Šanse i rizici reprodukcijske medicine

Nekim je parovima terapija poput fertilizacije in vitro posljednja šansa da dobiju željeno dijete. No i ovdje, kao kod svakog drugog medicinskog zahvata, postoje stanoviti rizici.

Šanse

Za usporedbu: u slučaju zdravog para stopa trudnoće iznosi 20 do 30 posto po ciklusu. Tijekom hormonalne stimulacije u kombinaciji s inseminacijom izgledi za uspjeh, odnosno izgledi da žena zatrudni iznose između 15 i 20 posto po ciklusu. Uzmu li se u obzir sve terapije, 60 posto svih parova dočeka željenu trudnoću. To nije mnogo manji postotak od postotka parova koji dijete dobiju prirodnim putem. U toj skupini kod 80 posto parova do trudnoće dođe šest mjeseci nakon prestanka korištenja kontracepcije.

U njemačkom registru za fertilizaciju in vitro već se gotovo 20 godina statistički obuhvaćaju reproduktivnomedicinske mjere provedene u Njemačkoj i njihova uspješnost. Prema posljednjem utvrđivanju podataka iz 2006. godine, nakon fertilizacije in vitro (IVF) i/ili intracitoplazmatske mikroinjekcije (ICSI) zatrudnilo je 27 posto žena. Vjerojatno je još zanimljivija takozvana stopa poroda koja je iznosila 18 posto – što jedva da odgovara svakoj petoj trudnoći.

Rizici

  • hormonalna stimulacija može uzrokovati pojačan rad jajnika. To se naziva ovarijskim hiperstimulacijskim sindromom (OHSS). Zbog pojačane propusnosti krvnih žila voda se može skupljati u trbuhu ili tkivu. Uz to se krv može zgusnuti pa u najgorem slučaju mogu nastati krvni ugrušci. Često može doći do gubitka daha ili se može poremetiti funkcija bubrega.
  • zakoni nalažu da se tijekom fertilizacije in vitro mogu prenijeti najviše tri oplođene jajne stanice. Budući da se tako povećava vjerojatnost da majka zatrudni s blizancima, medicinari danas u pravilu ženama mlađim od 38 godina prenose najviše dvije jajne stanice.
  • osam do deset posto svih trudnoća u Njemačkoj završava spontanim pobačajem. Nakon fertilizacije in vitro taj je rizik povećan za 15 posto. Jedan od razloga jest i taj da rizik od spontanog pobačaja raste sa životnom dobi.
  • opasnost od izvanmaterične trudnoće u jajovodu nakon fertilizacije in vitro je relativno mala, ali svejedno postoji stanoviti rizik, prije svega u slučaju nezdravih jajovoda.

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Nova nada za žene u 40-tima koje se bore s neplodnošću

Sve više žena odgađa majčinstvo za kasnije. Naravno,…

Upozorenje stručnjaka: Ako ne rodite do 30. godine, riskirate da ostanete bez djece

Geeta Nargund, jedna od vodećih britanskih stručnjaka za…

Upoznajte se s IVF postupkom u novom TLC serijalu In Vitro. U očekivanju djeteta

Za sve one koji zbog nemogućnosti začeća razmišljaju…

Pročitajte i:

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz endokrinološki sustav, neke pomažu tijelu da se…

posvajanje djece

Udruga Adopta: Pojam „posvojenje“ ne smije biti zloupotrijebljen za trgovinu djecom

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom…

Kako ponovo pokrenuti menstrualni ciklus?

Menstruacija može početi izostajati iz različitih razloga. Ako je želite ponovo uspostaviti, za to postoji…

koliko cesto imati odnos za zacece

Je li bolje više ili manje seksa za brže začeće?

Ovo je pitanje s kojim se susretne svaki par s problemom začeća. Kada i koliko…