Dogodio nam se spontani pobačaj

Najčešći uzroci spontanih pobačaja, njihova učestalost i simptomi.

Prvi i relativno čest način kako žena izgubi trudnoću jest rani gubitak koji najčešće možemo sresti pod pojmom biokemijska trudnoća. To su trudnoće koje završe prije nego što ih je moguće vidjeti na ultrazvuku (što je najranije oko pet tjedana od prvog dana posljednje menstruacije). Smatra se da biokemijske trudnoće nastanu kada zametak odumre odmah nakon stvaranja, a prije implantacije (usađivanja u stijenku maternice). Vrlo su česte: gotovo 50-60 posto svih trudnoća završava kao biokemijska trudnoća.

Velika većina žena koje su imale biokemijsku trudnoću poslije će roditi živo terminsko dijete, tako da je u nekom smislu, koliko god bila razočaranje, biokemijska trudnoća ipak dobar znak za parove koji žele zanijeti. Biokemijska trudnoća jest zabrinjavajuća ako se u kratkom vremenu ponove dvije ili tri takve trudnoće. U tom se slučaju treba javiti liječniku.

Nakon što trudnoća postane vidljiva na ultrazvuku, a prije 20. tjedna trudnoće, pobaci oko 15 posto trudnih žena, a nakon 12. tjedna trudnoće pobaci daljnjih jedan posto žena, te takve pobačaje zovemo kliničkim pobačajima. Žena koja je već rodila zdravo dijete i nije prije imala spontanih pobačaja, ima nešto manju šansu za pobačaj - 12 posto. Ti postoci rastu s brojem prethodnih pobačaja. Podaci o postotku spontanih pobačaja spomenuti u ovom tekstu odnose se na mlade žene. Nakon 36. godine života raste rizik od spontanih pobačaja, kao i neplodnosti, te rađanja djeteta s kromosomskom greškom. Nakon 40. godine života postotak spontanih pobačaja (biokemijskih i kliničkih) iznosi čak 75 posto.

Kako prepoznati simptome

Uzroci su spontanih pobačaja u gotovo 70 posto slučajeva poremećaji kromosoma. Drugi najčešći uzrok spontanih pobačaja jesu infekcije, a ostali su izloženost vanjskim toksinima primjerice na radnom mjestu, hormonski problemi, pretilost žene, anomalije maternice, sistemske bolesti žene kao što je dijabetes te vrlo rijetko imunosni razlozi.

Često se kao mogući uzroci spontanih pobačaja spominju uzimanje alkohola i stres, ali za to nema pouzdanih znanstvenih dokaza. Smatra se da određene skupine žena imaju veći rizik za spontane pobačaje. To su žene sa sindromom policističnih jajnika, visokim krvnim tlakom, poremećajem rada štitnjače (hipotireoidozom) te žene koje uzimaju antidepresive, puše ili zloupotrebljavaju droge.

Simptomi spontanih pobačaja jesu bol u donjem dijelu abdomena, obično grčevita, te krvarenje koje može početi polako. Nakon pobačaja, za 4-6 tjedana žena će dobiti sljedeću menstruaciju, koja je obično uobičajena. Žena može ponovo ostati trudna i prije te prve menstruacije, ali se, osobito ako je učinjena kiretaža, savjetuje pričekati barem tri ciklusa prije sljedeće trudnoće.

Ponavljani pobačaji

Postoji i skupina žena kod kojih se spontani pobačaji ponavljaju, što zovemo habitualnim pobačajima. Do pet posto žena ima ponavljane pobačaje. U prošlosti su se ponavljani pobačaji definirali kao tri i više pobačaja. Premda ta klasifikacija službeno nije promijenjena, s obzirom na to da danas žene odgađaju trudnoću i kasnije se odlučuju za dijete, suočeni s manjkom vremena i ginekolozi se uglavnom odlučuju za detaljnu obradu nakon dva spontana pobačaja.

Rizik da žena koja je već imala dva ili više spontanih pobačaja, i nijedan porođaj, ponovo pobaci, jako je velik: 30-45 posto.

Većina žena uspijeva ostvariti majčinstvo

U većini slučajeva, nakon dva spontana pobačaja radi se ozbiljna i detaljna obrada žene, u cilju otkrivanja uzroka. Nerijetko se do uzroka i ne dođe, ali se sljedeće trudnoće prate detaljno i od samog početka te često i uz duže ležanje u bolnici. Ono što je važno zapamtiti, unatoč ovim prilično poraznim statističkim podacima, jest da će ogromna većina žena, unatoč jednom ili više pobačaja, ipak uspjeti postati majka. Zato je važno ne prepustiti se osjećajima krivnje, bijesa i depresije, koji se gotovo uvijek jave u parova kojima se dogodi spontani pobačaj, nego ih prevladati nakon razumnog vremena, bilo uz pomoć okoline ili uz stručnu psihološku pomoć.

Više o vrstama pobačaja saznajte OVDJE!

Tekst: Dr. sc. Romana Dmitrović, specijalist ginekologije i porodništva, uži specijalist humane reprodukcije, Poliklinika BetaPlus; tekst objavljen u časopisu Moje dijete, ožujak 2012.
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

U tri dana skupljeno preko 400 bolnih svjedočanstava žena

Ne želimo ni zbrajati koliko bi ovakvih svjedočanstava…

Prijeti li mi prijevremeni porođaj?

Rijetko koja trudnica dočeka termin porođaja bez briga,…

Osam razloga zbog kojih možete dobiti krivi rezultat na testu za trudnoću

Kućni testovi za trudnoću su prilično sigurni i…

Biokemijska trudnoća

Većina biokemijskih trudnoća nikad se ne detektira. No,…

Pročitajte i:

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

posvajanje djece

Udruga Adopta: Pojam „posvojenje“ ne smije biti zloupotrijebljen za trgovinu djecom

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom…

Kako ponovo pokrenuti menstrualni ciklus?

Menstruacija može početi izostajati iz različitih razloga. Ako je želite ponovo uspostaviti, za to postoji…

koliko cesto imati odnos za zacece

Je li bolje više ili manje seksa za brže začeće?

Ovo je pitanje s kojim se susretne svaki par s problemom začeća. Kada i koliko…