Promatranje cervikalne sluzi

Promatranje cervikalne sluzi također može biti jednostavna metoda koja vam može pomoći odrediti plodne dane

Ova metoda poznata i pod imenom Billingsova metoda moderna je, ništa ne košta i relativno je jednostavna za izvođenje. Njezina prednost je svakako činjenica da omogućuje ženi da dobro upozna svoj ciklus, odredi trenutak ovulacije i plodne “dane” te lakše dođe do trudnoće.

Što je cervikalna sluz?

Cervikalnu sluz luče žlijezde grlića maternice, a njezina uloga je da stvori barijeru na grliću maternice, zatvori je i time spriječi prolaz bakterijama iz rodnice. Cervikalna sluz tijekom ciklusa mijenja svoju kvalitetu u skladu s promjenama hormona i upravo nam to može pomoći da odredimo kad je otprilike vrijeme za začeće.

Početkom ciklusa, odmah nakon mjesečnice, rodnica je relativno suha i stvara se relativno malo sluzi. Većini žena sada ima tek lagani iscjedak mliječne do žućkaste boje, gušće, ljepljive strukture.

Što se žena više približava polovini ciklusa odnosno plodnoj fazi, raste i razina estrogena što utječe na iscjedak koji postaje prozirniji i rastezljiviji. Probate li sada među prstima rastegnuti sluz, ona će se rastegnuti na nit dužine 5 do 6 cm. To je jedan od znakova da je vrijeme za odnos. Razmislite li malo unazad, sigurno ćete moći zamijetiti takav iscjedak jer vjerojatno znate da tijekom ciklusa dan do dva imate osjećaj da ste “mokri”.

Cervikalna sluz nagovještava ovulaciju

Potrebno je iz rodnice uzeti sluz među prste. Kod većine žena se dovoljno sluzi nalazi i na vanjskom spolovilu ili na ulazu u rodnicu. Uzmite sluz između palca i kažiprsta te razdvojite prste. Ako možete povući dugačku nit, predstoji ovulacija.

Jeste li znali?

  • Cervikalna sluz sadrži sol. Razina soli se svakim danom povećava u njezinu sastavu i zbog toga se u testerima koji imaju zadatak točno odrediti dan ovulacije, na stakalcu stvaraju kristali tipični za kristale soli odnosno poznati oblici “paprati”.
  • Rodnica ima kiseli okoliš, a cervikalna sluz je, što se više bliži ovulacija lužnatija i vodenastija. Trik prirode: u plodnim danima, sjeme koje je lužnato lakše prolazi kroz rodnicu i dolazi do jajašca kako bi ga oplodilo. Na kraju ciklusa cervikalna sluz ponovno postaje bijelkasta, gusta i kisela, zatvara grlić i onesposobljuje spermije kiselinom.
  • Nemojte zamijeniti sluz i “podmazivanje” tijekom seksualnog uzbuđenja s izgledom cervikalne sluzi koja sugerira visoku plodnost. I ova sluz je jednako rastezljiva, najčešće bistra, katkad pomalo mliječna i kremasta, ali može se obrisati. Sluz kod uzbuđenja rastvara se u vodi za razliku od cervikalne sluzi koja se u vodi teško rastapa pa ju je i teško oprati.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

7 znakova nadolazeće ovulacije

Većina žena poželi u jednom trenutku postati majkom.…

U vrijeme ovulacije žene su najviše raspoložene za seks

Priroda se na svoj način brine da osigura…

Pročitajte i:

zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana - pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči…

posvajanje djece

Udruga Adopta: Pojam „posvojenje“ ne smije biti zloupotrijebljen za trgovinu djecom

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom…

Kako ponovo pokrenuti menstrualni ciklus?

Menstruacija može početi izostajati iz različitih razloga. Ako je želite ponovo uspostaviti, za to postoji…

koliko cesto imati odnos za zacece

Je li bolje više ili manje seksa za brže začeće?

Ovo je pitanje s kojim se susretne svaki par s problemom začeća. Kada i koliko…