U novim Petrijevim zdjelicama spermiji bi se trebali bolje osjećati i time povećati šanse za uspješenijim IVF postupcima

Znanstvenici Univerziteta Ulm iz Njemačke, pronašli su alternativu uobičajenim Petrijevim zdjelicama koje se obično izrađuju od plastike. Novi materijal je kvarcno staklo koje je obloženo dijamantnim slojem debljine jednog nanometra, miliontim dijelom milimetra. Rezultat koji su znanstvenici postigli jest dulje preživljavanje spermija u novim zdjelicama.

Za istraživanje novih zdjelica Andrei Sommer i njegov tim sa Instituta Mikro- i Nanomaterijala raspodijelili su spermije u 4 zdjelice s hranjivom podlogom. Jedna od njih je bila klasična plastična zdjelica, a ostale tri su napravljene od plemenitog stakla. Od tih tri jedna zdjelica je ostala netaknuta, drugu su obradili brušenjem, a treću premazali tankim dijamantnim slojem. Nakon 42 sata u zdjelicama je preživio različit broj spermija - 52, 60, 62 i 74%. Najviše preživjelih je bilo u zdjelicama s dijamantnim slojem.

Spermiji kod neplodnih parova često su slabi

U usporedbi sa staklom, spermiji u plastičnim zdjelicama nemaju optimalne uvjete jer plastika u kontaktu s vodom ipak reagira i otpušta određene spojeve štetne za spermije. "Spermiji muškaraca su često slabi i malobrojni kad je riječ o potpomognutoj oplodnji", govori Sommer. "Ako ih kontakt s plastikom još dodatno oslabi, šansa za uspjehom oplodnje još je manja."

Koliko je doista problematičan ovaj proces koji se zbiva u plastičnim zdjelicama za In-Vitro oplodnju (IVF) tek se treba pokazati u daljnjim studijama. U pravilu se jajašca oplođuju u roku od 12 sati i nije još jasno može li se negativan utjecaj tako brzo pokazati.

"Agresivni spojevi s kisikom i oksidacija loši su za ljudske stanice, spermije, jajašca i embrije", govori Pacey, specijalist za mušku neplodnost na britanskom Univerzitetu Sheffield. "To bi moglo djelomično objasniti, zašto IVF ne funkcionira uvijek kako se očekuje."

Tekst: Izvor Focus.de

Foto: Thinkstock