Uzbudljiv život ženinog jajašca

Znate li što se s ženinim jajašcem zbiva od trenutka kad se oslobodi iz jajnika? Kada i gdje dolazi do oplodnje, kada se i kako ugnježđuje u maternicu i kako se hrani…

U trenutku kad jajnik oslobodi dozrelo jajašce, počinje proces koji nazivamo ovulacija. Jajašce tada kreće na put u kojem ga očekuju velike avanture. Naime, prvi dio puta prolazi kroz dugačak tunel jajovoda u kojem mu ususret mogu stići spermiji. Oni od jajašca dobivaju kemijske signale koji ih točno navode prema samom jajašcu. Susretnu li se jajašce i spremiji, vjerojatno će doći i od spoja. To je trenutak začeća ili oplodnje. Oplođeno jajašce, tada nastavlja put, no sada se počinje i dijeliti i rasti te oko sedam dana nakon začeća stiže u maternicu i ugnježđuje u endometrij (sluznicu koja oblaže unutrašnjost maternice). U tom trenutku od skupine stanica koje okružuju zametak počinje razvoj posteljice.

Prvi dani života u maternici

Tih tjedan dana prije nego što se stvori posteljica ili placenta, zametak se za svoj razvoj koristi hranjivim tvarima koje se nalaze u stanicama endometrija. Na sličan način može zadovoljiti svoje potrebe do 12. tjedna trudnoće.

Sve bržim razvojem zametka i njegova krvožilnog sustava potrebe za hranjivim tvarima rastu i zato se ubrzano razvija veza između krvožilnog sustava fetusa i majčinih žila – posteljica koja se sastoji od tkiva koje jednim dijelom pripada majci, a jednim fetusu. Razvija se i pupčana vrpca i to na onoj strani placente koja je najbliža fetusu. Njegova krv kroz tu vrpcu teče kroz dvije umbilikalne arterije u kapilare resica i natrag kroz umbilikalnu venu u fetus. Majčina i fetalna krv nikad se izravno ne pretaču, jer se među njima nalazi tanka placentarna membrana.

Od 12. tjedna placenta je u punoj funkciji. Preuzima hormonsku funkciju žutog tijela jajnika, što je odlučujuće za normalan tijek trudnoće.

Kako izgleda posteljica?

Placenta (lat. pogača) spužvasta je i okruglasta oblika i na porođaju teži oko pola kilograma iako je na početku trudnoće puno veća od ploda. Prirodno, veća je i teža kod krupnije djece. Pri kraju trudnoće promjer je posteljice oko 20 cm, a njezino je tkivo debelo 2 do 3 cm. Zapravo, debljina placente u milimetrima približno odgovara tjednu trudnoće.

Tako, na primjer, ako se ultrazvukom u 24. tjednu trudnoće izmjeri debljina placente od 23, 24 mm i ne uočavaju se neke druge anomalije, smatra se da je s djetetovim razvojem sve u redu.

Na porođaju, posteljica prekriva do 30 posto unutarnje površine maternice.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Pročitajte i:

'Pa, možete usvojiti' i slične bolne rečenice koje žene mogu čuti nakon spontanog pobačaja

U seriji fotografija "Projekt Benjamin", tužne majke i očevi dijele bolne rečenice koje su im…

zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana - pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

posvajanje djece

Udruga Adopta: Pojam „posvojenje“ ne smije biti zloupotrijebljen za trgovinu djecom

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom…