Prehrana budućeg tate

Želite dijete, ali do začeća već neko vrijeme ne dolazi? Problem je kvaliteta sperme? Budući tata treba pripaziti na zdravu prehranu i životni stil

Možda ste se već zapitali, utječe li prehrana ili životni stil na kvalitetu sperme? Naravno! Zdrava i raznovrsna prehrana izrazito je važna ne samo za zdravlje organizma, već i vašeg sjemena. Ona direktno utječe na vašu plodnost. Naime, znanstveno je dokazano da se loše prehrambene navike i redovna konzumacija alkohola mogu negativno odraziti na kvantitet spermija i samim time smanjiti plodnost.

Muška neplodnost također je važan i ozbiljan problem jednako kao i naplodnost žena. Čak se 50% problema s neplodnošću parova može pripisati muškarcima i zato ne treba zanemariti važnost zdrave prehrane koja ima moć povećati šanse za začećem. Dovoljan razlog da privremeno zaboravite svoju ljubav prema fast foodu, i obećate si kako ćete ponovno uživati u njemu tek kad vaša partnerica ostane trudna.

Začeće nije jedini razlog zašto biste trebali promijeniti svoj način prehrane. Studije su pokazale kako djeca očeva koji su prije trudnoće pili puno alkohola – što podrazumijeva dva pića na dan – u prosjeku teže 165 g manje od ostalih beba. Rodi li se dijete s ekstremno malom težinom, to se može negativno odraziti na cijeli daljnji djetetov život, na njegovo zdravlje i osobnost.

Kako bi trebala izgledati zdrava prehrana budućeg tate?

U principu bi prehrana budućeg tate trebala biti jednako uravnotežena, raznolika i hranjiva kao i prehrana buduće majke. Budući tate trebali bi posebno pripaziti na sljedeće:

  • Jedite puno namirnica bogatim vitaminom C jer on smanjuje rizik za razvoj abnormalnih spermija. Čaša narančina soka sadrži 124 mg vitamina C. U organizam dnevno unesite najmanje 60 mg odnosno najmanje 100 mg ako pušite. (Ako pušite, najbolje prestanite odmah. Niže pronađite i razloge zašto!)
  • U prehrani obratite pažnju na cink. Dnevno uzmite 12 do 15 mg cinka. Različite studije su potvrdile da čak i kratak nedostatak cinka može spustiti razine testosterona i količinu sperme. Velike količine cinka nalaze se u nemasnom goveđem mesu (85 g govedine sadrži 4,5 mg cinka), bijelom grahu u rajčici (170 g graha sadrži 3,55 mg cinka) ili u tamnom pilećem mesu (85 g sadrži 2,38 mg cinka).
  • Uzimajte više kalcija i vitamina D. Znanstvenici sa Univerziteta Wisconsin u Madisonu, USA, koji se bave neplodnošću, tvrde da 1000 mg kalcija i 10 mikrograma (mcg) vitamina D dnevno mogu poboljšati plodnost muškarca. Kalcija ima u obranom mlijeku (1 čaša sadrži 414 mg) i u jogurtu (1 čaša 302 mg). Vitamin D pronađite u mlijeku (1 čaša 2 mcg) i lososu (85 g lososa sadrži 8 mcg vitamina D)
  • Zaustavite ili umanjite konzumaciju alkohola. Povremeno piće nije problem, ali svakodnevna konzumacija vina, piva ili žestokih pića smanjuje razine testosterona i spreme te povećavaju broj abnormalnih spermija.
  • Nemojte uzimati nikakve droge. Marihuana i kokain, mogu utjecati na mozak tako da poremete regulaciju lučenja spolnih hormona. Konzumira li partner droge, povećava se također šansa za razvoj urođenih mana kod djeteta.
  • Pored hrane i vaš životni stil ili situacija na poslu mogu utjecati na vašu plodnost. Na sreću na većinu tih poteškoća možete utjecati ili ih prestati raditi.

Poboljšanja se vide tek za četvrt godine

Ako ste nekoliko mjeseci prije začeća počeli s novim zdravijim životnim stilom – hranite se zdravo što znači puno voća i povrća, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi od obranog mlijeka, nemasno meso, izbacili ste cigarete i svakodnevnu čašicu alkohola – mogli biste se dovesti u odličnu formu. Budući da ciklus stvaranja novih spermija može trajati nekoliko mjeseci, poboljšanje kvalitete sperme zamijetiti će se tek za oko četvrt godine.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

ponavljajući spontani pobačaji

Povezanost kvalitete sperme i ponavljajućih spontanih pobačaja

Kad žena doživi više uzastopnih spontanih pobačaja, liječnici…

Kralježnica - pokazatelj našeg emocionalnog stanja

Što sve počiva na vašim leđima? Teret svakodnevice…

Pročitajte i:

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

posvajanje djece

Udruga Adopta: Pojam „posvojenje“ ne smije biti zloupotrijebljen za trgovinu djecom

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom…

Kako ponovo pokrenuti menstrualni ciklus?

Menstruacija može početi izostajati iz različitih razloga. Ako je želite ponovo uspostaviti, za to postoji…

koliko cesto imati odnos za zacece

Je li bolje više ili manje seksa za brže začeće?

Ovo je pitanje s kojim se susretne svaki par s problemom začeća. Kada i koliko…