove žile. Buduće majke osjećaju te promjene. Mnoge kažu: nešto mi se događa u trbuhu. Za većinu žena se jasno razlikuje osjećaj bebe u trbuhu od drugih tegoba u donjem dijelu trbuha.

7. Zabrinjava me gljivična infekcija u vaginalnom području. To sam zadnji put imala kao tinejdžerka. Čula sam da su infekcije intimnog područja češće u trudnoći.
Kod trudnica su pojačani vaginalni sekreti. To pojačava vjerojatnost gljivičnih infekcija. No one se relativno lako mogu dobiti i bez trudnoće.

8. Imam strašan apetit, osobito na slatko. Ne mogu proći pored pekarnice, a da ne uzmem slatkiš
Proces prilagodbe koji započinje s trudnoćom košta snage, tijelo troši više energije. Zato puno budućih majki osjeća glad i pojačan apetit. Napadaji gladi pogađaju žene i prije početka mjesečnice ili ako su pod velikim stresom.

9. Ne osjećam se dobro, užasno sam umorna i stalno mi se vrti, nadam se s dobrim razlogom.
Rana trudnoća umara, može doći do vrtoglavice. Razlog je u prvim mjesecima snižen tlak i snažno prokrvljavanje maternice te ostalih organa važnih za trudnoću, primjerice posteljice. Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, uravnotežena prehrana i šetnje na svježem zraku mogu popraviti opće stanje. Kod vrtoglavice i umora treba se sjetiti i anemije - no to će na pregledu odmah utvrditi liječnik.

10. Maloprije sam bila na zahodu i moram opet. Dok sam u kupovini trčim na svaki zahod za posjetitelje. No nemam bolove kao kod upale mjehura. Znam da trudnice često moraju na zahod, no ne dolazi li to tek kasnije kad je trbuh veći i pritišće mjehur?
S tijekom trudnoće i što trbuh više raste, povećava se i potreba za mokrenjem. No mnoge žene i u početnoj fazi moraju češće na zahod. To je zbog povećane razine estrogena. Taj hormon opušta tkivo i mišiće, pa tako i one u mokraćnoj cijevi, koja sada slabije izdržava pritisak.

11. Kad sam se probudila, povraćalo mi se. Nakon tuširanja opet. To znači samo jedno, ili?
Takve mučnine snažno ukazuju na trudnoću. Osobito ako se ponavljaju sljedećih dana. Odgovornost za loše stanje ima hormon trudnoće HCG. Neke žene jako reagiraju na njega, neke manje. Ako se utvrdi trudnoća, uzbuđenje povezano s novošću može još pojačati mučninu. Kod jakog povraćanja buduća majka treba poći liječniku.

12. U području prepona me probada kao da imam lagano istegnuće. Moja sestra misli da je nju tako probadalo kad je bila trudna s prvim djetetom.
S početkom trudnoće pojačano se stvara estrogen koji opušta ligamente kako bi mogli slijediti povećanje trbuha. U području prepona se osjeća kao probadanje i žiganje. No uzrok tegoba može biti i istegnuće.

Foto: Thinkstock

Ako biste željeli s drugima podijeliti svoje neobične simptome koji vas možda muče i ne daju vam mira ili pitati za iskustva drugih žena, pridružite se našem Forumu!

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

16 ranih simptoma trudnoće

Bilo da očekujete veselu vijest jer je prošlo…

Jesam li trudna?

Gotovo svaka žena si bar jednom u životu…

Razlike između ranih simptoma trudnoće i PMS-a

Nije lako razaznati imate li prve simptome trudnoće…

prva trudnoća

Prvi put sam trudna! Što sad?

Prvi put ste trudni i u glavi vam…

Pročitajte i:

Teškoće oko začeća druge bebe

Prvu bebu ste lako začeli, ali nikako ne uspijevate ponovno ostati u drugom stanju. Zašto…

Ispravno davanje uzorka sjemena za spermiogram

Spermiogram je diferentna pretraga analize ejakulata muškarca koju su ovlašteni provoditi biolozi-embriolozi koji se bave…

Nova nada za žene u 40-tima koje se bore s neplodnošću

Sve više žena odgađa majčinstvo za kasnije. Naravno, nema ništa loše u tome, no takva…

Novi biorazgradivi test na trudnoću - samo pustite vodu!

Neka digne ruku svaka žena koja se nakon testiranja trudila sakriti test za trudnoću u…